/

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

13 Şubat Salı Neler Oldu? 📢

Bildiğimiz üzere Elon Musk bir süre uğraştıktan sonra olaylı bir şekilde Twitter’ı satın almıştı. Bu satın almanın sonrasında Musk gerek açıklamalarıyla gerekse yenilikleriyle kendini gündemden düşürmüyor. Peki Elon Musk geldiğinden beri Twitter’da neler değişti?

 

Satın Alma Nasıl Oldu?

Elon Musk, Twitter’ı alma sürecinde birçok olay yaşayarak bu alımı gerçekleşti. Hatırlatmak gerekirse Musk 44 milyar dolar gibi bir fiyatla Twitter’ı satın almaya girişmişti. Ancak sonrasında bu olaydan içeriğinde çok fazla bot hesap bulunduğunu söylemiş. Twitter yetkililerinden bu oranı açıklaması istemişti bu açıklamaların ardından Musk alımdan vazgeçmişti

Tabi bu vazgeçiş Twitter’ın Elon Musk’a dava açmasıyla sonlanmış oldu. Ancak tarih 28 Ekim 2022’yi gösterdiğinde Musk Twitter’ın alımını tamamen gerçekleştirdiğini açıkladı. Bu alımdan sonra Musk birçok yenilik yapmaya başladı.

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Üst Düzey Yöneticilerin Kovulması

Elon Musk, Twitter’ı almasından sonra Twitter’daki üst düzey yöneticilerin anlaşmaların feshetti. Bu yöneticiler Twitter CEO’su Parag Agrawal, CFO’su Ned Segal ve hukuki işler ve politikalar yöneticisi Vijaya Gadde. Elon Musk Twitter üzerinden ise ‘’Kuş özgür bırakıldı’’ anlamına gelen bir paylaşımda bulundu.

 

Donald Trump’ın Geri Gelmesi

Bildiğiniz üzere Twitter, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın hesabını kapatmışlardı. Şirket “@realDonaldTrump hesabından atılan son tweetleri detaylıca inceledikten sonra bu adımı atmaya karar verdik” ifadelerini kullanmış gerekçe olarak ise Trump’ın “Daha fazla şiddet olayını kışkırtma riski” oluşturduğunu belirtmişlerdi.

Ancak Elon Musk’ın gelmesiyle beraber Musk bir anket yapmasının ardından Donald Trump’ı Twitter’a geri döndürdü. @realDonaldTrump hesabındaki tweetler tekrar görünür hale geldi. 2024’te ABD başkanlığına aday olacağını açıkladıktan yalnızca birkaç gün sonra Trump’ın platforma dönmesi dikkat çekti.

Olayın bir farklı yüzü ise Musk bu kararın Twitter Moderasyon Konseyi’ne ait olması yönünde açıklamalar yapmıştı. Ancak Musk sonrasında Konsey fikrinin büyük bir siyasi/sosyal aktivist grup koalisyonuna ait olduğunu açıkladı.

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Anketler Paralı Oluyor

Bir diğer değişikliğimiz ise anketlerin paralı olması. Yapılan açıklamada anketlerin artık Twitter Blue aboneleri tarafından oylanabileceği belirtilmişti. Tabi ki bütün anketler Blue aboneleri tarafından oylanmayacak. Sadece önemli anketlerde Blue abonelerine kullanım izini verilecek.

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Gazetecilerin Hesaplarının Kapanması

Bildiğiniz üzere Musk birçok sefer eleştirilere maruz kalıyor. Musk kendisini haber yapan gazetecilerin Twitter hesaplarını kapatmıştı. Bunun anlaşılması ise Twitter’a rakip platform olan Mastadon’un Twitter hesabının kapanmasıyla beraber anlaşılmıştı. Ancak bunların ardından hesaplar tekrardan kullanıma açıldı.

 

Mavi Tikli Kullanıcılar İncelenmesi

Musk 13 Aralık günü mavi tikli kullanıcıların inceleneceğini açıklamıştı. Bunun sebebi bazı mavi tikli kullanıcıların bu özelliği kötüye kullanarak kaos yaratmasını neden göstermişti. Ayrıca Musk mavi tikler hakkında şöyle bir açıklamada bulunmuştu: “Birkaç ay içinde tüm eski mavi tikleri kaldıracağız. Verilme biçimleri yozlaşmış ve anlamsızdı.”

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Twitter Avrupa Ofisinin Kapanması

Financal Times 25 Kasım günü yayınladığı bir haberde Twitter’ın Brüksel’de (Belçika) bulunan ofisinin kapandığını yazmıştı. Brüksel’de bulunan bu ofis Twitter’ın Avrupa’daki faaliyetlerinin ana merkeziydi.

 

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Twitter’ın Reklam Gelirlerinde Düşüş

Twitter satın alınmasından sonra reklamlarda azalma gerçekleşmişti. Pathmatics tarafından sağlanan verilere göre, Twitter’a en fazla reklam veren 100 şirketin 50’si bundan vazgeçti. Öyle ki bu şirketler, 2020 yılından itibaren platforma yaklaşık toplamda 2 milyar dolar seviyesinde reklam harcaması yapan şirketler. Bu şirketlerin kaybı Twitter gelirleri için önemli bir düşüş ifade ediyor.

 

Tabi bunca şey olurken sadece kötü taraflardan bahsetmek olmaz. Aynı zamanda yapılan başka değişikliklerden de bahsedelim.

 

Twitter Karakter Sınırının Artması

Twitter diğer platformlarla kıyaslandığında insanların duygu düşüncelerini yazılı bir şekilde ifade etmesine odaklanıyor. İlk olarak 140 karakter sınırına sahip tweet karakter sınırı, 2017’de yapılan değişiklikle 280’e yükseltilmişti. Musk yaptığı bir flood açıklamasında bunun 4 bine çıkarılacağını belirtti.

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Uçtan Uca Şifrelenme

Twitter’a WhatsApp’ta olduğu gibi mesajlara uçtan uca şifreleme getirmeyi planlandığı belirtildi. Mobil uygulamalar hakkındaki paylaşımlarıyla tanınan Jane Manchun Wong, Twitter hesabından yaptığı bir paylaşımla şirketin güvenlik konusunda bir hamle yapmayı planladığını gösterdi. Elon Musk da Wong’a verdiği bir yanıtta bu özelliği bir nevi doğruladı. Bu özellik sayesinde mesajlar sadece kullanıcılar tarafından görülebiliyor. Mesajlar uygulamanın kendisi dahil üçüncü taraf kişilerle paylaşılmıyor.

Twitter’da Elon Musk Rüzgârı

Kullanılmayan Hesapların Silinmesi

Elon Musk, yaptığı açıklamayla beraber tweet atılmayan, giriş bile yapılmayan veya bot hesap gibi 1,5 milyar hesabın silineceğini belirtmişti. Tam açıklanmasa da Musk bu hesapların veri tabanından tamamen silineceğini açıkladı. Ancak ne kadar süre boyunca pasif kalmış olması gerektiği bilinmiyor. Ancak buradan çıkarabileceğimiz çok önemli bir sonuç var. 1,5 milyar adet hesaba ait kullanıcı isimleri, alınan karar ile boşa çıkmış olacak. Böylece diğer kullanıcılar, eskiden kullanılan kullanıcı isimlerini alabilecekler. Genel bir temizlik olacak.

 

Twitter’ın Kirli Çamaşırlarının Ortalığa Dökülmesi

Elon Musk geldiğinden beri Twitter’ın önceden yapmış olduğu birçok kirli çamaşırı ortaya attı ve yapılan bu işleri ortaya döktü.

 

Elon Musk, TSI bu sabah saatlerinde kendisinden önceki Twitter yönetiminin kirli çamaşırlarını ortaya dökmeye başladı. ABD’deki son zamanların en büyük yolsuzluk iddialarından biri ortaya atıldı. Belgelerde yer alana göre 2020 yılının seçim döneminde Trump’a ambargo uygulayan Twitter, aynı zamanda Biden’a dezavantaj yaratabilecek engelleri de ortadan kaldırmış. Twitter’ın Musk’tan önceki yöneticileri, o zaman New York Post’da yayınlanan ve aktif ABD başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden’ı ilgilendiren negatif yönde bir habere erişim engeli getirmiş. Yazılanlar ve paylaşılanlara göre Twitter yöneticileri arasındaki yazışmalarda bu habere dair linklerin ve görüntülerin kaldırıldığını belirtiyorlar.

Matt Taibbi, Musk’tan aldığı belgelerle birlikte kirli çamaşırları açıklamaya devam ediyor. 6 Ocak tarihine kadar Twitter, üst düzey yöneticileri tarafından otomatikleştirilmiş ve kurallara dayalı olarak veya dayalı olmaksızın sübjektif bir şekilde yaptırımlar uygulanan bir platform haline gelmiş. Özellikle seçim yaklaştıkça muhtemelen federal büroların baskısı altında kalan yöneticiler, Twitter kurallarını menfaatlerine göre değiştirerek uygulamaya başlamışlar. Bununla alakalı bir Slack kanalı kurulduğu da belirtiliyor.

 

“The Free Press (Özgür Basın)” kurucusu Bari Weiss aracılığıyla gündeme gelen ifşa dosyaları, Twitter’da insanları gizlice yasaklamak için ayrı bir ekip kurulduğunu ortaya koydu. Shadow Ban (gizli yasaklama) uygulaması uygulayan bu ekip kara listeler oluşturmak, beğenilmeyen Tweet’lerin trendler arasında listelenmesini engellemek ve hatta hesapların ve trendlerin görünürlüğünü sınırlamakla yükümlüydü. Bunu tabi ki gizli bir şekilde gerçekleştiren ekibin adının “Stratejik Müdahele Ekibi – Global Yükseltme Ekibi (SRT-GET)” olarak adlandırıldığı belirtilmiş ve bu ekibin günde 200’den fazla vakayı ele aldığı açıklanmıştı. Ekibe dahil olan üst düzey yöneticiler arasındaysa Vijaya Gadde (Hukuk, Politika ve Güven Başkanı), Yoel Roth (Küresel Güven ve Güvenlik Başkanı) ve eski ve yeni CEO Jack Dorsey ve Parag Agrawal da yer alıyordu.

Açıklanan bir başka olaysa Amerikan Hükümeti’nin sansür için Twitter’a yüklü miktarda para ödediğini açıklayan Musk şöyle bir açıklamada bulundu: “Hükümet, halktan bilgileri sansürlemek için Twitter’a milyonlarca dolar ödedi.”

Ayrıca, bir kullanıcı milyardere, “Twitter’ın herhangi bir bilgiyi sansürlemek veya gizlemek için devletten veya başka birinden ödeme kabul etmeyeceğine dair bir taahhütte bulunmaya istekli misiniz?” sorusunu yöneltti. Musk da buna “Kesinlikle” diyerek bu tarz bir şeyin yaşanmayacağını söyledi. Aynı zamanda Musk bu olayın sadece Twitter üzerinden değil başka sosyal medya uygulamaları tarafından da gerçekleştiğini belirtti.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.