/

Verimliliğinizi Arttıracak 5 Yöntem

Verimliliğinizi Arttıracak 5 Yöntem
Verimliliğinizi Arttıracak 5 Yöntem

Verimliliğinizi Arttıracak 5 Yöntem

Önceliklendirme ve Planlama

Önceliklendirme, potansiyel geliştirme öğelerinin önem sırasına göre sıralandığı süreçtir. Ürün yönetimi açısından bu, hangi temaların, girişimlerin veya özelliklerin ürün yol haritasına ve bir sonraki gelecek ürün sürümleri grubuna yerleştirilmesi gerektiğini belirlemek anlamına gelir.
Peki bu maddeyi kendi yaşantımıza nasıl entegre edebiliriz?
Diyelim ki birçok yapmanız gereken iş var ve altından nasıl kalkmanız gerektiğini bilmiyorsunuz?
Bu düşünceyle beraber günleriniz, bu işlerin hepsini bir çığ anındaki kar topuna benzeterek geçecek ve emin olun bu süre zarfında herhangi bir işe başlayamayacaksınız. İşte bu noktada önceliklendirme matrisini, bir diğer ismiyle Eisenhower matrisi. Bu yöntemle beraber önceliklendirmenizi yapabilir ve buna göre planlarınızı yapabilirsiniz.

Planlama konusunda ise birkaç küçük taktikle verimliliğinizi arttırabilirsiniz.

  • Haftalık plan yapmak

Haftalık planlamalarınızı daha hafta başlamadan yapabilir ve hafta içinde bu plana göre
çalışabilirsiniz. Fakat belli bir zamandan sonra bu yöntemi uygulayamadığınızda yapmamazlık etmeyin. Çünkü biliyorsunuz ki bir şeye hemen alışamıyoruz. Alışmamız için belli bir zaman gerekli.

  • Günü bir önceki geceden planlamak

Bu yöntemle beraber güne başladığınızda, ne çalışsam acaba gibi soruların önüne geçebilirsiniz. Zira bunu işte çalışırken de uygulayabilirsiniz. İşteki mesai saatlerinizin dışındaki yapacaklarınızı planlayabilirsiniz. Burada da aynı şekilde, belli bir zamandan sonra pes etmemenizi öneririm. Kimse bu yazmış olduklarıma her zaman uyamıyor sonuçta…

Verimliliğinizi arttıracak 5 yöntem
Verimliliğinizi arttıracak 5 yöntem

Hedef “Belirlememek”

Sizin de bildiğiniz gibi bu maddeyi her yerde görebilirsiniz. Bence burada düşünülmesi gereken nokta, hedef belirlemekten çok ne yapmak istemediğimize karar vermek. Birçok insan 40’ lı yaşlarında olsa da henüz bir hedef belirleyemeyebiliyor. Zaten eğitim sistemimiz bize ne yapmak istediğimizi seçme konusunda yardımcı olamadığından dolayı bizim bunu yapa yapa öğrenmemiz gerekiyor. James Clear’ın da Atomik Alışkanlıklar kitabında dediği gibi, hedeflere değil sistemlere odaklanmamız gerekiyor.

  • Hedef belirlemek işlevseldir fakat belirleyemiyorsan sistemlere odaklan
  • Bir işe başlamadan başarılı olup olamayacağını bilemezsin
  • Hedefe değil dinamik sistemlere odaklan

Odaklanmak

Genellikle bir işi yaparken sadece o işle uğraşmıyoruz. Aynı zamanda birçok meseleye kafa yorup sonuca baktığımızda çok fazla iş halledememiş gibi hissediyoruz. Bu konuda birçok farklı fikir bulunsa da odaklanarak bir işi yapmanın gücü hafife alınamaz. Bir iş yapacağımız zaman tüm uyaranları yok edip (bildirim sesi, iş yaptığımız alanın dağınık olması, iş materyalleri) sonrasında önümüzdeki işe odaklanmamız lazım. Bunları demesi kolay sen gel de yap bakalım, diyor olabilirsiniz. Evet haklısınız yapması çok zor olan şeylerden ama emin olun bir şekilde akışa kendinizi kaptırdığınızda zaman çok çabuk geçecek. Bu konuda birkaç öneri;

  • Pomodoro metoduyla çalışmak

Bu metodu duyduğunuzu düşünüyorum. Belki çok işe yaramayan bir yöntem diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat bu tarz bir şey denediğinizde emin olun hem sürecinizi görecek hem de kısa çalışma seanslarıyla daha verimli çalışabileceksiniz. (Bu arada ben 25 dakikalık süreler yerine 40 dakikayı daha verimli buluyorum. Zaman sizin deneyin… )

Verimliliğinizi arttıracak 5 yöntem
Verimliliğinizi arttıracak 5 yöntem

Öğrenmeyi sürdürmek ve aralıklı tekrar yapmak

İnternette her gün milyonlarca bilgi akışı oluyor. Bu bilgi akışıyla beraber trendler her geçen gün çok hızlı bir şekilde değişiyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi alanlarının gelişmesiyle beraber birçok sektörün işi çok kolay bir şekilde yapılıyor.
Bundan dolayı verimliliğinizi arttırmanın yanında işinizi sürdürülebilir yapmak istiyorsanız her geçen gün öğrenmeli ve bu öğrendiklerinizi tekrar etmelisiniz.

Bu anlamda aralıklı tekrar (spaced repetition) yöntemini uygulayabilirsiniz.

Önemli nokta şudur: Belirli bilgi parçalarıyla ne kadar sık karşılaşırsanız, onunla ilgili hafızanızı o kadar az tazelemeniz gerekir. Peki bu yöntemi nasıl kullanabilirsiniz?

Bir konuyu ilk öğrendiğinizde belirli tarih aralıklarına tekrar zamanları koymalısınız. İlk tekrarın ardından belirli dönemlerde tekrar ederek zamanla ilk tekrar göre daha az zaman harcayacaksınız.

“Sık tekrarla bilinç kapasitesi artabilir.”

Hermann Ebbinghaus

Verimliliğinizi arttıracak 5 yöntem
Verimliliğinizi arttıracak 5 yöntem

Takım Çalışması

Takım çalışmasıyla beraber bir konuda farklı fikirleri görebilirsiniz. Bazen bu fikirler size anlamsız gelebilir, bazen de düşünemediğiniz derecede iyi fikirleri görebileceksiniz. Bu ortamlarda bulunduğunuzda iyi bir dinleyici olup insanların düşüncelerini dikkatlice dinlemeniz gerekmektedir.
Takım çalışmalarını birçok kurum ve topluluklar uygulamakta ve tek kişilik çalışmaya göre takımla çalışmak verimi daha da arttırmıştır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.