///

Türkiye’deki 6 Unicorn Şirket

unicorn startup nedir

Unicorn Girişim Nedir? Hangi Şirketler Unicorn Girişim Olur?

Türkiyedeki unicorn şirketlerini inceleyeceğimiz rapor yazımıza başlamadan önce girişimcilik ekosistemi içerisinde en çok kullanılan terimlerden biri olan unicorn girişim nedir, unicorn şirket olmak ne demek gibi soruların cevaplarına bakalım. Tek boynuzlu at olarak Türkçe’ye çevrilen unicorndan ismini alan unicorn girişimlerin özelliği, değerlerinin 1 milyar dolar ya da daha fazla olması anlamına gelmektedir. Kısacası 1 milyar doların üzerinde değerlemesi olan özel şirketler ve girişimlere unicorn diyoruz. Hatta 10 milyar dolardan fazla olarak değerlenenlere decacorn, değeri 100 milyar doları aşan şirketlere de hektocorn da denilebiliyor.

Cowboy Ventures’ın kurucusu olan Amerikalı ünlü yatırımcı Aileen Lee, unicorn girişim terimini ilk olarak 2013 yılı içerisinde Tech Crunch’da yayınladığı “Welcome to the Unicorn Club: Learning Form Million Dollar Startups” yazısı içerisinde kullandı. O günden itibaren, girişim ekosisteminin tüm paydaşları tarafından benimsenen unicorn girişim terimi günümüzde sıklık ile kullanılmaktadır.

unicorn

 

Unicorn Girişimlerin Özellikleri

  • Unicorn girişimler diğer girişimlere öncü olma özelliğindedir. İçinde bulundukları sektöre bir yenilik kazandırır ve daha önce denenmemiş yöntemler ile hizmeti kolay hale getirirler.
  • Unicorn girişimler zaman ve koşullara hızlı ayak uydurarak yenilik yapma eğilimindedirler. Şirket var olan durumu ve içinde bulunduğu koşulların gelecek durumlarını etkili analiz eder ve analizin sonucunda bir sonraki aşama için adım atar.
  • Unicorn girişimler yazılım ve dijitalleşmeyi kendilerine odak nokta olarak seçerler. Ulaşımı, kitle iletişim araçlarını ve kolaylaştırılmış iletişimi inovatif bir şekilde kullanırlar.

Türkiye’deki Unicorn Girişimler

  2018 yılında açıklanan “2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi” ile 2023’e kadar konulan hedefte girişim seviyesinden 1 milyar dolar ve üzeri değerlemeye ulaşan en az 10 şirket çıkarılması hedeflenmişti.  Uluslararası alanda “Unicorn” olarak geçen bu girişimler, strateji belgesinde “Turcorn” olarak yer aldı.  Turcorn’un Türkiye’den çıkan unicornlara verilen isim olduğunu belirtelim. Türkiye’de şimdiye kadar 6 Türk şirketi turcorn yani unicorn olma hedefine ulaştı. İşte o şirketler:

 

peak games

İlk unicorn “Peak Games” oldu. Türk oyun şirketi Peak Games’i ABD’li Zynga’nın 2020’de 1,8 milyar dolara satın alması, şirketi “Unicornlar Listesi”ne taşıdı. Ayrıca mobil oyun sektörünün büyük  isimlerinden Peak, Türkiye tarihinin en değerli şirketleri arasında yerini aldı.

 

getir-unicorn

Restoran, yemek teslimatları ve market ürünleri için teslimat hizmeti sunan Getir, geçen yıl aldığı yatırımlarla 1 milyar dolarlık değerlemeyi aşarak, Türkiye’nin ikinci unicornu olarak kayıtlara geçti. 3 turda 983 milyon dolar yatırım alan girişim, 9 ülkede hizmet vermeye başladı.

 

dream games

Türkiye’deki unicornlara Dream Games ile bir yenisi daha eklendi. Geçtiğimiz yıl 2 turda 205 milyon dolar yatırım alan oyun girişimi, Türkiye’de şu ana kadar en hızlı unicorn unvanı alan girişim oldu.

 

hepsiburada unicorn

Bir diğer unicornumuz ise çevrim içi alışveriş platformu olan Hepsiburada; başta Google, Apple gibi dünyadaki dev teknoloji şirketlerin hisse senetlerinin de işlem gördüğü ABD’deki Nasdaq borsasında halka arz oldu. Halka arz sonucunda şirketin piyasa değerlemesi yaklaşık 4 milyar dolar düzeyinde oldu.

 

trendyol

Bir diğer çevrim içi alışveriş platformu olan Trendyol da geçen yıl ağustosta aldığı 1,5 milyar dolarlık yeni yatırım ile değerlemesini 16,5 milyar dolara çıkardı. Böylelikle şirket, değeri 10 milyar doları geçen girişimler için kullanılan “decacorn” tanımına sahip ilk Türk teknoloji şirketi olarak dikkatleri çekti.

 

insider-unicorngirisim

e-Ticaret sitelerine yönelik satışı artırmaya etkili olan araçlar sağlayan Insider , aldığı 121 milyon dolar yatırımla 1 milyar dolar değerlemeyi aşarken Türkiye’nin yazılım alanındaki ilk “Turcorn”u olarak öne çıktı. Türkiye’nin 6’ncı “unicorn”u olan Insider, ürettiği teknolojiyi 28 ülkeye ihraç ediyor. Asya, Avrupa, Güney Amerika ve Avustralya’da hızlı büyüyen şirket, aynı ivmeyi ABD pazarına da taşımak hedefinde.

 

 

Türkiye, “Startups.watch 2021 Yılı Değerlendirmesi”ne göre, geçen yıl ilk kez 1 milyar doların üzerinde yatırım alanların bulunduğu “süper lig”e adını yazdırırken tüm Avrupa ülkeleri arasında en çok yatırım çeken 10. ülke oldu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da ise 2. sırada yer aldı. 2021 yıl sonu itibari ile Türkiye’de start-upların aldığı yatırımlar bir önceki yıla göre 9 kat artarak 1,5 milyar dolara ulaştı. Yıl genelindeki 345 yatırım turunda 323 start-up yatırım aldı. Girişim başına yapılan yatırım tutarı 4,8 milyon dolar oldu. Startup’lara yönelik 45 yabancı yatırım gerçekleşti.

Oyun sektörü 52 yatırım turu ve 265 milyon dolar yatırımla en gözde sektör olurken, değerlemeler yüzde 80 arttı.

 

Özel Destek Programı ile 2023’e Kadar 10 Unicorn Çıkarma Hedefi

Ülkede teknoloji girişimciliği ekosisteminde global iddiası olan değerlenme potansiyelini kanıtlamış girişimlere özel bir destek programı da hayata geçiriliyor. Hazırlıkları tamamlanan ve Türkiye’ye yeni “unicorn”lar kazandırmayı amaçlayan “Turcorn 100 Programı”nın bu yıl yürürlüğe konulması hedefleniyor. Baktığımız zaman Türkiye girişimcilik ekosistemindeki yatırımların 2021’deki başarısı, 2023’e kadar 10 unicorn çıkarma hedefinde büyük bir kararlılıkla ilerlendiğini gösteriyor.

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.