/

Yapay Zeka Ve Sağlık

Yapay Zeka Ve Sağlık

YAPAY ZEKA

Yapay zeka insan yapımı makinenin ortaya çıkardığı zekaya yapay zeka denir. Bu makineyi yaratan insandır.Yapay zeka sisteminde ancak insan zekasını aşacak sonuçlar ve veriler elde etmenin mümkün olduğu bir sistem oluşturulur. Bu biraz korkutucu.

 

Her şey insanlığın iyiliği için programlandığında güzel ama kötü adamların eline geçse veya bu yapay zeka bağımsızlığını kazanıp insan yapımı bir yapı olmaktan çıkıp kontrolden çıksa ne yapılabilir peki? tahmin edilemez. Tüm bu sorular kulağa bilimkurgu filmlerinden fırlamış gibi gelse de bugün bulunduğumuz yere götürülebilir. Yaptığımız teknolojik gelişmeler bize yıllar önce olduğu gibi aynı geliyordu. Bunu akılda tutarak, bugün bize inanılmaz görünen bazı bilimsel gelişmeler, gelecekte günlük hayatımızın bir parçası olabilir, en çarpıcı örnek, vazgeçemeyeceğimiz, hatta yaygınlığını ve hayatımızın bukadar içerisinde olacağını tahmin dahi edemeyeceğimiz yanımızdan ayırdığımızda yoksunluğunu derinden hissettiğimiz akıllı telefonlarımız olan yapay zekanın en güzel örneklerinden biri de cep telefonlarımızdır.

Yapay Zeka Ve Sağlık

Onun Hikayesi Nedir?

Yapay zeka fikri bilgisayarların kullanımıyla başladı. Makinelerin ve bilgisayarların da düşünme yeteneğine sahip olabileceği fikrini ilk ortaya atan İngiliz matematikçi, kriptolog ve aynı zamanda bilgisayarın kurucusu Alan Mathison Turing, bu kadar önemli bir rol oynadığı için bir savaş kahramanı olarak kabul edildi.Enigma üzerine yaptığı bu çalışmalardan sonra, Manchester Üniversitesi’nde çalıştığı yıllarda, bilgisayar veya insan ayrımına dayanan bir test olan Turing makinesi adı verilen bir algoritma tanımıyla modern bilgisayarların kavramsal temellerini attı. Doğal olarak, yapay zeka sistemlerinde düşünülen amaç makinelerin tıpkı bir insan gibi düşünebilircesine insan muhakeme kapasitesini buna göre sorulan soruları cevaplamak için kullanacaktır.Ve bu çelişki, yapay zekanın gücünü ve varlığını gösteren en basit deneylerden biridir.

Yapay Zekanın Sağlık Hizmetlerinde Kullanımı

Yapay zekanın en çok fayda sağlayacağı alanlardan biri de sağlık hizmetleridir. Bilgisayarlar doktorların yerini mi alacak yoksa robotlar mı bizi iyileştirecek diye hemen düşünmeyin, işe yarar mı bilmiyorum ama bugün sağlıkta zaten yapay zeka kullanıyoruz. Mesela tıbbi kayıtlarda yapay zeka kullanımı gibi.

 

Örneğin yıllardır takip ettiğim hastam bugün bana döndüğünde, bilgisayar programıma protokol numarasını girdiğimde en son ne zaman geldiğini, neler test ettiğini görüyorum. daha önce ne yaptığımı, başka hangi doktorlara baktığını, hangi ilaçları kullandığını, testlerinin ne gösterdiğini. Yüksek bir değer aldığımda, aynı hastanın var olan bir hastalığının yıllar içindeki gelişimini tek tıkla takip edebiliyorum. Bilgisayarlar bu şekilde kullanılmadan önce klasördeki kartları karıştırarak tüm bunları bulmaya çalışırdık.Üstelik bu kadar çok belge aynı zamanda bu kadar çok ağaç kesimi anlamına geliyordu. Yapay zeka teşhiste de faydalıdır. Hastalıkları teşhis etmek için kullandığımız yöntemler arasında, BT taramaları ve MRI taramaları, teknolojideki gelişmelerle birlikte sürekli gelişiyor ve değişiyor. Araştırıp teşhis ederek işimizi kolaylaştırarak, teknolojideki ve teşhis tekniklerindeki gelişmeler de bizi kendine hayranlık duymamıza ve şaşırtmaya devam ediyor gibi görünüyor.Özellikle pandemi dönemlerinde hastaların uzaktan izlenmesini sağlayan teknolojiler günümüzde daha da önemli hale gelmiştir.Ayrıca hastanın kalp ritminin avcunun içine sığacak kadar küçük taşınabilir cihazlarla izlenmesi ve kaydedilmesi, şeker hastalarında kan şekeri takibi ve vücuda implante edilen cihazlarda eş zamanlı insülin uygulaması bu küçük cihazlarla takip edilebilir hale gelmiştir. İnsülin dozu, kan şekeri sonuçlarına göre ayarlanabilir. Uzaktan tanı ve tedavideki ilerlemeler, uluslararası bilgi alışverişini ve tıp biliminin ilerlemesini daha da ilerletecektir.

 

Yapay Zeka Ve Sağlık

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.