Wu Wei Nedir?

Wu Wei Nedir?

Yavaşlama ve sürekli başarı arayışından kopma fikri, modern dünya yaşamında biraz yabancı görünebilir. Popüler kültür, eğlence ve sosyal medya bize her zaman hedefler belirlememiz, hedefler için çabalamamız ve yan işlerimiz üzerinde çalışmamız gerektiğini söylüyor.

Ama bu gerçekten sürdürülebilir mi? Ne zaman rahatlayacağınızı ve kendinize mola vereceğinizi bilmek herkes için önemlidir. Akıl sağlığı profesyonellerinin bile, hastalarının stresini üstlenmekten kendilerini alıkoymak için zihinlerine dikkat etmeleri gerekir.

Bu amaç için bir dizi farkındalık, meditasyon ve sağlık tekniği mevcuttur – yoga yapmak ya da çiçeklerle konuşmak gibi. Bunlardan biri de, hayata yaklaşımımızı yeniden şekillendirmek için tasarlanmış eski bir Çin felsefesi olan Wu Wei. Bu yazımızda Wu Wei anlamı üzerinde duracak ve Wu Wei anlayışının günümüz dünyasında nasıl olumlu bir etkisi olabileceğini keşfedeceğiz.

Wu Wei Ne Demek?

Wu Wei, ilk olarak MÖ 600 civarında Çinli düşünürler tarafından dile getirilen ve sonraki yüzyıllar boyunca geliştirilen eski bir kavramdır. Çinli filozof Lao Tzu tarafından yazılmış, bir şeyleri olması için zorlamak yerine, evrenle doğal olarak uyum içinde olmamıza izin vermemiz gerektiğini öğreten dini bir metin olan Tao Te Ching’deki merkezi kavramdır.

Wu Wei’nin dilimizde kesin bir çevirisi yoktur, bu nedenle “eylemsizlik”, “yapmama”, “zorlama gerektirmeyen” ve “zahmetsiz eylem” dahil olmak üzere birkaç farklı terimle karşılanabilir. Bu çevirilerin tümü, eylemlerimizin doğal dünyanın temel döngüleri ve gelgitleri ile uyumlu olduğu bir tutum ve varlık durumu geliştirme fikrini iletmeye çalışır.

Wu Wei Tao felsefesi olmakla birlikte, Antik Çin ve Hong Kong’da Taocu düşünürler ve Konfüçyüs gibi etkili filozoflar tarafından desteklenen ve Sima Qian gibi tarihçiler tarafından da korunan baskın bir felsefe haline geldi. Kendi adını taşıyan Konfüçyüs hükümdarı, Wu Wei’nin Çin yönetimi ve kültürü içinde geleneksel ahlakla ilişkilendirilen ve erdemin en yüksek biçimi olarak kabul edilen önemli bir yapı olmasına yardımcı oldu. Merhamet, sadelik ve yaşamsal nefes gibi kavramlar etrafında inşa edilen Taoizme göre, başkalarıyla olan deneyimlerimizi zenginleştirmeye yardımcı olabilir ve bizi spontane erdemle hareket etmeye yönlendirebilir.

Wu Wei Prensibi Nedir?

Peki en temelde Wu Wei prensibi ne demek? Barışı, mutluluğu ve erdemi geliştirmeye çalışırken sabırlı olmak önemlidir. Zorlamak genellikle olumlu sonuçlar getirmez. Wu Wei bize bedenimizin içindeki ve dışındaki elementlerin ritimleriyle bir uyum duygusu geliştirmeyi öğretir.

Bazı insanlar buna, ortaya çıkan durumlarla doğal olarak başa çıkmamıza yardımcı olan bir tür zahmetsiz yaşam yaklaşımı olan “akışla gitmek” diyebilir. Bu kavram ile son yıllarda Batı felsefesinde çok popüler hale gelen “mindfulness” fikirleri arasında benzerlikler var. Wu Wei, dünyaya daha büyük bir bağlantı hissetmek için benlik duygusu veya somut bir plan olmadan hareket ederek insanları egodan ve ona bağlılığımızdan vazgeçmeye teşvik eder. Peki bu yaklaşımın hayata faydaları nelerdir? Bu soruyu cevaplamak için biraz zaman harcayalım.

Wu Wei Uyum İçinde Yaşamamıza Nasıl Yardımcı Olabilir?

Wu Wei’yi görselleştirmenin belki de en iyi yolu, onu bir “eylemsizlik eylemi” olarak düşünmektir. Esasen fikir, harekete geçmeye çalışmaktan vazgeçmemiz ve daha az şey yaparak kendimizi daha rahat hissetmemize izin vermemizdir. Bu, yaptığımız eylemlerin daha doğal, enerjik ve etkili olmasını sağlayacaktır, Taoist felsefe, Wu Wei’yi büyük bir dinginlik kaynağı olarak görür.

Deneyimlerinizden ve çevrenizdeki dünyadan bir dereceye kadar ayrılmak kişisel olarak faydalı olabilir; bununla birlikte, Wu Wei, insanları yönetmeye ve siyasette, ticarette, diplomaside ve kişisel konularda etkin bir şekilde hareket etmeye yönelik bir tutum olarak sosyal ve politik güç rolleri içinde de uygulanmıştır. Bu “olma” durumu, en karmaşık veya yorucu faaliyetler sırasında bile, akış durumu deneyimine çok benzer şekilde huzurlu hissetmekle ilgilidir. Konfüçyüsçüler, Wu Wei uygulamasının size, dünyada başarılı bir şekilde hareket etmenin anahtarı olan bir tür karizmatik erdem veya güç olan “De” dedikleri şeyi verdiğine inanıyorlardı.

Bu Wu Wei prensibi bazen, katılık ve endişe duygusu, belirli görevleri tamamlama ve olaylara açık fikirli bir şekilde yanıt verme konusunda daha yetenekli hale getirmek için yeterince gevşemiş, hafif sarhoş bir kişininkiyle karşılaştırılmıştır. Açıkça, antik Çin’deki Taoist felsefenin savunucuları, sürekli sarhoş olmanın mutluluğun anahtarı olduğunu öne sürmüyor olsa da, bu özgürlük duygusu deneyimlerimizi ciddi şekilde iyileştirebilir. Onu yalnızca zihnin gücünü kullanarak geliştirmek özgürleştirici olabilir.

Wu Wei’yi Hayatınıza Uygulamak

Wu Wei prensiplerinin faydaları konusuna detaylı bir şekilde değindik. Fakat bu fikir günlük yaşamda tam olarak nasıl tezahür ediyor? Ve günlük deneyimlerimizi zenginleştirmek için ne gibi önlemler alabiliriz? Wu Wei’nin tarihini izleyen bir sinolog, filozof ve yazar olan Edward Slingerland, bu pratiğe katılmanın bir yolunun, önce büyük miktarda Wu Wei için çaba göstermek olduğunu savunuyor.

Uzun süre çok sıkı şekilde bunu deneyin; ritüelleri uygulayın, öğrenmeye katılın, başkalarıyla bir şeyler tartışın ve zihninizi genişletmeye çalışın. Bir süre sonra bu davranışlar doğal hale gelecek ve onlar için aktif olarak çaba harcamanıza gerek kalmayacak. Taoistler ise bu fikre karşı çıkıyor. Bu grup, iyiliksever ya da erdemli olmak için çok çabalayan birinin asla iyiliksever ya da erdemli olmayacağına inanıyor.

Onların Wu Wei alternatifi, fiziksel olarak toplumdan ayrılmayı, doğaya geri dönmeyi, teknolojiden ve diğer kötü alışkanlıklardan kurtulmayı ve dünyadaki temel şeylerle yeniden bağlantı kurmayı savunuyor. Sosyal öğrenmenin inançlarımızı, değerlerimizi ve refahımızı bozabileceğine inanıyorlar; sosyal baskıların standartlarımızı sürekli olarak ayarlamamıza ve dolayısıyla asla gerçekten mutluluğa ulaşamamamıza neden olduğu gerçeğini destekleyen oldukça fazla kanıt var. Bu, paranın neden her zaman mutluluk satın alamayacağına ilişkin öne sürülen gerekçelerle de doğrudan bağlantılı.

Hiçbir Şey Yapma; Böylece Hiçbir Şey Yarım Kalmaz

Paradoksal görünebilir, ancak hayatınıza çabasızlık hissi getirmek, aslında hedeflerinize ulaşmanıza ve daha özgürce yaşamanıza yardımcı olabilir. Zen Budizmi ve Tonglen Meditasyonu gibi uygulamalar, modern dünyada bile hayatta sakinliği, nezaketi ve verimliliği artırmak için eski Asya tekniklerinden çıkarılacak çok fazla bilgelik olduğunu gösteriyor.

Wu Wei de bundan farklı değil. Doğaya geri çekilmek, bu tür bir yüksek durumu deneyimlemenin en iyi yollarından biridir, ancak bu sizin için uygun değilse, tüm dünyevi varlıklarınızı vermek ve ormanda saklanmak zorunda değilsiniz. Hayatınızın her alanında sağlıklı faaliyetler ve davranışlarda bulunmak için ortak bir çaba sarf etmek sizi doğru yola sokabilir ve farkında bile olmadan Wu Wei ruhunu kanalize etmeye başlamanızı teşvik edebilir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.