Yapay Zeka Sistemleri Nedir?

Yapay Zeka Sistemleri Nedir?

Yapay zeka sistemleri sosyal medyadaki toksik içeriği tespit edebilen ve hatta kanserli tümörleri tespit edebilen sistemleri işletiyor. Üst düzey sistemleri, gelişmekte olan dijital teknolojileri yönlendirir ve destekler. Ekim 2021 itibariyle 44 ülkenin kendi ulusal AI(yapay zeka) yol haritaları oluşturuldu. Bu ulusal AI(yapay zeka) planları oluşturmada öncülük eden Çin ve Hindistan gibi yükselen pazarlar da dahil olmak üzere küresel AI(yapay zeka) yarışını ilerletme isteklerini gösteriyor. Kuruluşlara ve hükümetlere dijital dönüşüm konularında danışmanlık yapan bir danışmanlık şirketi olan Oxford Insights, dünya genelinde 160 ülkenin Afrika’da, Karayipler ve Latin Amerika gibi çoğu gelişmekte olan ülkede ve Afrika’daki bazı ülkelerde kamu hizmetlerinde yapay zeka kullanmaya hazır olup olmadığını değerlendirdi. Orta ve Güney Asya yakından takip ediyor ve araştırmaya yoğun yatırım yapmak için en iyi konumdalar. Zeka modelleri oluşturmak için gerekli geliştirilebilir yapay zeka sistemleri üzerinde yoğun çalışmalar hızla devam etmektedir. Bazen bazı durumlarda yapay zeka her ülkede ön sırada olması yada olmaya çalışmak istese de ekonomik koşullar ve ülkelerin daha öncelikli yapması gereken şeyler ön plana çıkabilmekte. Dijital dönüşüme yapılan önemli yatırımların önüne geçen daha acil öncelikleri olduğundan dolayı bazı ülkeler daha ön planda bazıları daha geride kalabilmektedir bu sebepler dolayısı ile…Bu iklimde yapay zeka, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında halihazırda var olan dijital uçurumu genişletebilir.

Yapay Zeka Sistemleri Nedir?

 Yapay Zekanın Gizli Maliyetleri

 

Yapay zeka, makine öğrenimi, verilerden minimum düzeyde öğrenme ile en küçük ve en ayrıntılı ve iyi organize edilmiş veri kümelerinden öğrenirken genellikle uygundur; Göğüs röntgenlerinden solunum hastalıklarını tahmin etmek gibi derin öğrenme algoritmaları karmaşıktır ve dünyanın sorunlarına daha uygundur. Google Çeviri’den robotic cerrahi prosedürlere kadar birçok modern yapay zeka destekli uygulama, derin sinir ağlarını kullanır. Bu, veriye aç insan beyninin mimarisine gevşek bir şekilde dayanan ve genellikle öğrenilecek milyonlarca örnek gerektiren özel bir derin öğrenme modeli türüdür. Basit makine öğrenimi modellerine kıyasla karmaşıktır. Yüksek fiyatına ek olarak, orantısız olarak gelişmekte olan ülkeleri etkilemektedir. Diğer bir sorun ise bu tür yapay zekanın neden olduğu artan çevresel zarardır. Örneğin, modern bir sinir ağının eğitim maliyeti 150.000 dolardan fazladır ve eğitim sırasında yaklaşık 650 kg CO2 emisyonu üretir. Daha gelişmiş bir modelin eğitimi, ortalama bir arabanın ömrü boyunca toplam CO2 emisyonunun yaklaşık beş katı ile sonuçlanabilir. Tarihsel olarak, gelişmiş ülkeler CO2 emisyonlarındaki artışlara ana katkıda bulunanlar olmuştur. Neyazık ki, bu tür emisyonlar, iklim eylemine yatırım yapma konusundaki sınırlı yetenekleri nedeniyle kirlilik gibi orantısız çevresel etkilere maruz kalan gelişmekte olan ülkelerin yükünü taşıyor. Gelişmekte olan ülkeler ayrıca yapay zekadaki ilerlemelerden ve doğal afetlere karşı daha fazla dayanıklılık da dahil olmak üzere getirebileceği tüm avantajlardan yararlanıyor. Gelişmiş dünya hızlı teknolojik ilerlemeler kaydederken, gelişmekte olan ülkeler yapay zeka teknolojilerinde yeterince temsil edilmiyor ve düzensiz büyümeden kaçınıyor gibi görünüyor. Bir araştırmaya göre, sürdürülebilir kalkınma hedefleri dahilindeki hedeflere ulaşılmasına yardımcı olabileceği öngörülüyor. Örneğin, su kaynaklarındaki kirleticilerin varlığını tespit etmek ve gelişmekte olan ülkelerde temiz suya erişimi iyileştirebilecek su iyileştirmesini tahmin etmek için yapay zeka kullanılabilir. Bu kademeli değişikliklerin akış üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Örneğin, sanitasyon ve sağlık hizmetlerindeki gelişmeler, gelişmekte olan ülkelerde en fazladır. Ancak “iyi yapay zekanın” gerçek değerini anlayacaksak, geliştirme ve kullanımına eşit katılıma ihtiyacımız var. Bu, gelişmiş ülkelerin AI devriminde gelişmekte olan ülkelere daha fazla finansal ve teknolojik destek sağlaması gerektiği anlamına geliyor.Bu devam ettiği sürece, herkese önemli ve kalıcı faydalar sağlayacaktır.

Yapay Zeka Sistemleri Nedir?

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.