Verimliliğinizi Kaizen Döngüsü ile Arttırın!

Kaizen, Japoncadaki değişim anlamına gelen “kai” ve daha iyi anlamına gelen “zen” kelimelerinden oluşmuştur. Türkçede ‘’sürekli iyileştirme’’ ve ‘’daha iyiye değişim’’ anlamı taşımaktadır. İnsanların bireysel ve takım çalışmasıyla çevresinde gördükleri veya sorumlu olduğu işlerde ufak iyileştirmeler yaparak uygulayabilmesi Kaizen’in ana fikridir.

‘’Mevcut durumla yetinmek Kaizen’ in baş düşmanıdır. İnsanın sürekli bir değişim ve iyileştirme çabası içinde olması gerektiği mesajını verir. Kaizen küçük ama emin adımlarla insanları hayatın her alanında başarıya götüren bir felsefedir.’’

Öz disiplin, düzen ve sağduyuya bağlı bu yaklaşımda, konu ve süre farklılıklarına göre yol ikiye ayrılır. Bunlardan ilki bireysel çalışmaların ağırlıklı olduğu Kaizen, diğeri ise ekip çalışmasının önem kazandığı Kobetsu Kaizen.

kaizen

Verimliliğinizi arttırmak için Kaizen’in uyduğu adımları izleyin

1. Problemi kabul edin.

2. Çok para gerektirmeyen projeleri seçin.

3. Önce “bizim” problemlerimize bakın, başkalarınkine değil.

4. Tek ölçü ekonomik çıkar değildir.

5. Önceliğinizi belirleyin.

6. Planla, uygula, kontrol et, önlem al yani PUKÖ döngüsüne uyun.

7. Doğru çözüm araçlarını kullanın.

PUKÖ, sürekli iyileştirmenin her alanda kolayca kullanabilmesi için oluşturulmuş döngüye verilen addır. PUKÖ döngüsünün adı, döngüyü oluşturan 4 disiplinin baş harfinden geliyor. “planla, uygula, kontrol et, önlem al.”  Buradaki en temel ve önemli basamak planlamadır. Hedeflenen başarıya giden yolda kimin nasıl ve nerede neler yapacağına dair yani kısaca hedefe dair tüm detaylar konuşulur ve ana bir plan çizilir. Uygulama aşaması adı üzerinde hedefin uygulamaya konulduğu aşamadır. Buradan gelecek veriler kontrol et aşamasında girdi olarak kullanılır. Planlama aşamasındaki hedefe ne kadar kaldığını, ne derece başarılı olunduğunu PUKÖ döngüsünün üçüncü aşaması olan kontrol et aşaması belirler. Eğer her şey tamamsa ve kontrolde bir sorun yoksa uygulama standarta konulmalı, bir sorun varsa önlemi alınarak aşamalar tekrar edilmelidir.

kaizen

Kaizen’in Prensipleri arasında aşağıdaki 6’lı yer alır.

Kalite ve iş güvenliği her zaman en önde gelmelidir.

Daima bilimsel verilerle konuşulmalıdır.

Yerinde gözlem ile problem doğru tespit edilmelidir.

Sorunun kök nedenlerine inilmelidir.

Bir sonraki işlem bizim müşterimizdir.

PUKÖ Çevrimi’nin evreleri eksiksiz uygulanmalıdır.

 

Kaizen Felsefesini bir şemsiyeye benzetirsek Kaizen’in altında toplanan alt başlıklar şunlardır;

-Müşteri yönelimi               -Toplam kalite kontrolü

-Kalite çemberleri               -Öneri sistemi

-Otomasyon                          -İş yerinde disiplin

-Toplam verimli bakım      -Kanban Kalite iyileştirmesi

-Tam anında üretim            -Sıfır hata

-Küçük grup faaliyetleri      -İşçi yönetim işbirliği

-Verimlilik iyileştirme         -Yeni ürün geliştirilmesi

kaizen

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz

Daha Fazla #KişiselGelişim Yazısına Buradan Ulaşabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.