UPS Başarı Hikayesi

UPS Başarı Hikayesi

UPS Başarı Hikayesi

Sene 1907,  biri 18 diğeri 19 yaşında iki arkadaş Claude Ryan ve Jim Casey ve sahip oldukları tek şey borç 100$ ve bisikletleri… Tüm bu yoksunlukların üstüne ellerindeki en büyük zenginlikleri inançları.

UPS Başarı Hikayesi

 

Bu hikayede 19lu yaşlarındaki iki genç girişimci arkadaşın azim, çokça alın teri ve olmazsa olmaz maharetleriyle çıktıkları yolda, şimdilerde dünya devi olan UPS markasını kurma süreçlerini anlatacağım. 

1907 yılında ortak bisikletleri olan biri 18 diğeri 19 yaşında iki arkadaş Claude Ryan ve Jim Casey, arkadaşlarından aldıkları 100 dolar borç ile Amerika’nın Seattle şehrinde American Messenger Company (Amerikan Kurye Şirketi) adında bir şirket kurdular. Üstelik bu parayı da Washington Seattle’da bir kargo şirketi kurmak için borç aldıklarını arkadaşlarına söylememişlerdi.

UPS Başarı Hikayesi

O zamanlarda insanların günümüzden oldukça farklı olarak telefonları yoktu. Bu yüzden birbirleriyle trafiğe girerken kullanılan araç sıklıkla telgraflar oluyordu ve insanlar birbirlerine telgraf yolluyorlardı. Haliyle bu telgrafların göndericilerden alınması ve iletilmesi de gerekiyordu. En başlarda, şirketin asıl kuruluş amacı bu telgrafları almak ve iletmekti, ama bir süre sonra yürüyerek veya bisikletle aşağı yukarı her şeyin teslim edilebildiğini fark ettiler, işlerini genişleterek şirketlerini büyütmeye karar verdiler. Casey ve Ryan mesajları toplarken Casey’nin büyük abisi George ve işe aldıkları diğer gençler toplanan mesajları iletmekle görevliydi.

Birkaç yıl içerisinde iki gencin kıt kanaat imkanlarla kurduğu bu küçük şirket büyüdü ve rakibi olan Merchant’s Parcel Delivery şirketiyle birleşerek çalışma hayatına bu yeni isimle devam etti. Bu süreçte yeni motorsikletler satın almışlardı, hatta filolarına birkaç araba da eklenmişti. Tabii geçen yıllarda telefonun yaygınlaşması telgraf işlerine balta vurmuştu ama bu durum bu iki marifetli genç için o kadar da büyük bir problem değildi, çünkü onlar çalışmak için çoktan başka bir alan seçmişlerdi. Mağazalardan satın alınan ürünleri müşterilerin evlerine teslim ederek geçimlerini sağlıyorlardı.

Ünlerinin ve başarılarının Seattle dışına çıkmasıyla şirket 1919 yılında şimdilerde de adına aşina olduğumuz UPS(United Parcel Service) ismiyle tescillendi ve yine şimdilerde aşina olduğumuz logolarının ilk adımını attılar. Ayrıca markada geçen “United” kelimesi farklı şehirlerdeki ofislerin şirketin bütününü oluşturduğunu; “Parcel” işin tabiatını, “Service” ise sunulan hizmeti ifade ettiğini de biliyoruz. 

Günler geçip giderken UPS artık tüm Amerika kıtasında faaliyet gösteren, bununla yetinmeyip kıtaları aşan sonra da neredeyse tüm Dünya’da hizmet veren bir marka haline geliyor. 

Hatta 1962 yılında Casey UPS’tan emekli olduğunda şirket o kadar büyümüştü ki Amerika Birleşik Devletleri’nin 31 farklı eyaletinde teslimat yaptıkları gibi, 550 milyon dolarlık bir işlem hacmine ve 22000 de çalışana ulaşmışlardı.

O günlerden bu günlere, değişen ve gelişen birçok şey olmuştu tabi. 2013 yılına geldiğimizde, kuruluşunun üstünden 106 yıl geçen bu şirketin yıllık karı çoktan 50 milyar dolarlık yıllık net kara ulaşmıştı. Şirketin değeri neredeyse 80 milyar dolardı ve 200 ülkeye yayılmış beş yüz binin üzerinde çalışanları mevcuttu. Bir yıl içerisinde nerdeyse 3.8 milyar paket taşıyan UPS’un 100 dolarla başlayan yolculuğu, kurucularının pratik zekaları ve kaliteli iş ahlakları sayesinde yüz yıl içerisinde devasa boyutlara ulaşmıştı.

Avrupa pazarındaki ilk faaliyetlerine 1976 yılında başlamış olan UPS, Türkiye pazarına ise 1988 yılında Yetkili Servis Sağlayıcısı Ünsped aracılığı ile girdi. 3.000’e yakın çalışanı, 260’tan fazla şube ve yetkili servis sağlayıcısı ve 700 araçlık filosuyla Türkiye pazarında da sektörün lider firmaları arasında yerini almayı başardı.

 UPS Hakkında Az Bilinen Detaylar

  • Köklerine geri dönüş yapma hareketi olarak nitelendirebileceğimiz faaliyet ile UPS 2008 yılında güvenli olduğundan emin olduğu bazı şehirlerde (Vancouver, Washington ve Oregon’daki bazı şehirler gibi) bisikletli kuryeler kullanmaya başladı
  • UPS bir yazılım geliştirerek teslimat yapan kamyonların izledikleri rotaları izlemeye başladı. Buradaki amaç da şu, kamyonların yıllık yakıt tüketimini minimize edecek şekilde optimize etmeyi amaçlayan şirket bu uygulama sayesinde sadece Washington DC’ye yapılan gönderilerde bile 51000 galona yakın yakıt tasarruf etmeyi başardı.
  • UPS güney Almanya’da teslimat yapmaya başladığında buradaki çalışanları normal UPS forması olan kahverengi forma yerine yeşil forma giymeye başlamıştı. Bunun sebebiyse kahverengi formaların nazi devlet çalışanlarıyla ilişkilendirilmiş olmasıydı.
  • Şirketin kurulduğu ilk yıllarda Amerikan Postası şirketin en büyük müşterisiydi. Amerikan Postası UPS’la anlaşarak Seattle’daki teslimatların büyük bir çoğunluğunu UPS bünyesine bırakmıştı.
  • UPS’un logosunda kullanılan harfler öylesine bir fontta değil, şirket için tasarlanmış olan UPS Sans kullanılarak yazılıyor.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.