10 Madde İle Günü Verimli Geçirmek

10 MADDE İLE GÜNÜ VERİMLİ GEÇİRMEK

Küçümseyerek bakılan koca 24 saat aslında bizim hayatımızın tamamını kapsamaktadır. Abarttığımı düşünmeyin sakın. Ne bir latife ne bir mübalağa yapıyorum. 24 saati kapsayan 1 gün bizim hayatımızdır. Herhangi bir günü verimli geçmeyen insanın tüm günleri verimsizdir. Bu durum da kişinin tüm zamanını verimsiz hale getirdiğini gösteririz. şimdi size ufak tüyolarla bir günü nasıl verimli hale getirirsiniz anlatacağım.

1)  8 SAATTEN FAZLA UYUMAYIN: 

10 MADDE İLE GÜNÜ VERİMLİ GEÇİRMEK
10 MADDE İLE GÜNÜ VERİMLİ GEÇİRMEK

Bir yetişkin  bireyin ideal uyku saati sekiz saattir. Eğer zamanı değerli olan birisi iseniz günde 7 saat uykuyla hayatınıza devam edebilirsiniz. Yalnız normal bir hayatınız var ise 8 saatten az ya da çok uyku tüm gününüzü berbat etmeye yetecektir. Vaktinde ve yeterli dozda uyumak sizi gün boyunca zinde tutacaktır. “

2) ERKEN KALKIN:

Bu temenniyi çok duyduğunuza eminim. Fakat hayatınızı değiştirecek bu yöntemi uyguladığınızda ne dediğimizi anlayacaksınız. Bu benim için çok zor, uykum ağırdır, uykumu alamıyorum gibi bahanelere sığınmaktan kaçınmalısınız. Atalarımız boşa konuşmamış. Erken kalkan gerçekten yol alıyor. Bu sayede hem işlerinizin birikmesini engelliyorsunuz hem de günü verimli geçirmek için ilk adımı atmış oluyorsunuz.

3)DAVRANIŞLARINIZI RURİNLEŞTİRİN: 

Öğrenciyseniz ya da çalışıyorsanız davranışlarınız sürekli hale getirmelisiniz. Misal verecek olursak dişlerinizi fırçalıyorsanız her gün düzenli bir şekilde fırçalayın. İşe hep aynı saatlerde gidin. Bir kitabı oturup 2 günde bitirmeyin mesela. Zamana yayarak okuyun.  Yani kısacası davranışlarınızı alışkanlık haline getirmelisiniz. Bu şekilde hayatınızı düzenli hale getirme fırsatını yakalamış olacaksınız.

4) PLANLI HAREKET EDİN:

Gün içinde yapacağınız tüm işleri yazılı ya da sözlü bir plan dâhilinde gerçekleştirin. En basit örneğiyle sabah kahvaltısını bir gün 6 da başka bir gün 9 da yapmayın. Çizdiğiniz plana göre her gün aynı saatte kahvaltı yapmalısınız.  Eğer kitap okuyorsanız boş vaktinizi değerlendirmek için okumayın. Belli bir zaman dilimini kendinize okuma saati olarak belirleyebilirsiniz. Planlı çalışmak hem sizi hem gününüz kurtarır. Telaşa kapılmadan ,aceleye getirmeden tüm işlerinizi vakti saatinde tamamlamanızı sağlar. Vaktinizin kıymetini bilmelisiniz ki hemen kalkıp kendinize bir günlük plan taslağı hazırlamalısınız. Planı uyguladıkça taslakta çeşitli düzeltme ve değiştirmelere gidebilirsiniz. Bir süre sonra mutlaka her şey rayına oturacaktır.

5) ANLIK YAPTIĞINIZ ŞEYLERE ODAKLANIN:

Bir işi yaparken o an sadece işe odaklanmalısınız. Öğretmen iseniz ders anlatırken aklınızın başka şeylerde olmaması gerekir. Öğrenciyseniz ve test çözüyorsanız sadece soru üzerine yoğunlaşmalısınız. Soruları çözerken yazın gideceğiniz tatili düşünüyorsanız  büyük bir yanlışın içindesiniz. O an derste başarılı olmak için uğraşmalısınız. Yoksa düşündüğünüz yaz tatilini de elinizden kaçırabilirsiniz. Bir marangoz iseniz iş yaparken kafanızı meşgul eden şeylere yoğunlaşırsanız kocaman ve keskin makinaların gazabına uğrayabilirsiniz. Birçok örneğiyle durumu izah ettiğimiz gibi an denen şeyim kıymetini bilmelisiniz ki geleceğinizi daha emin adımlarla kurabilirsiniz.

6) KÖTÜ DÜNÜ UNUTUN:

Birçoğumuz geçmişimizdeki kötü yaşanmışlıkları günden güne peşimizden sürüklüyoruz. Dün yaşanan istenmeyen olay ya da bir durum bizim peşimizi pek bırakmıyor. Bu durumda kaldığınızda dünü bir çöp gibi kenara atmalısınız ki bugünü yaşayabilesiniz. Daha önce yaşadıklarınızın sizi meşgul etmesine izin vermemelisiniz. Bir şeyleri takıntı haline getirip sürekli düşünmeye başlarsanız dünde kalmış bugünü yaşayamamış olursunuz. Yarın geldiğinde bugünü de dün yapmak zorunda kalırsınız. Bu şekilde tüm günlerinizi yani tüm hayatınızı berbat bir hale getirmiş olursunuz.” Anı yaşayın kendinize bu eziyeti çektirmeyin.

7) YARINI YAŞAMAYI YARINA BIRAKIN: 

Biraz önce bahsettiğimiz sorunun bir başka yanı da dünü değil yarını düşünmektir. Yarınki planlarınızı tabii ki bugün belirleyebilirsiniz. Burada anlatmak istediğim sürekli yarını düşünüp orada takılıp kalmak. Bir insan için berbat bir durum olsa da kişi bunu ek fark edemez. Sürekli yarını düşünüp yaşanılan anı kaçırır. Dünde takılı kalmak kadar zararlı olan yarın düşüncesi bizi günlük rutinimizden alıkoymaktadır. Tekrar söylemekten çekinmeyeceğim. “Anı yaşayın, Kendinize bu eziyeti çektirmeyin”

8)  KENDİNİZE VAKİT AYIRIN: Tüm gün başkasının işini yapmaktan ve başkalarını mutlu etmeye çalışmaktan kendinize yeterince vakit ayıramıyorsanız İş hayatı ya da okul hayatı dışında kalan zamanı kendinize ayırın. Başkasının işi görülsün diye kendinizi yıllarca heba etmeyin.

9) HOBİLERİNİZ OLSUN VE BUNLARI HAFTANIN GÜNLERİNE YAYIN: 

Vakit geçirmek için akşamları kendinize aktivite seçin. Örneğin her gün olmamakla beraber bilgisayar veya mobil oyunları oynayın, blog yazıları yazın, film izleyin, kitap okuyun… yalnız haftanın her günü aynı şeylerle ilgilenmeyin. Kendi aktivitelerinizi belirleyip her gün ayrı bir şey yapmaya çalışın.

10)  SEVDİKLERİNİZLE VAKİT GEÇİRİN :

2 günlük dünya dedikleri yerde sizin her zaman yanınızda olan insanlarla vakit geçirmeye çalışın. Bunu zaman israfı olarak düşünmeyin. İleri vakitlerde bu fırsatları yakalayamayabilirsiniz. Vaktiniz varken birbirinizin dertlerine ve mutluluklarına ortak olun. Sağlıcakla kalın.

Girişimciler İçin 9 Sağlıklı Alışkanlık

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.