Uzay Turizmi ilk olarak 1964 yılında, bir Avusturyalı gazeteci tarafından bir turizm şirketine ilk talebiyle başladı. Gazetecenin talebi Ay’a gitmek istemesiydi. Bu talep o zaman zaten halihazırda yer alan uzay yarışındaki ABD’li Pan Am ve Rus Aeroflot’a yöneltti. Bunun üstüne Pan Am bunu reddetmedi ve 2000’e bir rezevasyon oluşturdu. Bununla da sınırlı kalmayan Pan Am, “First Moon Flights Club programını başlattı. Bu iş o kadar artmışti ki 1971 yılına geldiğinde başvuran sayısı 93 binin üzerine çıkmıştı. Tabi ki bu talepler hayata geçemdi.
Sonraki yıllarda NASA farklı uzay programları ile birlikte kurum dışı insanları göreve katmaya başladı. Ancak bu 19866 yılında gerçekleşen Challenger kazası bu olayı rafa kaldırmaya yetti. Uçun 73. saniyesinde patlama meydana gelmesi ve herkesin hayatını kaybetmesi bu işe ara verdi. 2003 yılında Columbia kazası bu programı tamamen rafa kaldırdı.
Bu uzya yarışının karşı tarafı Rus Uzay Programı dahilinde de 1990 yılında Japon gazeteci Toyohiro Akiyama ve 1991 yılında İngiliz kimyager Helen Sharman MIR uzay istasyonuna yolculuklar yaptı. Ancak ticari uzay turizmi tam anlamıyla 2001 yılında hayata geçti. Space Adventures, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) Amerikalı iş insanı Dennis Tito’yu göndererek yeni bir devri başlatmış oldu.
1) Virgin Galactic
2004 yılında Jalen Branson adından havacılık tutkunu tarafından kurulan şirket alt yörüngeye turistik işler yapıyor.
Ulaşılmak istenilen irtifa ise NASA’nın uzay sınırı olarak belirttiği 50 mil (80 km) üzerini belirleyen Virgin Galactic, bu seyahat için kendine özel bir plan yaptı. Şirketin yolcuları uzay sınırına taşıyacağı aracı, bir başka hava aracına bağlı bulunuyor. Uçuş planına göre yolcuları taşıyan araç, 50 bin fit irtifa seviyelerine kadar bağlı olduğu araçla birlikte tırmanacak ve bu seviyelerde bağlı olduğu hava aracından ayrıldıktan kısa bir süre sonra kendi roket motorunu ateşleyerek yoluna devam edecek. Sonradan bu ateşleme ile bir dakika yol aldıktan sonra serbest düşüşe geçecek. Bu serbest düşüş sayesinde yer çekimi azalıyor ve dünya izlenemiyor.
Yeryüzüne dönüş, uzay aracının yapacağı kanat katlama ve ters dönme manevrası sayesinde uzay kapsülü gibi atmosferde süzülerek yapılacak ve kanatların işe yarayacağı irtifalarda tekrar açılmasıyla kalkış yapılan piste iniş sağlanacak.
2) Axiom Space
Space X’in müşterilerinden biri olan Axiom Space geçtiğimiz yıl bir turistik gezi yaptı. Bu görev astronotların eğitimi dahil tüm süreçlerin özel şirketler tarafından organize edildiği ilk görev oldu. Yoluculuğun toplam maliyeti ve 15 günlük uzay istasyonu konaklaması dahil kişi başı 55 milyon dolar.
Kendi uzay istasyonunu 2024 yılında kurmak istiyor.
3) Space Perspective
Space Perspective diğerlerinden farklı olarak balon uçuşları ile gerçekleştiriyor. Tabi bu da çevre dostu ve daha ulaşılabilir bir yapı sunuyor. Şirket daha bir uçuş gerçekleştirmemiş durumda. 2024 yılında ilk defa stratosfere bir balon gönderecek. Şirket okyanus üzerinden gönderim yapmak için bir gemi almış durumda.
Planlamalara göre toplam 6 saat sürecek olan ucular olacak. Günün ilk ışıklarıyla havalanacak olan balon, yaklaşık 2 saat irtifa aldıktan sonra maksimum 100 bin fit (30 km) irtifaya ulaşacak. Bu seviyelerde 2 saat süzülerek tekrar alçalışa geçecek. Kapsüller tekrar kullanılması düşünülüyor. Ancak en sıkıntılı kısmı şirketin helyum bulması bunu da hidrojenle çözmeyi hedeflediklerini söylüyor. Yolculuk ücreti ise 125bin dolar.
4) Space Adventures
Space Adventures, uzay turizmi denilince akıllara gelen ilk şirketlerden. 2021 yılında ISS’ye başarılı bir yolculukla uzay turizmini başlatan şirket 2009 yılına kadar toplamda 8 yolcuyu Soyuz uzay aracıyla ISS’ye taşımış oldu. Sonra ise bir izdivaya çekilen şirket Aralık 2021 yılında Japon milyarder Yusaku Maezawa için ISS’ye tekrar bir uçuş yaptı.
Belirli bir fiyatı olamayan ve bunu kendi internet sitesi üzerinden belirlenen faktörler üzerinden fiyat belirleniyor. Space Adventures ayrıca, yerküreden çok uzaklaşmadan mikrogravite hissinin deneyimlenmesini sağlayan parabolik “Zero G” uçuşları da düzenliyor. Modifiye edilmiş Boeing 727 ile gerçekleştirilen parabolik uçuşlara katılım ücreti ise kişi başı yaklaşık 9.000 dolar.
Girişim Haberleri Kimdir?
Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.
Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.