Apple’ın piyasa değeri yeniden 3 trilyon dolara ulaştı.

Google'ın RCS Mesajlaşması İphone'larda

Apple’ın yeni pazar arayışlarına dair sürdürdüğü çalışmalar ve ABD Merkez Bankası’nın faiz politikasındaki yaklaşımının daha ılımlı olacağı beklentisiyle birlikte Apple Inc, piyasa değerini 3 trilyon doların üstüne çıkardı.

Özellikle güçlü bilançosu ve nakit akışları olan şirketleri tercih edilmesiyle birlikte ve yapay zekanın potansiyeline güvenen yatırımcılar açısından Apple hisseleri bu ay oldukça ön plana çıktı.

Apple’ın mayıs ayında yanınladığı 3 aylık finansal raporda, şirketin gelir ve kar açısından ulaştığı sayıların analistlerin beklentilerini aşması üzerine ve Apple’ın geçmiş performansının ekonomik belirsizlik dönemlerine dahi başarı göstermesiyle birlikte Apple hisseleri yatırımcılar açısından güvenli bir liman haline geldi.

Şirket ilk olarak 4 Ocak 2022’de 3 trilyon dolar barajını aşmıştı ancak daha sonraları ABD’deki göstergelerin olumsuz seyretmesi üzerine Apple’ın değeri yeniden bu barajın altını gördü.

Şimdi ise tekrardan bu sınırı geçerek firma değerini 3 trilyon doların üstüne çıkardı.

 

Tesla’da durumlar ne?

Bununla birlikte elektrikli araç üreticisi olan Tesla’nın hisselerinde haziran ayından bu yana %28 oranında bir artış yaşandı.

Tesla’daki yükselişin nedeni olarak ise temelde iki faktör ön plana çıkıyor. İlk olarak Tesla’nın rakipleri Ford Motor Co. ve General Motors Co’nun Tesla’nın şarj istasyonlarına erişmek için Tesla ile yaptıkları anlaşmalar ve ikinci olarak bu anlaşmaların Tesla’nın şarj istasyonlarını dünya standardı olarak kullanılması potansiyeli doğurmasıyla, Tesla hisseleri hızlı bir yükselişe tanık oldu.

Nvidia geçtiğimiz ay pazar değeri 1 trilyonu geçen şirketler arasında yerini aldı.

Önde gelen çip üreticilerinden olan Nvidia ise geçen ay 1 trilyon doları geçmeyi başardı. Piyasa değeri %11.8 artış gösteren firmanın büyümesindeki artışın temel nedeni olarak ise yatırımcıların, yapay zekâdaki patlamaya gösterdiği ilgi oldu. Mayıs ayında Nvidia, Wall Street’in tahmininin %50’sinden fazla gelir açıklamasıyla birlikte hisseleri artışa geçti.

Buna karşılık, Alphabet Inc(Google)’in piyasa değeri, Microsoft Bing’in ChatGPT’nin arkasındaki yapay zekânın entegrasyonunu ile ön plana çıkması sonrası geçen ay %2.3 gerileyerek 1.53 trilyon dolara düştü.

 

 

Piyasa değeri açısından dünyanın en değerli 20 şirketi aşağıda listelenmiştir;

*Milyar dolar

*30 Haziran 2023 verileri baz alınmıştır

 

Apple  3050.9$

Microsoft Corp 2532.1$

Saudi Arabian Oil Co 2080.4$

Alphabet Inc  1527.3$

Amazon.com Inc  1337.5$

NVIDIA Corp. 1044.9$

Berkshire Hathaway Inc 829.7$

Meta 745.3 $

Tesla 735.5$

Taiwan Semiconductor Manufacturing 486.6$

UnitedHealth Group 480.1 $

Vısa Inc 470.7$

LVMH moet hennessy louis vuitton 447.5$

Exxon Mobil 445.2 $

Eli Lilly and Co 433.6$

Johnson & Johnson 430.1$

JPMorgan Chase & Co 425.0$

Walmart Inc 423.3$

SPDR S&P 500 ETF Trust 420.0$

Tencent Holdings 405.2$

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

 

Kerem Seleoğlu

ODTÜ işletme öğrencisi Kerem Seleoğlu, Girişim Haberleri bünyesinde içerik üreticiliği yapıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.