Zaman Yönetimin Sırları

Zaman Yönetimin Sırları

Zaman kavramı; geri dönülmesi, yerine konması, dönüştürülmesi, harcanması, belli bir miktara dönüştürülmesi mümkün olmayan bir kaynaktır. Zaman canlılar tarafından tüketilen bir unsurdur. Bu doğrultuda zaman; geri döndürülemez, yerine konulamaz, depolanamaz, işletilemez, satın alınamaz ve çoğaltılamaz bir ögedir. Zaman; içinde belli eylemleri bulunduran bir kaynaktır. Eylem bulunmuyorsa zaman da bulunmuyor demektir. Zaman ve eylem eş değerdir. Evren üzerinde canlıların bir anda eylemleri durduğunda zaman kavramının da ortadan kalktığının bilinmesi gerekir.                    

Zaman Yönetimin Sırları

Gerçek Zaman Nedir?

Gerçek zaman ölçülebilen ve gözlemlenebilen bir zaman türü olarak bilinir. Bir zaman birimi olan saat ve takvimler ile bulunan zamanın ne hızda ilerlediğini gözlemleyebiliriz. Gerçek zaman ay ve güneşin hareketleri eksenin bulunmuş ve tasarlanmış bir olgudur. Evrende bulunan ülkeler arası saat kavramı değişiklik gösterse de zaman anlamında bir değişim söz konusu olamaz. Bu sebeple saat ve takvim birimi gerçek zamanı doğru orantılar ve gerçek bilgiler ile yansıtır.

Öznel Zaman Nedir?

Zaman Yönetimin Sırları

Evrende bulunan canlıların gerçek zaman algısını kendilerine göre şekillendirdiği zamana öznel zaman denir. Gerçek zamana göre algılanan zaman kişiden kişiye farklılıklar göstererek değişikliğe neden olur. Öznel zaman öznel gerçekliğe dayanan kesin bilgiler içermeyen durumlardır. Öznel zamana göre yavaş ilerleyen zaman, insanların mutsuz ve keyif almadığı zaman dilimleridir. Ancak öznel zamana göre hızlı ilerleyen zaman ise yine insanların bulundukları eylemlerden duydukları mutluluk ve keyfe bağlıdır.

Biyolojik Zaman Nedir?

Zaman Yönetimin Sırları

Biyolojik zaman, fiziksel veya bedensel olarak algılanan zaman çeşididir. Biyolojik zamanın içerisinde yer alan etkenler sadece insanları değil hayvanlar içinde geçerli olan göç, kuş yuvaları, beyin göçü gibi olayları da kapsar. Zamanın herhangi diliminde düzenli uyanma metoduna sahip kişilerin bir alarm yardımı almadan aynı saatte uyanmaları biyolojik zaman ile ilgilidir. Duruma bağlı olarak şekillenen biyolojik zaman, kişilerin içgüdülerine, kazanmış oldukları alışkanlıklara bağlı olarak değişir.

Ekonomik Zaman Nedir?

Zaman Yönetimin Sırları

Ekonomiye göre zaman bir değer birimidir. Rutin haline gelmiş olan olay olgusundan işe gidiyor ve çalışıyor olmak ekonomik zaman belirtisidir. Ay sonu maaş alırken hesaplanan saatlik, günlük, haftalık veya aylık ücretler ekonomik zaman yardımı ile gerçekleşir. Örneğin; yine iş hayatına bağlı olan faiz ödemeleri de buna örnektir. Faiz ödemeleri, borç ödemeleri, alacak günü belirleme, çek senet işlemleri gibi durumlar ekonomik zaman kavramına göre şekillenir ve belirlenir. Ek olarak bir ürün üretimi yapılırken harcanan zaman dilimi ekonomik zaman kurgusudur. Personel devamlılık takibinin, ticari alışverişlerinin, işletmelere ait tüm işlemleri kapsayan dilim ekonomik zaman dilim aracıdır.

Zaman dilimlerinin ne yönde şekillendiği baktıktan sonra zaman yönetiminin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili bilgileri tarafınıza aktarmamız gerekir. Zaman yönetimi ile ilgili bilgiler aşağıdaki gibi olmalıdır.

Zaman Yönetimi Nedir?

Zaman yönetimi gün içinde gerçekleştirmemiz gerek işlemleri, sorumlulukları yerine getirmekte önemli bir yere sahiptir. Günlük, haftalık, saatlik, aylık, yıllık gibi planlar ile zaman yönetiminizi gerçekleştirmeniz gerekir. Bunun nedeni planlı ve programlı ilerlerken kendinize de vakit ayırmanız gerektiği içindir.

Zaman yönetimi; zamanınızı mümkün olduğu kadar etkin, verimli veya etkili kullanmanızı sağlayan bir çalışma türüdür. Zaman yönetimi planlama alt yapısı olan bir birimdir. Zaman yönetimi bireysel veya kurumsal inşaları içerir. Zaman yönetimi bir sonuçtan ziyade süreç anlamı taşır. Zaman içerisindeki eylemlerinizi şekillendirmeye yarayan bir süreçtir. Zaman yönetimi ile zaman israfının önüne geçmiş olursunuz. Aynı zamanda çok çalışmak yerine zaman yönetimi ile birlikte verimli ve etkin çalışmalar yürütürsünüz. Zaman yönetimi başlıca beş adımdan ibarettir. Bu adımlar aşağıdaki gibidir:

  1. Zamanı Algılamak
  2. Zorlukları Fark Etmek
  3. Zaman Yönetimi Yapan Kişinin Kendini Tanıması
  4. Zaman Engellerini Fark Etmek
  5. Teknikleri Uygulamak

Zamanı Algılamak Nedir?

Zaman Yönetimin Sırları

Zamanı algılamak, gerçek zaman kavramının başlıca unsurudur. Zamanı yönetmenin zamanı algılamak aşamasında yapacağını plan örneklendirmeleri aşağıdaki gibidir:

  • Çalışanlar içi işe gidiş ve çıkış saatleri
  • Öğrenciler için derslerin başlama ve bitiş saatleri
  • Personeller için yıllık izinlerin kullanılma zamanları
  • Belirlenen tarihte yapılacak randevular
  • Toplantı zamanı ve süreleri
  • Projenin başlama ve bitiş tarihi

Kısaca yapılacak her iş veya eylem zaman ve saat birimleri yardımı ile yapılır. Zamanı algılamak ile yapacağınız işlem veya eylemler gününüzün 5 saatini alacaksa, zaman algılama programı ile bu süreyi 2 saate indirebilirsiniz. Bu sayede zaman tasarrufunda faydalanır ve yaptığınız işlerde verimlilik sağlarsınız.

Zaman Yönetiminde Zorlukları Fark Etmek Nedir?

Zaman Yönetimin Sırları

Zaman yönetimindeki zorlukları fark etmek; kişinin zaman ile olan sorunlarını veya zorluklarını anlaması ve bu doğrultuda planlama yapması anlamına gelir. Kişi zaman ile arasındaki sorunları veya zorlukları anlayabilmek adına kendine sorular yöneltmelidir. Bu sorular aşağıdaki gibidir:

  • Zaman ile ilgili zorluklarımın veya sorunlarımın farkında mıyım?
  • Disiplin oluşturmada verimli miyim?
  • Yeniliklere karşı açık mıyım?
  • Kendi yönetimimi sağlayabiliyor muyum?
  • İçten içe olumsuz negatif yorumlarım oluyor mu?
  • Zamanımı verimli ve etkin kullanmak istiyor muyum?
  • Zamanı verimli kullanırsam ne gibi kazancım olur?
  • Zamanı verimli kullanmadığımda ne gibi zarara uğrarım?
  • Zamanı etkin ve verimli kullanmazsam hedeflerime ulaşabilir miyim?

Bu sorular ile kendinize cevaplar bulmalısınız. Doğru cevapları verdiğinizde zaman ile aranızdaki sorunları fark edip buna uygun olarak çalışmalar yürütmeye başlarsınız.

Zaman Yönetimi Yapan Kişinin Kendini Tanıması Nedir?

Zaman yönetimi yapan kişin kendini tanıması, daha verimli ve doğru bilgiler ile çalışma yürütmesi anlamı taşır. Kişiler bu sayede daha etki ve daha verimli zaman değerlendirmesi yaparak hedeflerine kolayca ulaşabilirler. Kendini tanıyan bireyler; zaman yönetimine karşı zayıf yönlerini, güçlü yönlerini, uygulayabilecek ve verim gösterebilecek saat dilimlerini bilen kişilerdir. Bireylerin en zor yanıtları güçlü ve zayıf yönlerini doğru olarak analiz etmesidir. Ancak zayıf ve güçlü yönlerin tespiti ile daha doğru ve realist yaklaşımlarla zaman yönetiminizi elinize alırsınız. Bu doğrultuda hedeflerinize ulaşmanız ve başarmanız daha kolay olacaktır.

Zaman Engellerini Fark Etmek Nedir?

Zaman engellerini fark etmek; kişinin günlük rutin hayatında karşısına çıkan engel denilen tuzaklardır. Bu tuzaklar zaman yönetiminize bahane olarak hedeflerinizi geciktirir. Zamanınızın etkin kullanılmasına engel olan her durum sizler için bir tuzak anlamı taşır. Kişilerin karşısına çıkan üç engel türü bulunur. Bu engeller;

  • Kişinin kendisinden kaynaklanan tuzaklar; tembellik ve o anın işi ertelemek gibi.
  • İşlerinden kaynaklanan tuzaklar; günlük iş hacminin yoğunluğundan dem vurulması gibi.
  • Örgütsel yapılardan kaynaklanan tuzaklar; sosyal medyalar, olumsuz etkileyen sosyal çevreler gibi.

Teknikleri Uygulamak Nasıl Gerçekleşir?

Zaman Yönetimin Sırları

Teknikleri uygularken mutlaka işlerinizi önemli ve önemsiz işler olarak sınıflandırınız.

Randevularınızı, telefon görüşmelerinizi veya toplantılarınızı önemli iş kategorisine yerleştirirken sosyal medya kullanımını, sıradan işlerle uğraşmayı, boş vakit geçirmeyi önemsiz işler kategorisinde sınıflandırınız.

Teknikleri uygularken bu aşamalardan faydalanabilirsiniz;

Yanınızda sürekli olarak not defteri, ajanda, defter gibi malzemeler bulundurunuz. Akıllı telefonlarınızdan daha çok not almanıza yarayacak nesneleri yakınınızda bulundurmalısınız. Bu sayede yeni fikirler, yeni keşifler veya yeni notlar alarak hayatınızı olumlu yönde şekillendirmiş olursunuz.

Aklınıza her an gelen konuları, fikirleri, buluşları, planları, talepleri veya şikayetleri anında not etmelisiniz.

Ajandanızı; akıllı telefonlarınızdan, tabletlerinizden veya bilgisayarlarınızdan etkin olarak kullanmalısınız.

Günlük haftalık aylık planlar oluşturmalısınız.

İşlerinize mutlaka zaman sınırlamaları koymalısınız. Bu sayede zaman yönetiminizi aksatmamış ve daime ileriye dönük tutmuş olursunuz.

Zaman yönetiminin sırları adlı makalemizde gerekli tüyoları tarafınıza aktardık. Bu detaylar ile çalışmalarınızı ve hedeflerinizi sürekli çalışılabilir ve uygulanabilir hale getirmiş olursunuz. Zaman yönetimini çok iyi değerlendirmeniz sizleri hedeflerinize ve hayallerinize daha kolay ulaştıracaktır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Haberlerden ve gelişmelerden hızlı ve kolayca haberdar olmak için,

Dilerseniz Girişim Haberleri uygulamasını buradan iOS cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri uygulamasını buradan Android cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.