Yapay Zeka Düzeyleri

YAPAY ZEKA DÜZEYLERİ Nelerdir?

Bu soruyu cevaplamak için yapay zekanın ne olduğuna bakarak başlayacağız. Yapay zeka, makinelerin belirli insan benzeri davranışları taklit etmesine izin veren bir dizi teknoloji ve kavram anlamına gelir. 

Bunlar arasında konuşma tanıma, makine öğrenimi, doğal dil işleme (NLP), bilgisayarla görme ve robotik yer alır. Bu kavramlardan bazıları henüz emekleme aşamasındayken bazıları uzun yıllardır aktiftir. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, AI’nın tek bir teknolojiden ziyade bir kavramlar koleksiyonu olmasıdır.

AI üç seviyeye ayrılabilir.

Yapay Zeka Düzeyleri
Seviye 0 – AI Yok

Bu seviyede, herhangi bir karar verme sürecine dahil olan hiçbir makine veya insan yoktur. Bu seviye, tüm zamanda insanlar tarafından tüm kullanıcılar tarafından ve akıllı olmayan makineler tarafından kullanılır.

Örneğin cep telefonları ve yazıcılar (en azından şimdilik) zili çaldırmak veya belge yazdırmak gibi temel işlevlerini gerçekleştirirken aslında herhangi bir yapay zeka kullanmazlar. Bu cihazlar basitçe, programlanmış komutları yerine getirir.

Seviye 1 – Zayıf Yapay Zeka

Yapay Zeka Düzeyleri

Bu seviyede, “insan benzeri” karar verme süreci gerektiren belirli görevleri gerçekleştirebilen makineleriniz var. 

Seviye 1 AI çok geniş bir kategoridir ve Amazon’un Alexa’sı gibi sanal asistanlardan sürücüsüz arabalara kadar her şeyi içerir. Hepsi belirli görevleri yerine getirebilir, ancak bu süreçler, ortalama bir insanın kolayca çıkarabileceği sınırlı bir kurallar dizisi tarafından yönetilir. 

Bu onları, davranışları akıllı görünen, ancak gerçekte, eldeki görev için hazırlanmış iyi tanımlanmış bir dizi kuralı izleyerek işleyen makineler olarak sınıflandırır. 

Örneğin, matematiksel denklemleri çözerken, hesap makineniz zayıf AI olacaktır; Bu sayıların ne anlama geldiğini gerçekten anlamadan, arayüzüne girdiğiniz değerlere göre size nihai cevabınızı verir.

Seviye 2 – Güçlü Yapay Zeka

Yapay Zeka Düzeyleri

Bu seviyede, önceden var olan kurallara bağlı olmayan ve daha önce bir insan alanı olarak kabul edilen görevleri gerçekleştirmek için çevrelerinden öğrenebilen makineleriniz var. 

Bu, birçok insanın duyduğunda hayal ettiği yapay zeka seviyesidir; insan gibi görünen ve insan gibi davranan, ancak efendilerinden gelen herhangi bir komuttan bağımsız hareket eden robotlar. 

Gerçek dünya senaryolarında bunu başarmak için güçlü yapay zeka, büyük miktarda veriye ve hesaplama gücüne erişim gerektirir. 

Yakın zamana kadar, bu kaynaklar sınırlıydı. Günümüzde internetin artan kullanımı, araştırma amacıyla tonlarca bilgi toplamamıza ve daha akıllı sistemler inşa etmek için tüm bu gürültüyü kullanan karmaşık algoritmalar oluşturmamıza izin verdi. AI hayatımızı nasıl daha iyi hale getirebilir? 

Güçlü yapay zeka, büyük miktarda veriye ve hesaplama gücüne erişim gerektirir. Yakın zamana kadar, bu kaynaklar sınırlıydı.

AI, toplumumuzun iki ana alanı için özellikle etkilidir. Sağlık ve ulaşım.

Yapay Zeka Düzeyleri

Bu iki sektörden etkilenen çok sayıda insan ve sahip oldukları zenginlik, onları yapay zekadaki teknolojik gelişmeler için kazançlı bir hedef haline getiriyor. 

Sağlık Hizmetleri Sağlık hizmetlerinde yapılması gereken muazzam miktarda iş vardır; birçok büyük işletmenin bu sektöre yoğun yatırım yapmasının ana nedenlerinden biridir. 

Bununla birlikte, bazı görevler, insanların etkili bir şekilde yerine getiremeyeceği kadar karmaşık ve tekrarlayıcıdır. Doktorların hastalarına düzgün bir şekilde bakmalarına yardımcı olmak için teşhis hizmetleri ve ilaç yönetimi gibi çeşitli alanlarda otomasyon tanıtıldı. Hesap makineleri veya çamaşır makineleri gibi kendinden önceki diğer başarılı teknolojiler gibi yapay zeka da sağlığın daha verimli hale getirilmesinde önemli bir rol oynayacak. 

Ulaşım Kendi kendini süren arabaların ortaya çıkmasıyla birlikte insanlık, ulaşımı daha verimli ve daha güvenli hale getirmeye bir adım daha yaklaştı. 

İnsanlar yaşamları boyunca araba kullanmak için çok fazla zaman ve para harcarlar, böylece her gün trafiğe takılan veya uzun mesafelere gidip gelmek zorunda olanlar araba paylaşımı gibi hizmetlerden yararlanabilirler. Buna ek olarak, sürücüsüz arabalar, küresel hava kalitesi seviyelerinin iyileştirilmesine yardımcı olacak, atmosferimizdeki sera gazlarının azaltılmasına büyük katkı sağlayacaktır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Haberlerden ve gelişmelerden hızlı ve kolayca haberdar olmak için,

Dilerseniz Girişim Haberleri uygulamasını buradan iOS cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri uygulamasını buradan Android cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.