Zinciri Kırma Yöntemi Nedir?

zinciri kırma

Zinciri Kırma Yöntemi, günlük alışkanlıklarımızın takibini yapabilmek için kullandığımız oldukça kolay bir metafor aslında. Ünlü komedyen Jerry Seinfeld, kendisine “Daha iyi bir komedyen olmak isteyenlere ne önerirsin?” diye sorulduğunda

“Daha iyi bir komedyen olmak için daha iyi espriler yazmak zorundasın. Daha iyi espriler yazabilmek için de her gün yazmak. Bir takvim al, tüm seneyi kapsayan. Her gün bir espri yaz. Yazdıktan sonra da takvimde o günün üzerine bir çarpı koy. Birkaç gün sonra bir zincirin olacak. Şimdi artık tek yapman gereken o zinciri kırmamak!”

cevabını vererek Zinciri Kırma! Yönteminin isim babası oldu.

zinciri kırma

Seinfeld’in açıklamalarından yola çıkarak “Zinciri Kırma!” yöntemini 2 adımda ele alalım:

– Hedefler yerine aksiyon almaya odaklanmak. Mesela “Bu yıl İngilizcemi ilerletmek istiyorum.” yerine “Her sabah okula işe giderken yolculukta yabancı dilimi geliştirecek podcast dinlemek”. Edinmek istediğiniz alışkanlıklarınızı net bir şekilde tanımlamak, var olmaları için zaman,mekan vermek ve önünüze aksiyon aldırıcı somut hedefler koymak oldukça önemli.

– Hedeflerinizin ölçülebilir olduğuna emin olmak. Örneğin, “Bir yere giderken podcast dinleyeceğim.” ölçülebilir bir sistem değil. Fakat kendinize 15 dk’lık bir podcast sözü verirseniz, ölçülebilir bir sistem yaratmış olacaksınız.

Başarabileceğinize emin olduğunuz bir sistem kurmak. Örneğin, “Her gün şu saatlerde 50 sayfa kitap okuyacağım.” kararı almak özellikle başlangıçta oldukça zorlayıcı olabilir. Ağır bir hedef belirlemek yerine sürdürülebilir olmasını gözetmek bu noktada ilk öncelik olmalı.

zinciri kırma

 

Büyük Değişimlerin Sırrı: Her Gün Yaptığımız Küçük ve Düzenli Alışkanlıkların Sonucu

Güzel bir takvim bularak işe başlayabilirsiniz. Bu yöntemde yıllık takvimler uygulanması öneriliyor genelde fakat isterseniz  öncelik hedef olarak kendinize 21 günlük bir süre tanıyabilirsiniz. Peki neden 21? 1960lı yıllarda plastik cerrahi uzmanı Mark Maltz’ın kendi hastaları üzerindeki gözlemlerine göre ilk olarak ortaya atılan 21 gün teorisi başta fiziksel değişimler yaşayan hastaların yeni görüntülerini kabullenme sürecini ifade ediyordu. Hastalarının bu deneyimlerini gözlemlerken kendisinin değişimlere ve yeni davranışlar kazanma süreci üzerine düşünmeye başlayan Maltz bunun da yaklaşık 21 gün gerektirdiğini gördü. Tek yapmanız gereken, alışkanlığı gerçekleştirdiğiniz her gün için takvime bir tik veya çarpı işareti atmak. Zaman kavramı genellikle alışkanlığı kazanma sürecinde en çok göz önünde bulundurulan faktörlerden biri fakat bunun sürekli bir alışkanlığa dönüş günü diye bir şeyden bahsetmemiz belki çok doğru olmasa da bizleri belirli bir gün hedefini tamamlama motivasyonuna soktuğu için daha hevesli yaklaşabiliyoruz. Son olarak hayatımızdaki büyük değişimlerin sırrının birkaç gün boyunca yapmayı denediğimiz büyük şeyler değil de her gün yaptığımız küçük ve düzenli alışkanlıkların sonucu olduğunu bilmemiz belki Zinciri Kırma! konusundaki motivasyonumuzu diri tutacaktır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.