Verimliliğin Vazgeçilmez 4 İlkesi

verim

Verimlilik ne kadar kişiden kişiye değişse de, verimliliğinizi artırmanın, işinizde başarılı olmanın ve aynı anda zevk alabileceğiniz bir hayata sahip olmanın denenmiş ve test edilmiş yolları vardır.

Verimlilik hayatınızda azalıp artabildiği için dengede tutması zordur. Bir yandan, kendinize bir köle gibi davranırsanız, kendinizi kırbaçlarsanız, sessiz bir odaya kilitlerseniz ve hiçbir zaman eğlenmenize izin vermezseniz, tükenmiş hissetmeye başlarsınız ve işler rayından çıkmaya başlar.

Öte yandan, eğer kendinize karşı çok gevşek davranırsanız, kendinize her istediğinizde boş zaman verirseniz, takviminize, iş düzeninize veya verdiğiniz sözlere karşı sorumlu tutmazsanız, bunun sonucunda hiçbir şey yapamazsınız, değil mi?

Peki, kendimizi düzene sokup bir yandan hayatımızı yaşarken bir yandan da nasıl verimli işler yapabiliriz? İşte size verimli bir hayat düzeni kurarken ihtiyacınız olacak dört temel ilke:

1.Verimlilik Kişiseldir.

verim

Bazı insanlar, diğer insanların verimliliğine karşı tuhaf bir takıntı yapmışlardır. Onlar için verimliliğin olması bazı başarılı insanların yaptıklarını taklit etmeleriyle beraber gelir, aslında bu boş bir inanıştır. Jeff Bezos’un perşembeleri kahvaltıda ne yediğini ya da Elon Musk’ın tam olarak ne zaman uyuduğunu bilmek ve bunun gibi başarılı insanların hayatındaki detaylara takılmak sizin işinize yaramayacak.

Hiçbir şey aynı şekilde ikinci kez tekrarlanmaz. Elon Musk evine gitmek yerine iş yerinde uyuyor diye başarılı olmadı. Hatta bazı röportajlarında uzun çalışma saatleri yüzünden kendini paraladığını ve bunun sağlıklı bir davranış olmadığını kendi de söylemiştir. Bu onun için işe yaramış olsa da sizin için işe yarayacağı anlamına gelmez. Eğer işe yarasa bile bu zamanla değişebilir.

Yeni verimlilik sistemlerini öğrenmenin yanlış bir tarafı yok. Ama günün sonunda, verimlilik çok kişisel bir şeydir.

Düşünmeniz Gereken Üç Nokta

  • Kişisel değerler. Her şeyden önce, tam olarak neyi temsil ettiğinizi, yani neye değer verdiğinizi bulmanız gerekir. Değerler, davranışlarınız için bir pusula ve dolayısıyla üretkenliğinizin motorudur.
  • Motivasyon Nasıl Çalışır. Pek çok insan onları neyin motive ettiğini bilmek ister ki bu yanlış bir sorudur. Bunun yerine, motivasyonun gerçekte nasıl çalıştığını öğrendikten sonra, kendinizi değerlerinizle çelişmediği sürece her şeyi yapmak için motive edebilirsiniz.
  • Neden Erteliyorsun– Bu çok kişisel bir şeydir. Kötü veya başarısız biri olduğun için ertelemiyorsun.

2.İşinizin Miktarına Değil, Kalitesine Odaklanın.

Modern çalışma kültürü yüzünde çalışma düzeninin içine işlemiş bir “daha fazla iş her zaman daha iyidir” ideali vardır. Ama bu doğru değildir. Eğer yaptığınız işin miktarının çoğalması kalitenizi düşürüyorsa bu sizi geriye götürüyor demektir. Günde 16 saat ve 6 saat çalışan iki insan düşündüğümüzde 16 saat çalışan insanın daha iyi bir iş çıkarmış olduğunu düşünebilirsiniz ama yapılan araştırmalar gösteriyor ki, çoğunlukla insanlar, günde sadece 3-4 saat gerçekten kendini vererek, üretken bir biçimde iş yapabiliyor. O halde yapmanız gereken şey, gününüzü en yaratıcı ve üretken olduğunuz o 3-4 saatin etrafında şekillendirmenizdir.

3.Çalışırken Dikkatinizi Dağıtacak Şeyleri Ortadan Kaldırın.

Bu aslında herkesin bildiği ama göz ardı ettiği bir durumdur. Çalışırken sıkılıp eliniz bir anda telefonunuza gider, instagram, youtube derken bir de bakarsınız ki saatler geçmiş ve siz hala masa başında iş yapmamışsınızdır.

Sosyal medyanın asıl amacı bizi olabildiğince online tutmaktır. Modern teknoloji şirketleri dikkatimizi çekmek için bir sürü yol dener.

– Hiçbir şeyi “kaçırmayacağınızdan” emin olmak için atılan bildirimler

– Bizi bir şeye tıklamaya, beğenmeye veya yorum yapmaya teşvik etmek için sosyal güvensizlikleri, rahatsız olduğumuz durumları iğnelemek

Bunu gibi benzer şeyler aslında dikkatimizi çekmeye çalışmaktan başka bir şey değil. Bunlarla beraber kafamızda şöyle oturtabiliriz ki, modern dünya bizi iki gruba ayırıyor: kendi dikkatlerini iyi kontrol edenler ve dikkati bir başkası tarafından kontrol edilenler.

Gerçekçi konuşmak istersek, kendi dikkatinizi kontrol etmezseniz üretken olmayı bekleyemezsiniz.

4.Çalışacağınız ve Keyfinize Bakacağınız Zamanları Planlayın.

Yapmanız gereken işleri yaptıktan sonra internette izlemek istediğiniz bir videoyu izlemenin hiçbir kötülüğü yok. İlk başta bunun yukarıda olan ilkeyle çeliştiğini düşünebilirsiniz. Ama aslında öyle değil. Keyfinize baktığınız zamanları planlıyorsanız ve bu aylaklık ettiğiniz zamana uyuyorsanız. Bu da kendi dikkatinizi kontrol ettiğinizi gösterir. Eğlence zamanınızı planlanmak, izlemekten zevk aldığınız videolara veya size pek bir şey katmayan aktivitelerinize bir zaman sınırı koymanıza da yardımcı olacaktır. Elinizde olan ve bitmesi gereken işlere yeterli zaman ayırdıktan sonra kalan zamanı delicesine Netflix izleyerek geçirebilirsiniz.

Son olarak önemli olan şey bu sürecin devamlı işlemesi değildir. Daha önce sizde çok işe yarayan bir plan bir gün işe yaramayı bırakabilir. Bu da aslında insanın değişken doğasında ötürü ortaya çıkmaktadır. Sen bir gün, bir ay veya bir yıl önceki sen değilsin. Planların her zaman revize edilmeye açık olmalı ve senin için işe yarayan kısımları zaman zaman güncellemelisin.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Kişisel Gelişim Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.