/

WEB 3.0 NEDİR?

WEB 3.0 NEDİR?

Üçüncü nesil internet ya da internetin üçüncü nesli olarak tanımlanan, yakın gelecekte kullanılması planlanan, henüz hayata geçirilmemiş, verilerin merkeziyetsiz şekilde birbirine bağlanacağı ve bilginin çoğunlukla merkezi alanda depolandığı mevcut internet neslinde (Web 2.0) ileriye doğru büyük bir gelişme olarak açıklanabilir. İnternetin Decentralized yani Merkeziyetsiz ve P2P (Eşten Eşe) olacak şekilde kullanılabilen, tamamen blok zincir destekli ve kişiselleşmiş şeklini ifade ediyor.

WEB 3.0 NEDİR?Şu anda kullandığımız internet sistemi Web 2.0 olarak tanımlanıyor. Sisteminde bilgi, merkezi güçler tarafından kontrol ediliyor ve onların kontrolünden geçerek bize ulaşıyor. İsterlerse sosyal medya hesaplarınızı kapatabilirler ya da hesap kontrolünü kendi ellerine alabilirler. Sosyal medya hesaplarında bulundurduğumuz bilgilere sosyal mecralar (Facebook, Instagram veya Twitter) istediği sürece ulaşılıyor.

Bilginin bu kadar merkezileşen güçlerin elinde olması insanları kaygılandırıyor ve sosyal mecralardaki kişisel verilerin istihbarat birimleri gibi yapılara açıldığı söylentileri veya tam tersi sadece kendi çıkarları reklam, pazarlama gibi alanlarda bilgilerin kullanması çok tartışılan konular arasında.

WEB 2.0 VE WEB 3.0 ARASINDAKİ FARKLAR

Merkeziyetçilik kavramı iki nesil için de en büyük farktır. Güncel olarak kullanılan Web 2.0 hem okuyucu hem üretici konumundayız. Bazı tarayıcılar ve web siteler aracılığında ürettiğimiz içerikleri paylaşıyor ve okuyoruz. Bu durumda da en büyük payı kazananlar aradaki aracılar oluyor.

Web 3.0 ise bilginin sahibinin el değiştirmesi ve merkeziyetçiliğin ortadan kalkarak merkeziyetsizlik kavramını ortaya çıkarıp, bilginin üretici ve okuyucu arasında direkt bağlantıyla ulaşmasını hedefliyor. Böylece bilgiye daha odaklı ve üreticiye ait içeriklerin oluşturulması ile Web 2.0 arasındaki farkı da göstermiş oluyor.

WEB 2.0 sisteminde;

  • Bilgisayarlar
  • Tabletler
  • Akıllı telefonlar
  • Akıllı ev aletleri
  • İnternet siteleri
  • Uygulamalar var.

WEB 3.0 sisteminde güncel olarak kullandığımız platformların yerine gelmesi planlanan yapılar;

  • Uygulamalar yani App’ler yerine dApp (Decentralized Application) merkeziyetsiz bağımsız uygulamalar
  • Normal internet siteleri yerine VR destekli Metaverse Projeleri
  • İnternet tarayıcısı olarak Chrome yerine Brave isimli dApp
  • Depolama alanı olarak Dropbox ve Drive yerine Storj ve IPFS
  • Sosyal medya uygulaması olarak Facebook Twitter yerine Steemit ve Akasha
  • Mesajlaşma uygulaması olarak; Whatsapp yerine Status
  • İşletim Sistemi olarak Android ve iOS yerine EOS ve Essentia.one

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin en büyük bankalarından biri olan JP Morgan, metaverse evreninin ilk bankası olduğunu duyurmuş ve “Opportunities in the metaverse” adında bir makale yayınlamıştı. Makalede Web 3.0’a da yer veren banka, Web2.0 ve Web 3.0 yaklaşımları başlığı altında iki nesil arasındaki farkı tablo olarak makaleye eklemişti.WEB 3.0 NEDİR?WEB 3.0 NEDİR?

Platformların karakterleri, kullanıcı etkileşimleri ve reklamlar kategorilerinde Web 2.0 ve Web 3.0 arasındaki fark ve değişim için çok önemli ve güzel örneklerinden biri.

WEB 3.0 Özellikleri

Web 3.0 henüz hayata geçirilmediği için tam olarak net bir tanımı bulunamasa da birkaç tanımlayıcı özelliği var:

Merkeziyetsizlik: Web 2.0’da genellikle tek bir sunucuda depolanan bilgileri bulmak için benzersiz web adresleri biçiminde HTTP kullanır. Web 3.0 ile, bilgi içeriğine dayalı olarak bulunacağından, aynı anda birden fazla yerde saklanabilecek ve merkezi olmayan hale getirilecek. Bu, şu anda bilgileri kontrol edenler tarafından tutulan veri tabanlarının bozulmasına sebep olacak ve kullanıcılara daha fazla kontrol sağlayacaktır.

İzinsiz ve Güvensiz: Açık kaynaklı ve merkezi olmanın yanı sıra, Web 3.0 katılımcıların güvenilir bir aracı olmadan direkt etkileşim ve iletişim kurmasına müsaade edecek. İzinsiz yani herkesin izin almadan katılabilmesine de olanak sağlayacak. Blokchain ve P2P (eşler arası) ağlar ve merkezi olmayan uygulamalar (dApp) üzerine çalışılacak.

Yap Zekâ ve Makine Öğrenmesi: Bilgisayarlar Web 3.0’da Semantik Web kavramları ve doğal dil işlemeye dayalı teknolojiler ile insanlara benzer şekilde bilgiyi anlayabilecek ve öğrenebilecek. Bunlara ek olarak makine öğrenimini yani insanların öğrenme biçimlerini taklit etmek için algoritmalar ve veri kullanan, doğruluğunu kademeli olarak arttıran yapay zekâ dalını da kullanacak. Bu kabiliyetler birçok alan ve sektörde daha hızlı ilerleme ve daha hızlı sonuçlar elde etmek için fayda sağlayacak.

Bulunabilirlik: En önemli örneği IoT yani nesnelerin internetidir. Bilgi ve içerikler her yerde bulunabilirler ve günlük cihazlar tarafından erişilebilir hale gelirler.WEB 3.0 NEDİR?Web 3.0, Kripto Para ve Blockchain

Sistemde kişilerin internet üzerindeki hareketleri blok zincir hesapları ile bağlantılı olacak ve sadece P2P (eşler arası) veri alışverişi sağlanacak. Bilgiler üçüncü kişilerin kontrolünden çıkacak ve sadece iki kişi arasındaki alışveriş sağlanacağı için veri güvenliği oldukça artacak.

Herkes kendi kripto para cüzdanını sisteme tanımlayacak ve her türlü yetki sadece kişinin kendisinde olacak.

WEB 3.0 Coinleri:

  • Steem (STEEM)
  • Theta Network (THETA)
  • The Graph (GRT)
  • Decentraland (MANA)
  • BitTorrent (BTT)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • Audius (AUDIO)
  • Siacoin (SC)

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

 

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.