Zhang Yiming ve TikTok Başarı Hikayesi

Zhang Yiming’in Erken Yaşamı

Zhang Yiming 1983 yılının 1 Nisan gününde Longyan, Fujian, Çin’de dünyaya gözlerini açtı. Çocukluğunda da yazılıma ve bilgisayara merakı oldukça fazla olan Yiming, 2001 yılında mikroelektrik bölümü için Tianjin’deki Nankai Üniversitesi’ne kaydoldu. Daha sonra yazılım mühendisliğine geçiş yaptı ve bu konuda kendini geliştirdi. 2005 yılında Nankai Üniversitesi’nden mezun oldu.

2006 yılında Zhang Yiming, henüz yeni kurulmuş olan seyahat sitesi Kuxun’un beşinci çalışanı ve ilk mühendisi oldu ve bir yıl sonra teknik direktörlüğe terfi etti. 2008 yılında Yiming, Microsoft için çalışmak üzere Kuxun şirketinden ayrıldı. Kısa bir süre burada çalıştı ancak mutlu olamıyırdu. Her zaman şirketin kurumsal kuralları tarafından boğulmuş hissediyordu.

İlk Şirketi 99fang.com

Kısa süre sonra, Microsoft’tan ayrıldı. 2009 yılında Zhang Yiming, Kuxun’un emlak arama işini devraldı ve ilk şirketi olan 99fang.com’u kurdu.

ByteDance’in Kuruluşu

2012 yılının ağustos ayında ByteDance, Toutiao haber uygulamasını başlattı ve iki yıl içinde günlük 13 milyondan fazla kullanıcıyı kendine çekti. Zhang Yiming, şirketlerinin yerel büyümesine odaklanan diğer Çinli teknoloji CEO’larının aksine, ByteDance’i küresel olarak genişletmeye odaklandı.

Zhang Yiming’in ByteDance ile yönetim tarzı, Google şirketinden ilham alıyordu. Amerika Birleşik Devletleri teknoloji şirketlerini örnek aldı ve iki ayda bir belediye toplantıları yaptı. Bu toplantılarda çalışanların Çin geleneğinde olduğu gibi ondan “patron” veya “CEO” olarak bahsetmelerini engelledi.

TikTok’un Kuruluşu

2016 yılında ByteDance, tüm dünyaca bilinecek olan video paylaşım uygulaması TikTok’u (Çin üzerindeki adı Douyin) büyük bir heyecanla kurdu. Ürün Y ve Z kuşağı tarafından anında benimsendi ve direkt dünya hitlerine girdi. ByteDance, 1 yıl sonra Musical.ly’yi 800 milyon ABD Dolarına satın aldı ve TikTok’a entegre etti.

2018 yılının sonları itibarıyla, mobil uygulamalarında aylık 1 milyardan fazla kullanıcısıyla ByteDance, 75 milyar ABD doları değerinde olup, Uber’i geçerek dünyanın en değerli girişimi haline geldi. Şu anda halen Forbes “World’s Billionaries List” isimli listesinde dünyanın en zengin 39. İnsanı olarak bulunuyor.

TikTok’un Tüm Dünyaca Bilinme Hikayesi

Aslında ilk çıktığında pek bilinmeyen Tiktok bir video ile keşfedildi. Video ise çok eğlenceli ve komik olan tamamen eğlence amaçlı yapılmış Adele’in “Someone like you” şarkısı üzerine yapılmış bir videouydu. Bu video dünya çapında o kadar yayıldı ki sonunda Tiktok uygulamasını herkes biliyordu.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayelerimiz

Airbnb’nin Başarı Hikayesi

Soichiro Honda’nın Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Ferruccio Lamborghini’nin Başarı Hikayesi

Nurten Öztürk Successful Turkish female business person

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.