2020 KOSGEB Hibe ve Destekleri KOSGEB iş Planı

2020 yılında da KOSGEB 18 yaşını geçen ve hem işverene hem de istihdam sağlanan işçilere kazandıracak güçlü bir iş fikri olan, belirli bir sermaye ile işe başlama potansiyeli olan girişimcilere hibe ve destekler veriyor. KOSGEB amacı itibari ile ülkemizdeki istihdamı arttırmak, işsizlik problemini çözmek ve iş dünyasına daha çok girişimci kazandırmak için destekler veriyor. Bu noktada çok güzel iş fikri olduğunu fakat hiç sermayesinin olmadığını belirten okuyucular, KOSGEB hibe ve kredilerinden nasıl yararlanabileceklerini soruyorlar.  Değerli okurlar, KOSGEB sermayesi olan girişimcileri, güzel iş fikirleri varsa destekler. Hiçbir sermayesi olmadan işe girişmeye niyet eden girişimcilerin bu noktada destek alması mümkün değildir. Ayrıca KOSGEB tarafından kabul edilen ve NACE kodları ile belirtilen sektörlerin dışında bir sektörde iş kurmak isteyenler de destek alamazlar.  KOSGEB hibe ve desteklerini almak için,

  • İş kuracak bir sermayeye sahip olmak
  • KOSGEB girişimcilik kursuna katılmış olmak
  • KOSGEB iş planı hazırlamış olmak
  • 18 yaşını geçmiş olmak
  • KOSGEB tarafından belirtilen diğer şartlara uymak

Gerekiyor.

Sermayem Var İş Kurmak İstiyorum

Sermayesi ve iyi bir iş fikir olan girişimcilere iş dünyasının tüm kapıları açıktır. Sizin de sermayeniz varsa hemen kurmak istediğiniz, yetenekli olduğunuzu düşündüğünüz bir iş alanı seçin. Ardından KOSGEB girişimcilik kursuna yazılın. Pandemi nedeni ile online kurs da verilmektedir. Ya da bitirdiğiniz bir fakülteden de girişimcilik dersi almış olabilirsiniz. Bu aşamayı geçtikten sonra, KOSGEB iş planı hazırlayın.

KOSGEB İş Planı Nasıl Doldurulur?

KOSGEB sitesinden bir PDF formatında yayınlanan KOSGEB iş planı, oldukça ayrıntılı bilgiler istiyor.  Yapacağınız iş ile ilgili akla gelebilecek her tür bilgi istendiği için, bir girişimcinin önce bu PDF dosyasını incelemesi gerekiyor. Ardından istenen bilgileri vermek için, gerekli araştırmayı yapması gerekiyor.  KOSGEB iş planında :

  1. Bölüm:

Girişimcinin bilgileri sorulur. Adı soyadı ve işletme adı bilgisi verildikten sonra girişimci genel bilgiler alanındaki soruları cevaplar. Bu alamda girişimci hem kendisi ile ilgili hem de ortakları ile ilgili bilgi verir. Sonra da iş fikrini yazar. Önemli olan bu iş fikrinin, neden işe yarayacağının anlatılmasıdır.

2.Bölüm

Mesela iş kurma gerekçesi ortaya konmalıdır. Pazar durumu ve kendi finans kaynaklarınız hakkında bu bölümde bilgi vermelisiniz. İş fikrini seçme sebebinizi anlattıktan sonra, işletmenizin temel misyonu ve hedefleri hakkında ön görülerinizi de yazmanız gerekir. Bu bilgilere kısa-orta ve uzun vadeli hedefleriniz de dahildir.

3.Bölüm

İş fikrini ortaya atarken, mevcut olan pazarın da durumunu incelemiş olmanız gerekiyor. Bu Pazarda sizin şansınız nedir?  Bu pazarda şirketinizin alacağı pay ne olacaktır. Pazarınızdaki müşterilerinizin tüm özelliklerini de araştırın. Tüketme alışkanlıkları, yaş ve cinsiyetleri hakkında bilgi edinin. Rakip şirketler önünüzdeki en büyük engeller olacak, onların arasında en başarılı olanları seçerek, bu başarıya nasıl ulaştıklarını araştırın. Bu kısımda 1 yıllık ürün ya da hizmet satış potansiyelinizi tablo yaparak belirtin.  Kendi sektörünüzde ne tür fırsatlar var? Ya da ne tür tehlikeler bulunuyor? Ürün veya hizmetinizi tanıtın. Kiralayacağınız iş yerini nasıl seçtiğinizi, yerin ne durumda olduğunu da yazın. Son olarak bu kısımda müşteriye nasıl ürün yetiştireceğinizi belirleyin ve anlatın.

4.Bölüm

Müşterinin, iş akışı içinde devreye girdiği ve devreden çıktığı noktayı gösteren bir şema hazırlayın.  İşinizin nasıl akacağını gösteren iş akış şemasını oluşturun. Bu kısımda yine işinizi kurmak için gereken belgeleri ne zaman alacağınız nereden alacağınızı liste halinde yazın.

5.Bölüm

Bu kısımda organize edeceğiniz personellerinizin ne konumda yer alacağını gösteren, basit bir şema çizebilirsiniz. En başta müdür, altında müdür yardımcısı, onun  altında muhasebe personel bilgisi olsun. Personellerinizi dikkatlice seçin. Hepsi de işini bilen deneyim ve belge sahibi elemanlar olsun.

6.Bölüm

Bu kısımda da işletmeniz için başlangıç sermayenizi belirtin. Örnek vermek gerekirse, bir tekstil atölyesi açacaksınız ve 100 bin liranız var.  Fakat size 160 bin lira lazım.  Siz öncelikle 100 bin lirayı hem başlangıç maliyetleri için kullanacaksınız hem de işletme giderleriniz için harcayacaksınız. Başlangıç maliyetleri içinde, iş yerinin ofisi, gereken alet edavatlar, bakım maliyetleri vardır. İşletmenizin giderleri arasında ise aylık maaş ve elektrik telefon yakıt ısınma su giderleriniz olacaktır. Bunları çıktıktan sonra kalan para ile ham madde alıp üreteceksiniz. Bu kısımda yine nakit akışını anlatacağınız bir başka sayfa hazırlayacaksınız. 12 aylık tabloda, her ay için gider ve gelirler belirtilecektir. Sonra da kaçıncı ayda tahminen kar edeceğinizi göstereceksiniz. Öz kaynaklarınızı ortaya dökeceksiniz. Bankalardan kredi almak, ortaklardan sermaye almak, kendi sermayenizi kullanmak gibi bir çok yol gösterebilirsiniz.

KOSGEB iş planı hazırlamadan önce, bu planda istenen bilgileri incelediğinizde, gerçekten bu iş için sıkı bir araştırma yapmanız gerektiğini göreceksiniz. Kredi veya geri ödemesiz desteği alabilmek için, bu iş planını eksiksiz doldurmanız gerekiyor.

https://www.internhaber.com/her-gecen-gun-buyuyen-platform-evimdeki-psikolog-keiretsu-forumdan-yatirim-aldi/

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.