Vincent Van Gogh’un Akıl Hastanesinde Geçen Başarı Öyküsü

Vincent Van Gogh’un Erken Yaşamı

Vincent Willem Van Gogh, 1853 yılının 30 Mart gününde Hollanda’nın Katolik ağırlıklı Kuzey Brabant eyaletindeki Groot-Zundert’te dünyaya gözlerini açtı. Hollanda Reform Kilisesi’nin bir bakanı olan babası Theodorus Van Gogh’un (1822-1885) ve annesi Anna Cornelia Carbentus’un (1819-1907) hayatta kalan en yaşlı çocuğuydu. Van Gogh’a büyükbabasının ve doğumundan tam bir yıl önce ölü doğmuş bir erkek kardeşinin adı verildi.

Van Gogh sakin, ciddi ve düşünceli bir çocukluk geçirdi. Annesi ve bir mürebbiye tarafından evde eğitim gördü ve 1860 yılında köy okuluna gönderildi. 1864 yılında Zevenbergen’de kendini terk edilmiş hissettiği bir yatılı okula yerleştirildi. Burada mutlu olmadığını fark ettikten sonra eve dönmek için kampanya yürüttü. Bunu önemsemeyen ailesi Van Gogh’u çok mutsuz olduğu Tilburg’daki orta okula gönderdi. Hep bir şekilde yalnız bırakılan Van Gogh’un sanata ilgisi küçük yaşlardan başladı. Yalnız kalmasının yanı sıra çok küçükken annesi sayesinde resim çizmeye başladı. Tilburg’da okurken Paris’te başarılı bir sanatçı olan Constant Cornelis Huijsmans, öğrencilere ders verdi. Fakat Van Gogh bu sırada derin mutsuzluk yaşadığından hiçbir şeyle ilgilenmiyor, derslerini önemsemiyordu.

1968 yılının mart ayında aniden eve döndü. 1969 yılında amcası Cent, onun için Lahey’deki sanat tüccarları Goupil & Cie’de bir pozisyona başvurdu. Burada çalışırken kendini geliştirmeye başladı. 1873’te eğitimini tamamladıktan sonra, Goupil’in Southampton Caddesi’ndeki Londra şubesine transfer edildi ve 87 Hackford Road, Stockwell’de konaklamaya başladı. Vincent Van Gogh hayatının bu dönemlerinde mutlu olmaya tekrardan başladı. Hayatının bu döneminde işte başarılıydı ve henüz 20 yaşında olmasına rağmen babasından çok kazanıyordu.

1875 yılında babası ve amcası Paris’te bir iş ayarladı fakat işte bir süre çalıştıktan sonra burada firmanın sanatı ne derece metalaştırdığı gibi konulara kızdı ve bir yıl sonra görevden alındı. 1876 yılının nisan ayında Ramsgate’deki küçük bir yatılı okulda malzeme öğretmeni olarak ücretsiz çalışmak üzere İngiltere’ye döndü. Bir süre farklı işler denedi, kitapçılarda çalıştı fakat bu pozisyonlardan memnun değildi ve zamanını İncil’den İngilizce, Fransızca ve Almanca’ya karalamalar yaparak ya da tercüme ederek geçirdi. Kendini dine kaptırdı ve giderek daha fazla dindar ve manastırcı oldu.

Dini inancını ve papaz olma arzusunu desteklemek için, 1877’de ailesi onu Amsterdam’da saygın bir ilahiyatçı olan amcası Johannes Stricker ile birlikte yaşamaya gönderdi. Vincent Van Gogh Amsterdam Üniversitesi teoloji giriş sınavına hazırlandı ama sınavda başarısız oldu ve Temmuz 1878’de amcasının evinden ayrıldı. Brüksel yakınlarındaki Laken’deki bir Protestan misyoner okulunda üç aylık bir kursa katıldı, ancak tekrar başarısız oldu.

1879 yılının ocak ayında Belçika’nın kömür madenciliği bölgesi Borinage’deki Petit-Wasmes’te misyonerlik görevine başladı. Yoksul cemaatine desteğini göstermek için bir fırındaki konforlu konaklama yerini evsiz bir kişiye bıraktı ve küçük bir kulübeye taşındı, saman üzerinde uyudu. Buradan ayrılarak Brüksel’e 75 kilometre (47 mil) yürüdü. Kısa bir süre Borinage’deki Cuesmes’e döndü, ancak ailesinin Etten’e dönmesi için yaptığı baskıya boyun eğdi. 1880 yılının mart ayına kadar orada kaldı. Bu da ebeveynleri için endişe ve hayal kırıklığına neden oldu. Babası özellikle hüsrana uğradı ve oğlunun akıl hastanesi Geel’e bağlanmasını tavsiye etti.

Vincent Van Gogh ağustos 1880’de Cuesmes’e döndü ve burada Ekim ayına kadar bir madencide kaldı. Çevresindeki insanlara ve sahnelere ilgi duymaya başladı ve Theo’nun sanatı ciddiyetle ele alması önerisinden sonra bunları çizimlere kaydetti. 1880 yılının kasım ayında  Académie Royale des Beaux-Arts’a kaydoldu ve burada anatomi ve standart modelleme ve perspektif kuralları üzerine çalıştı.

1886’da Vincent Van Gogh Paris’e yerleşti ve kendini Empresyonizm ve Post-izlenimcilik dünyasına kaptırdı. Daha parlak, daha canlı renkler benimsedi ve tekniğini denemeye başladı. Ayrıca bir yıl önce keşfettiği Japon sanat eserlerinde bulunan stilleri araştırmak için zaman harcadı.

Paris, Van Gogh’u Gauguin, Pissarro, Monet ve Bernard gibi alanında çok iyi sanatçılarla tanıştırdı. Paul Gauguin ile arkadaş oldu ve 1888’de Arles’a taşındı. Gauguin de daha sonra ona katıldı. Vincent Van Gogh, Gauguin’in yatak odasını süslemek için ayçiçekleri boyamaya başladı ve bu sanat eseri daha sonra onun en başarılı eserlerinden biri haline geldi: Ayçiçekleri.

1888 yılının sonlarına doğru Vincent Van Gogh’un akıl hastalığı kötüleşmeye başladı ve bir patlamada Gauguin’i bıçakla takip edip tehdit etti. Arkadaşına zarar vermekten son anda kurtulan Van Gogh, o günün ilerleyen saatlerinde evde, kendi kulağının bir kısmını kesti ve bunu bir fahişeye hediye olarak teklif etti. Bunun ardından geçici olarak hastaneye kaldırıldı. Saint-Rémy-de-Provence’ta bir akıl hastanesine gönderildi. Burada resimler çizmeye devam eden Van Gogh, en popüler resimlerinden birini de burada çizdi: Yıldızlı Gece. Eve döndüğünde Gauguin’in Arles’dan ayrıldığını gördü. Böylece arkadaşıyla beraber bir sanat okulu kurma hayali yok oldu.

Bundan sonra kendini her şeyden soyutlayıp sadece resim yapmaya adadı. Her gün bir tane resim bitiren Van Gogh, yaratıcı başarılarına rağme, sanatçı yaşamının korkunç bir şekilde boşa gittiğini ve kişisel bir başarısızlık olduğunu düşündü. 27 Temmuz 1890’da göğsüne ateş ederek intihara teşebbüs etti ve iki gün sonra 37 yaşında hayata veda etti.

Vincent Van Gogh’un kardeşi Theo, kaybıyla yıkıldı ve üzüntüsünden altı ay sonra o da hayata gözlerini yumdu. Theo’nun eşi Vincent Van Gogh’un eserlerini Hollanda’ya götürdü ve yayınladı. Anında çok büyük bir başarı elde etti. Çalışmaları Modernist sanatı etkilemeye devam etti ve bugün Vincent Van Gogh, kardeşinin eşi sayesinde tarihin en büyük ressamlarından biri olarak kabul ediliyor.

Dilerseniz Vincent Van Gohg’un eser arşivine buradan göz atabilirsiniz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Başarı Hikayeleri

Arianna Huffington, 36 Yayıncı Tarafından Reddedilmesine Rağmen Yılmayan Kadın

Evan Spiegel, Snapchat’i Kuran Adam

Michael Jordan, İlham Veren Başarı Hikayesi

Changpeng Zhao, Başarı Hikayesi ve 2017’de Başlayan Binance’in Zaman Yolculuğu

John Hanke, Pokemon Go Oyununu Yaratan Adam

Sabiha Gökçen, Göklerin Kızı’nın İlham Veren Başarı Hikayesi

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

1 Comments

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.