/

Youtube Kurucularından, Jawed Karim

Jawed KarimJawed Karim,28 Ekim 1979’da Doğu Almanya’nın Merseburg kentinde gözlerini dünyaya açtı. Bangledeşli bir baba ve alman bir anneye sahip olan Karim, Almanya’da olan yabancı düşmanlığı nedeniyle ailesiyle birlikte çok büyük zorluklar çekmiştir. Bu nedenle 1992 yılında ailesiyle birlikte Saint Paul, Minnesota’ya taşındı.

Saint Paul Merkez Lisesi’nde eğitim gördükten sonra buradan mezun oldu ve Urbana-Champaign Bilgisayar Bilimleri Bölümü’ndeki Illinois Üniversitesi’ni kazandı.

Bu sıralarda PayPal’a çalışmak için giren Jawed Karim, kampüsten ayrıldı fakat derslerine devam etti. Bunun sonucunda lisans derecesini bilgisayar bilimleri dalından aldı. daha sonra Stanford Üniversitesi’ni kazanpı burada kendi alanında yüksek lisans yaptı.

Jawed Karim’in Çalışma Hayatı

1998 yılında Jawed Karim, Silicon Graphics, Inc.’de 3D voksel veri yönetimi üzerinde çalışarak stajyerlik yapmaya başladı. Bir süre sonra buradan ayrılarak PayPay’da çalışmaya başladı. (PayPal’ın nasıl kurulduğunu merak ediyorsanız, Elon Musk, 12 Yaşında İlk Parasını Kazanan Büyük Girişimci)

Youtube’un Kuruluşu

Silicon Graphics Inc.’den ayrıldıktan sonra Jawed Karim, PayPal’da çalışmaya başladı. 2002’de PayPal’da çalışırken Chad Hurley ve Steve Chen ile tanıştı. 2005’te ise 3 arkadaş beraber Youtube’u kurdular.

Youtube’un merkezi Kaliforniya’daki San Diego Hayvanat Bahçesi’nde bulunan bir pizza ve Japon lokantasının üzerindeki bir daireydi. 3 arkadaş ne yaptılarsa burada bu dev teknoloji şirketini kurdular. YouTube’un, şu anki merkezi ise Birleşik Devletler’in California eyaletinde San Bruno şehrinde bulunuyor.

Youtube’un kuruluş fikri oldukça ilginç bir olayla ortaya çıktı. 2004 yılında ABD Ulusal Amerikan Futbolu Ligi’nin finalinin devre arasında şarkıcı Justin Timberlake ile birlikte bir mini konser veren Janet Jackson’ın orada bir olay yaşamıştı ve bu herkes tarafından çok konuşulmuştu. O dönem ABD iktidarında bulunan Bush yönetimi bile bu olaya sert tepki göstermişti. Tüm bu tartışmalardan sonra bir akşam 3 arkadaş birlikte yemek yerken bu olayın görüntülerine herkes istediği zaman ulaşabilse ne kadar güzel olacağını fakat bunun da oldukça zor olduğunu düşündüler. Bunu başarabileceklerini düşünen 3 arkadaş çalışmalara başladı ve buradan çıkan Youtube fikri 14 Şubat 2005’te açıldı.

İlk Video Karim’den!

Youtube kurulduktan sonra video eklemeleri gerektiğini fark eden 3 arkadaş uzun düşünmeler sonucunda ekleyecekleri ilk videoyu buldular. 23 Nisan 2005 tarihinde yüklenen ve YouTube’un ilk videosu 19 saniyelik “me at the zoo” olan bu videoda Karim San Diego Hayvanat Bahçesi’ne yaptığı ziyareti anlatıyordu. Şu ana kadar 137 milyon gösterime olaşan bu videoya dilerseniz buradan ulaşabilirsiniz.

Jawed Karim, arkadaşlarıyla beraber şirketi kurduktan ve YouTube konseptini, web sitesini yine arkadaşları Chad Hurley ve Steve Chen ile birlikte geliştirdikten sonra, Stanford Üniversitesi’nde bilgisayar bilimi alanında yüksek lisans öğrencisi olarak devam ederken bir yandan da YouTube’a danışmanlık yaptı. Yüksek lisans yaparken Youtube’da sadece gayriresmi bir danışan olmak isteyen Karim, şirkette Hurley ve Chen’e kıyasla çok daha düşük bir pay aldı.

Garajda kurulan YouTube, ilk büyük yatırımını da 3,5 milyon dolar ile Kasım 2005’te aldı. Kısa zamanda büyük bir başarı elde ettiler ve bir yıl içerisinde YouTube, internetin en hızlı büyüyen sitelerinden birine dönüştü.

Ekim 2006’da Youtube, Google tarafından 1 milyar 650 milyon dolar ile satın alındı ve Jawed Karim, Illinois Üniversitesi’nin yıllık ACM Konferansı’nda YouTube’un Kuruluşundan Hiper Büyüme’ye kadar olan kısmı hakkında bir konferans verdi. 2007 yılının mayıs ayında ise Illinois Üniversitesi’ne okul tarihinin 136. ve en genç başlama konuşmacısı olarak geri döndü.

2020 Yılında Youtube’da En Çok İzlenen İlk 10 Video

  1. “Baby Shark”     Pinkfong Kids’ Songs & Stories        7.05 milyar    17 Ocak 2016
  2. “Despacito”       Luis Fonsi featuring Daddy Yankee  7.03 milyar    12 Ocak 2017
  3. “Shape of You”  Ed Sheeran                                         5.04 milyar    30 Ocak 2017
  4. “See You Again” Wiz Khalifa featuring Charlie Puth  4.79 milyar     6 Niasn 2015
  5. Masha ve Koca Ayı – “Felaketin Tarifi” Get Movies    4.31 milyar     31 Ocak 2012
  6. “Uptown Funk” Mark Ronson featuring Bruno Mars  3.90 milyar    19 Kasım 2014
  7. “Gangnam Style”          Psy                                           3.71 milyar    15 Temmuz 2012
  8. “Johny Johny Yes Papa”    LooLoo Kids                      3.61 milyar     8 Ekim 2016
  9. “Учим цвета-Разноцветные яйца на ферме” Морошка ТВ  3.56 milyar     27 Şubat 2018
  10. “Sorry”      Justin Bieber                                                3.31 milyar     22 Ekim 2015

 

Yazdığım Diğer Başarı Hikayeleri

Jack Ma, 1999’da Alibaba’yı Kuran Adam

23 Yaşında Google’ı Kuran Larry Page

1997’de Netflix’i Kuran Reed Hastings

Steve Jobs’ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Elon Musk, 12 Yaşında İlk Parasını Kazanan Büyük Girişimci

Jeff Bezos, 113 Milyar Dolarlık Servetiyle Dünyanın En Zengin Adamı

Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci!

Sinoplu iş adamı, araba tutkunu ve hayatı boyunca tutkusunun peşinden giden Vural Ak

Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC

Tadını Damağımızda Bırakan Subway Sandviçlerinin Yaratıcısı: Fred DeLuca

Adi ve Rudi Kardeşlerin Kavgasından Doğan Markalar: Adidas ve Puma

Sadece 500 Dolarla Nike’ı Yaratan Phil Knight

Büyülü Dünyamızın Kurucusu Walt Disney

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.