Venture Capital’lar Son 8 Ayda Nasıl Yatırımlar Yaptı?

Venture Capital Ne Demek?

Venture Capital’lar yeni bir girişimin hayata geçtikten sonra ürünün ticarileştirilmesi ve pazarda yer alabilmesi için veya finansal desteğe ihtiyacı olan girişimlere yapılan uzun vadede yüksek kar getirisi beklenen yatırımlara denir.

Venture Capital’ın Türkçe anlamı “Risk Sermayesi”dir.

Venture Capital birden çok kişiden oluşur. Bunlar yatırım yapmadan önce belirli bir zaman aralığında yapılacak yatırım için fon toplarlar. Venture capitallar, melek yatırımcılara göre çok daha yüksek meblağlarda yatırım yaparlar. Ayrıca girişimlere sundukları profesyonellik, yönetim ve yatırım şekli bakımından da melek yatırımcılardan ayrılırlar. Melek yatırımcılar kendi birikim ve kazanımları üzerinden yatırım yaparlar. Risk sermayedarları ise şirketler, ortaklık, emeklilik yatırımları ve bireylerin bir araya getirdiği fonları yöneterek yatırımda bulunurlar.

Eğer siz de Türkiye’de bulunan Venture Capital’lardan birkaçının son 8 ayda ne gibi yatırımlar yaptığını merak ediyorsanız bu yazımız tam size göre! Keyifli okumalar…

1) Re- Pie Portföy

Re- Pie Portföy Türkiye’de bulunan ilk faaliyet izni almış bir portföy yönetim, venture capital şirketidir. Güncel olarak 7 adet gayrimenkul ve 2 adet girişim sermayesi yatırım fonu kurmuş ve yönetmektedir. Gelin sizlerle beraber bir venture capital şirketi olan Re- Pie Portföy şirketinin son 8 ayda yapmış olduğu yatırımlara bir göz atalım.

  • Ocak, 2021

Re- Pie TurkNet’ın yüzde 40 hissesi için Luxemburg merkezli Gulf Capital ile anlaşma imzaladı.

Inofab Sağlık Teeknolojileri, Re- Pie tarafından büyüme potansiyeli yüksek girişimlere yatırım yapmak amacıyla kurulan “Birinci Karma Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” altında yatırım aldı.

  • Nisan, 2021

Re- Pie Portföy Emrah Mercan ve Burak Polat’ın 2016 yılında Ege Teknopark çatısı altında kurdukları yerli IoT girişimi olan Skysens’e 5 milyon dolar değerleme ile yatırım yaptı.

  • Haziran, 2021

Musixen, Re- Pie Portföy’den “Birinci Karma Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” isimli fon adı altında yatırım aldıktan sonra şirket değerlemesini 4.6 milyon dolar değerlemeye çıkarttı.

Re- Pie Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Emre Çamlıbel yaptıkları bu yatırım ile ilgili birkaç cümle açıklamada bulundu.

Inofab ve Skysens gibi hızlı büyüyen şirketlerin yer aldığı bu fonumuza yenilikçi iş modeli ile fark yaratan Musixen’i de dahil ettiğimiz için çok mutluyuz.

Atacağımız stratejik adımlarla 3,6 milyar TL olan portföy büyüklüğümüzü bu yıl sonunda 5 milyar TL’ye ulaştırmayı hedefliyoruz. Musixen’in portföyümüze katılması, bu hedef doğrultusunda ilerlerken elimizi güçlendiren çok önemli bir yatırım oldu”

  • Ağustos, 2021

HST Tarım’a kurdukları “Birinci Karma Teknoloji Girişim Sermayesi Yatırım Fonu” altında 6 milyon TL yatırım yaptı.

Dilerseniz RE- Pie Portföy’ün internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

2) 212 Venture Capital

“Değer, İçgörü, Ölçek.” sloganını benimseyen 212 Venture Capital içgörü, uzmanlık ve küresel bağlantılarla ölçeklenmeye hazır teknoloji şirketlerini destekleyen bir venture capital şirketidir. Gelin 212 Venture Capital’ın da son 8 aydaki yatırımlarına bir göz atalım.

  • Nisan, 2021

Nisan ayında 212 Venture Capital, siber güvenlik ve software alanlarında faaliyet gösteren; Mark Felegyhazi, Gabor Pek’in kurucu ortakları olduğu Avatao şirketine yatırım yaptı.

  • Haziran, 2021

Endüstriyel IoT ve endüstri 4.0 alanlarında faaliyet gösteren; kurucu ortakları Nevzat Ataklı ve Celal Barış Özdemir olan Trio Mobil şirketine yatırım yaptı.

Şirketin Trio Mobil’e Seri A yatırımı yapmasından sonra 212 Venture Capital’ın Yatırım Direktörü Başar Yenidünya şu açıklamalarda bulundu:

“212 olarak güçlü ekipleri olan, büyük ve adreslenebilir pazarları hedefleyen, yıkıcı ve ölçeklenebilir teknoloji üreten şirketlere yatırım yapıyoruz. Trio Mobil, dijital dönüşümün bu denli önemli olduğu bir zamanda, üretim şirketlerinin büyük bir problemini çözüyor. Deneyimli liderlik ekibi öncülüğünde uluslararası rakiplerinden ayrışan yenilikçi bir yaklaşım sunması nedeniyle, yeni ürünler geliştirmesine ve yurt dışı pazarlarda daha hızlı büyümesine destek olmak için yatırım yapmaya karar verdik. Şirket, dünyada lider bir konuma gelme yolunda ilerliyor ve bu yolculuğun bir parçası olmaktan heyecan duyuyoruz.”

Grafik tasarım ve software alanlarında faaliyet gösteren; Mücahit Gayıran ve Hooman Askari’nin kurucu ortakları olduğu Artboard Studio şirketine yatırım yaptı.

  • Temmuz, 2021

B2B Pazar odaklı, yemek israfı ve sürdürülebilirlik alanında aktif olan; Olcay Silahlı ve Arda Eren’in kurucu ortakları olduğu Fazla Gıda şirketine yatırım yaptı.

  • Ağustos, 2021

Lojistik ve SaaS sektörlerinde bulunan Metrobi  şirketine yatırım ytaptı.

Dilerseniz 212 Venture Capital’ın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

3) 500 İstanbul

500 İstanbul, Türk ve Güneydoğu Avrupa ekipleri tarafından oluşturulan, savunulabilir teknoloji şirketlerine odaklanan erken aşama bir Venture Capital fonudur. Fonun misyonu, büyük pazarları hedefleyen tohum aşamasındaki teknoloji şirketlerini desteklemek ve küresel ölçekte ölçeklenmelerine yardımcı olmaktır.

500 İstanbul ilk kurumsal yatırımcı olacak, 500 Global ağı üzerinden iş geliştirme, ekip büyümesi ve uluslararası genişleme açısından yatırım yapmaya ve maddi olmayan destek sağlamaya devam edecek.

500 İstanbul Partnerlerinden olan Enis Hulli’nin 500 İstanbul’un 2021 yılı hedeflerine yönelik yaptığı açıklama şu şekilde:

2020 yılı var olan portföyümüzü desteklemek ve yeni fonumuzu ayağa kaldırmak ile geçti. 500 Istanbul Fund II’nin de kurulması ile, 2021 yılındaki ilk önceliğimiz portföyümüzü büyütmeye kaldığımız yerden devam etmek. Bununla beraber, 500 İstanbul ekibini büyütmek ve genişleyen ekibimiz ile, portföye daha da destek olacak bir yapıya geçmek istiyoruz.

  • Mart, 2021

500 İstanbul Venture Capital, 30 milyon euroluk ikinci girişim sermayesi yatırım fonunun resmi duyurusu gerçekleşti,

  • Haziran, 2021

500 İstanbul Venture Capital, Estonya merkezli finans teknolojilerine odaklanan Arf’a yatırım yaptı.

  • Temmuz, 2021

500 İstanbul Venture Capital, bütüncül atık yönetimi için teknolojik çözümler sunan Fazla Gıda şirketine yatırım.

  • Ağustos, 2021

500 İstanbul Venture Capital, makine öğrenimi uygulamaları için etiketli veri setleri oluşturmaya ve yönetmeye yönelik bir platform olan Ango AI’ye yatırım yaptı.

Dilerseniz 500 İstanbul Venture Capital’ın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

4) Tamer Capital

Tamer Group bünyesinde 2021 yılında kurulmuş olan Tamer Capital dijital ve yaratıcı fikirleri globale büyük şirketler olarak taşımayı hedefleyen bir hızlandırıcı, proje evi ve bir kuluçka makinesi. Bir startup’ı bünyelerine kattıklarında gerekli yatırım, iş geliştirme, marka oluşturma ve pazarlama, altyapı ve ürün desteği gibi alanlarda başa geçiyorlar ve böylelikle projeyi geliştiriyorlar. Destekledikleri projeler de sahip oldukları girişim ağından faydalanabiliyor. 

Bu yılın başında Kemal Tamer tarafından Tamer Group bünyesinde kurulan Tamer Capital, bir Venture Capital olarak hareket etmenin yanında girişimci partner olarak da startup projelerine katkı sağlamakta. Gelin Tamer Capital son 8 ayda ne gibi yatırımlar yaptı birlikte göz atalım.

  • Mart, 2021

İlk yatırım çağrısını mart ayında gerçekleştirdikten sonra ekosisteme hızlı bir giriş yapan Tamer Capital şu zamana kadar 9 projeye yatırım yaptı.

Defimec çatısı altında yatırım yaptığı ve geliştirdiği 6 DeFi blockchain projesi bulunmakta. Bunlardan 4 tanesi tokenizasyon, 1 tanesi merkeziyetsiz borsa, 1 tanesi de DAO platformu olarak geliştirilmektedir.

Yapay zeka alanında carstudio.ai ve e-ticaret alanında alicibul.com ‘u geliştiren Tamer Capital, aynı zamanda Sertifier projesine de yatırım yapmıştır.

Tamer Capital’ın kurucusu Kemal Tamer’in ilgili açıklaması ise şu şekilde:

Kısa zamanda sektörün dinamiklerini çok iyi sindirdik ve girişimcilere çok iyi yol arkadaşı olduk. Digital tabanlı, globali hedefleyen iddialı projeleri destekliyoruz. İyi bir fikrin ve girişimcinin başarıyı yakalayabilmesi için gerekli her girişim geliştirme ve yatırım ortamını Tamer Capital’de sağlıyoruz.

Genç ve başarılı gençleri Finder çatısı altında toplayan Tamer Capital, başarılı girişimciler yetiştirme üzerine kendini kısa zamanda kanıtladı. 25 yaşının altında yatırım yapma inisiyatifi olan 2 yönetim kurulu üyesi bulunan Tamer Capital, Kemal Tamer’in gençlere olan inancının bir göstergesi oldu.

Dilerseniz Tamer Capital’ın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

5) StartersHub

‘’Ölçeklenebilir çözümlerle sorunları çözen, gerçek etki yaratan, sektörü alt üst eden girişimlere odaklanıyoruz.’’

İstanbul merkezli Startershub, henüz kurulmamış/ fikir aşamasındaki girişimlere destek vermek amacıyla 2015 yılında kuruldu. 2015’ten bu yana 70 tohum yatırım yaptı ve bu yatırımları 15 sektörde gerçekleştirdi. Bu tür girişimlere mentorluk ve finansal destek sağlayan(hızlandırma programı) Startershub, MV Holding ve Gedik Yatırım işbirliğiyle hayata geçirildi. 

Aralık 2019’da Startershub’ın Yönetici Direktörü Arda Aşkın tarafından verilen demeçte geçirdikleri dönüşüm ve sistemlerinin nasıl işlediğine dair yaptığı açıklamalar; 

İlk kurulduğumuzda Türkiye’deki hızlandırma programı sayısı yok denecek kadar az iken, bugün sayısı 79’u bulan hızlandırma ve kuluçka programı mevcut. Dönüşüm öncesi kendi hızlandırma programlarımızı düzenler iken artık hızlandırma ve kuluçka programları ile partnerlik yapıyoruz. Şirket olarak çevik hareket ediyoruz, startup’ları hızlıca içeri alıp takip sürecini başlatıp, güvenerek, inanarak devam yatırımlarında bulunuyoruz. Takip süresine aldığımız startup’ları tıpkı hızlandırma programlarımızdaki gibi yakından gözlemleme fırsatımız oluyor, böylelikle devam yatırımı yaparken daha emin adımlarla ilerliyoruz.

Girişimleri ilk aşamada 3 ay süren bir takip sürecine alıyoruz. Bu süre zarfı içerisinde, StartersHub’ın bilgi, birikim ve zengin mentor ağı ile girişimlere kazanan iş modellerinin bulunması ve hayata geçirilmesi, etkili satış kanallarının oluşturulması, yurtdışında doğru pazarlara açılım stratejilerinin belirlenmesi, güçlü iş birliklerinin hazırlanması gibi konularda yoğun destek veriyoruz. Takip sürecinin ardından girişimin performansına göre 250 bin dolara varan yatırım yapıp, ayrıca küresel yatırım turlarının planlanması ve ‘execution guidance’ dediğimiz önemli icraat konularında da yol gösterici rolümüzü sürdürüyoruz.

Silikon Vadisinde 2018’de açtıkları ofis daha küresele açılmaya hazır olan girişimler ve girişimlerinin bu global girişim ağdan faydalanmaları içinken, İstanbulda bulunan ofislerini ise startupları yakından izledikleri ve onların gelişim aşamasının yaşandığı yer olarak tanımlayabiliriz. 2019 yılında Amazon AWS ile 9 startup’a yatırım yapan Startershub, ABD pazarına bu girişiyle küreselleşme yolundaki adımlarını hızlandırıyor. 

Dilerseniz StartersHub’ın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Haziran, 2021

StartersHub, İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek’in desteklediği, bulut tabanlı No-Code uygulama yönetimi platformu Workiom’a yatırım yaptı.

6) Revo Capital

‘’Doğu Avrupa ve Baltıklar ile Türkiye arasında bir köprü görevi görerek, bu bölgelerdeki girişimleri yerel ağımız aracılığıyla oldukça büyük Türkiye pazarına tanıtmayı hedefliyoruz. Ayrıca Türkiye pazarındaki startup’ları bu bölgelere tanıtmayı, yeni pazarlara girmelerine yardımcı olmayı ve partner ağımız aracılığıyla ek fon sağlamayı amaçlıyoruz.’’

Cenk Bayrakdar’ın 2021 yılı için yaptığı açıklama;

Yeni fonumuzdan girişimlere aktarılmaya hazır 50 milyon euro üzeri bir sermayeyle yeni yıla giriyor ve takip eden birkaç senede fondan yaptığı yatırım sayısını 15-20’ye çıkarmak istiyor.

2013 yılında Özcan Tahincioğlu ve Cenk Bayrakdar iş birliği ile kurulan Revo Capital, küresel hedeflere sahip girişimlere yatırım yapa hedefiyle kurulmuş. Revo Capital bugüne kadar, aralarında Onedio, TransferGo ve Getir gibi girişimlerin bulunduğu 22 girişime yatırım yapmış. 

Yapay zekâ temelli teknolojiyle kanser ilaçlarının geliştirilme süreçlerini hızlandıran Massive Bio ve artırılmış gerçeklik teknolojileri geliştiren CY Vision, Revo Capital’ın 2020 yılında yatırım yaptığı iki girişim. 

  • Ağustos, 2021

2021 yılında Akinon adlı dijital ticaret platformunun 20 milyon dolarlık Seri B yatırım turuna katıldı.

Fintech, B2B bulut ve pazarlama teknolojisi, sağlık bilişimi ve yapay zeka Revo Capital’ın odaklandığı ve yatırım yapmak istediği alanlar. 

Dijitalleşmenin şirketler için bir lüks değil bir zorunluluk haline geldiği 2020 ile başlayan bu trendin 2021’de de ilgi görmeye devam edeceğini düşünüyoruz. Pandeminin de etkisiyle alışverişin neredeyse tamamen çevrimiçine taşınması ise ecommerce alanında yeni fırsatlar yarattı. 2020 yılında, geleneksel e-ticaret oyuncuları Amazon ve Alibaba gibi web temelli online alışveriş tecrübelerinin yerini Pinduoduo gibi daha sosyal ve telefon temelli alışverişe bırakmaya başladığını görüyoruz. 2021 yılında online alışverişte yapay zekâ algoritmalarını da kullanarak kişiselleştirilmiş öneriler yaratabilen ve sosyal bir alışveriş deneyimi yaşatan girişimlerin ilgi odağı olacağını düşünüyoruz.

Dilerseniz Revo Capital’ın internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Türk Oyun Sektöründe Son 8 Ayda Neler Yaşandı?

Türk Girişimler Son 8 Ayda Neler Yaptı?

Earnado Hollanda-Amsterdam’a Açılarak Ofis Kurdu

10-10-10 Tekniğiyle Karar Alma

Büyük İşletmelerin Hesapları WoDiBa ile Tek Ekrandan Yönetilecek

Simurg Derneği bünyesinde gerçekleşen 2C1N projesi 2021 yılı dönemini tamamlandı!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.