Türkiye’de Metaverse’ün Duyulma Oranı %20 Arttı!

Metaverse İle Mimar ve Tasarımcılara Yeni Yollar Açılacak

 

Pandemiyle birlikte ivme kazanan; dijital dönüşüm yapay zekâ teknolojileri, NFT, metaverse, blockchain, gibi pek çok terimi hayatımıza kattı ve hızlı bir şekilde katmaya da devam ediyor. Kuantum Araştırma’nın gerçekleştirdiği “Metaverse Kavramı Araştırması”; Metaverse, NFT gibi terimlerin bilinirliğinin hızla arttığını gösteriyor.

Metaverse’ün Türkiye Genelinde Duyulma Oranı Yüzde 60

2021’in son 4 ayında yüzde 40 olarak ölçümlenen “metaverse” duyulma oranı özellikle Facebook’un adını Meta olarak değiştirmesiyle birlikte ivme kazandı. Bu doğrultuda Metaverse’ün İstanbul’da duyulma oranı yüze 67’ye, işletmelerde ise yüzde 66’ya kadar ulaştı. Toplumda duyulma oranı Türkiye geneli yüzde 60 bandında ilerlese de ortalama yüzde 20’lik duyulma oranı artışı oldukça dikkat çekici.

Google arama trendleri; Metaverse, NFT gibi kavramların aranma oranlarının özellikle 2021’in Kasım ve Aralık aylarında dünya çapında ciddi bir artış gösterdiğini ortaya seriyor. Türkiye ise arama trendlerinde ilk sıralarda olan ülkeler arasında geliyor.

İşletmeler ve Toplum Metaverse Hakkında Tam Bilgiye Sahip Değil

Metaverse ve NFT kavramları duyulma oranları hızlı bir şekilde artış gösterse de “Sizce Metaverse/NFT nedir?” sorusuna hem işletmelerde hem de toplumda küçümsenmeyecek oranda “bilgim yok” yanıtının gelmesi henüz kullanıcı tarafında bu terimlerin gerçek karşılığının yerleşmediğini gösteriyor. Ayrıca bilgi seviyesi ölçülen diğer bir ölçek sorusu da bu veriyi destekliyor. İşletmeler ve toplum tarafında bilgi sahibiyim diyenlerin oranının oldukça düşük olduğu ve bilgi sahibi olduğunu belirtenlerin büyük bir kısmının blockchain temelli bu teknolojiyi daha merkezi bir yapı olarak bildiği gözlemleniyor.

Arazi ve Emlak Sektörü, Faaliyetlerine Dijitalde de Devam Edecek

Sırasıyla sanal evren ve sanal gerçeklik cevapları bu sıralar çok duyduğumuz Metaverse tanımı olarak karşımıza çıkıyor. Bunun yanı sıra işletmeler tarafında yüzde 14,8 toplum tarafında ise yüzde 6,7’lik sanal arazi-sanal emlak cevaplarının gelmesi ilginç olmakla birlikte toplumumuzun kültüründe olan ve gerçek hayatta en fazla yatırım yapılan arazi-emlak sektörü davranışının dijital hayatta da devam edeceğini ortaya koyuyor. Hem işletme hem de toplum tarafında da kripto para borsalarının metaverse ile eşleştirildiği görülüyor.

 

 

Metaverse, Hayatımızın Büyük Bir Bölümüne Etki Edecek

Metaverse kavramının pozitif yönde etkileyeceği düşünülen alanlar işletmeler tarafından sırasıyla; siyaset-ülkeler arası sınırlar, sosyal-günlük yaşam, eğitim-öğretim olarak gündeme gelirken; toplum kısmında ise yine sırasıyla eğitim-öğretim, çalışma hayatı ve sosyal-günlük yaşam olarak karşımıza çıkıyor. Toplum tarafında eğitim öğretimin ön plana çıkmasının nedeni fiziksel dünyadaki yetersizliklerden dolayı uygulamalı ve deneysel eğitimi dijital evrende rahatlıkla ve pratik şekilde gerçekleştirilebilecek düşüncesi olarak karşımıza çıkıyor.

 

Metaverse Hakkında Olumsuz Düşünceler de Hakim

Toplum paydaşı metaverse kavramının; meslekler, istihdam alanları, çalışma şekli, ödeme yöntemleri, faaliyet sektörü gibi konuları pozitif etkileyeceğini düşündüğünü belirtirken, işletmeler de Metaverse’ün bu dört alanda negatif etkilerinin olabileceğini düşünüyor.

 

 

 

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.