2021 Yenilenebilir Enerji

Yenilenebilir Enerji Nedir? 

Yenilenebilir enerji bildiğimiz üzere fosil yakıtların çevreye olan zararı ve sürdürülebilirlik için kullanılmaya üzerinde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Yenilenebilir enerjinin kullanımı sayesinde Tüm Dünya’da ve Ülkemiz ’de Fosil yakıtların kullanımı azaltılıp çevreye daha faydalı olması için kullanılmaya başlanmıştır.

Yenilenebilir enerjinin kullanımı sayesinde 0 atık 0 emisyon sayesinde çevremizin korunması ve gelecek kuşaklara daha temiz bir çevre ve yaşanılabilir yarınlar için uğraşılmaya başlanmıştır.

Çünkü artan nüfus ve kentleşme sayesinde fosil yakıtların kullanımıyla beraber çevremiz kirlenmeye başlamıştır. İşe tam da bunun üzerine yenilenebilir enerji devreye girmiştir.

Yenilenebilir enerji kullanımı sayesinde bildiğimiz üzere çatı üzeri(GES) yani Güneş Enerjisi Santralleri kullanılmaya, gelecek kuşaklar için ise yani yarınımız için Elektrikli otomobiller devreye girmeye başlamıştır.

Elektrikli araçların öncüsü ise Elon Musk olmuştur. Elon Musk devreye aldığı elektrikli araçlar sayesinde ise Fosil yakıtların kullanımını azaltıp daha çevreci devrimler yapmak için Tesla şirketini kurarak araçlarda fosil yakıt kullanımını azaltmıştır.
Yenilenebilir Enerji
Çin ve Japonya ve ABD gibi dev ülkeler; ekonomi ve sanayide gelişmiş ülkeler ise gelecek 20 yıl içinde emisyon ve karbon salınımı 0’a indirmeyi hedefleyerek diğer ülkelere ve toplumlara örnek olmaya çalışmaktadırlar. Unutmayalım daha iyi gelecek ve güzel yarınlar için sürdürülebilirlik kavramı çok önemlidir.

Ülkemizde ise çevrenin korunabilmesi için 0 atık projeleri ve geri dönüşüm için önlemler alınmaya fabrikalar kurulmaya başlanmıştır. Daha temiz çevre ve gelecek yarınlarımız için ise bu gerekli olduğu düşünülmektedir. Yenilenebilir enerji sayesinde dediğimiz gibi çok fazla çalışmalar yapılmaktadır.

En n basit örnek olarak ise şunları da ekleyebiliriz. Rüzgâr enerjisi santralleri yatırımları artmaya ve güneş üzerine çok fazla yatırımlar yapılmaya başlanmıştır.

Hidrolik santraller ile suyun enerjisi ile elektrik üretilmeye başlanmıştır. Yine fabrikalardan çıkan atıklar ile biyogaz üretimi yapılıp hane halkının elektrik ihtiyacı karşılanmaya çalışılmaktadır. En basitinden bizlerin her defa tekrar tekrar gittiği jeotermal enerjiden elektrik üretilmeye başlanmıştır.

Yenilenebilir enerji Yurtdışı Çalışmaları

Yenilenebilir Enerji
California Renewable Energy. Wind Energy Power Plant. Coachella Valley, United States of America.

Yenilenebilir enerji çalışmaları Yurt dışına bakıldığında 30-40 yıl önce başlayarak adeta bu akımın öncüsü olmuş diyebiliriz diğer ülkeler hakkında. Yenilenebilir enerji sayesinde çok yakın gelecekte ise çoğu şehirlerimiz enerjisini artık fosil yakıtlar yerine yenilenebilen enerjiden karşılamaya çalışacaklardır. Gelecekte su kıtlığı yaşanıp su savaşları çıkacağı gibi artık enerji de enerji savaşlarının çıkacağı tahmin edilmektedir.

Düşünün ki bir ülke var ve fosil kaynaklar açısından çok zengin ve diğer ülkeler ile anlaşmaları sonucunda fosil yakıt kullanımına el konuluyor ve sizde artık yenilenebilir enerjiye geçmelisiniz diye şartlar koşuluyor. Tam da bu şekilde yasakların ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Bu yasaklar ortaya çıkmadan ve ileriki zamanlarda çok zor durumda kalmamak için şu anda diğer devletlerin yaptığı gibi ülkemizde de yenilenen enerjiye yatırımlar başlamış ve hızla devam etmektedir.

Yenilenebilir enerji bu kadar talep çok yakın bir gelecekte araştırmalar da gösteriyor ki artık fosil yakıtların tükenmesine çok ama çok az bir zaman kaldığını göstermektedir ve bakıldığında 15-20 yıl içinde Dünya üzerinde çok büyük bir enerji açığı ortaya çıkacağını, ortaya çıkan bu enerji eksikliğini tedarik edebilmek için bile büyük savaşların ortaya çıkabileceği öngörülmektedir.

Çin bundan 60 yıl öncesine kadar enerjide bir devdi özellikle Kömür üzerinde çok fazla fabrika ve çok fazla üretim yaptığı enerji vardı ve bu işten büyük gelirler elde ettiler. Şu an bile bakıldığında kömürde dev ama uluslararası IRENA KONFERANSI ile çevreye çok büyük zararlar veren enerji yataklarının kapanması kararlaştırıldığı için Çin’de Ülkesin ’de bulunan büyük kömür yataklarını kapatmaya karar vererek Kömüre olan bağlılığını sonlandırmaya başlamış ve bunun yerine şu an yenilenebilir enerji olan Güneş üzerine çok büyük yatırımlar yaparak Dünya devleri arasına girerek bu yarışta namağlup önde ilerlemektedir.

Yenilenebilir Enerji
renewable energy closeup, wind power generation with cliff background

Bakıldığında ise İnternette ve birçok dergilerde geleceğin devi geleceğin enerjisi Güneştir ve dünya üzerinde güneş panellerinin üzerine çok fazla yatırımlar yapılmaya başlanmıştır.

Yine yenilenebilir enerji üzerine bakıldığında sıradaki enerji ise liderin bir altında olan rüzgâr enerjisidir ve rüzgâr enerjisi çevreye zararı olmadığı için yenilenebilen enerji olarak başı çekenlerin listesinde en üst sıradadır. Güneşten sonra gelen bu enerjimiz ise yani rüzgâr enerjinin kurulum, ihale veya diğer ekipmanları çok pahalı olmasına rağmen kurulunca getiri sağlayan enerjilerden bir tanesidir. Cümlelerimi toparlayacak olursam eğer şöyle özetlemek gereklidir:

Yenilenebilir enerjiye yatırımlar gün geçtikçe artmaktadır ve gelecek nesillerimiz için sürdürülebilir bir çevre bırakıp daha temiz bir Dünya hedeflenmektedir. Ülkemizin yapacağı bu yatırımlar sayesinde ise kalkınmaya ve daha iyi ülkeler konumuna geleceğimizden şüphe etmeyerek daha çok çalışıp daha temiz gelecek ve daha temiz bir çevre için çabalamamamız ve her birimizin elimizi taşın altına koyarak bu yükümlülük altına girersek gelişip kendi enerjisini üreten bir ülke olacağımızda hiç şüphemiz yoktur ve olmamalıdır.

 

İlginizi Çekebilecek Yazılarımız 

 

Genç Başarı Eğitim Vakfı ve MetLife Türkiye iş birliğinde düzenlenen “JA StartUp 2021 Türkiye”nin Kazananları Belli Oldu!

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

Instagram Hesabımız

Twitter Hesabımız

Linkedln Hesabımız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.