Türkiye’de 300 milyar TL’ye yakın gıda çöpe gidiyor

gıda

Gıda atığının önemli sebeplerinden biri iadeler

Gıda israfı bütün dünyanın ortak sorunu. Dünyada her yıl 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor, bunun yaklaşık ekonomik maliyeti 1 trilyon dolar. Türkiye’de ise gıda israfının boyutu yılda 300 milyar liraya kadar ulaşıyor. Fazla Gıda Kurucusu ve CEO’su Olcay Silahlı, gıda atığının en önemli sebeplerinden birinin iadeler olduğunu ve bu sene sonu için 500 milyon liralık gıdayı kurtarmayı hedeflediklerini açıkladı.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, pandemiyle birlikte pek çok sektörde tedarik zincirinde kırılma yaşandığının altını çizerek;

Gıda sektörünün deüretim planları şaştı. Yüzde 3 kalıcı atığı olan firmanın firesi pandemi nedeniyle en az yüzde 4’e çıktı. Gıda atığının önemli sebeplerinden biri de iadeler. Raftan 15 gün önce çekilen bir ürün hala tüketilebilir bir ürün. Bunu iade etmek için raftan çekiyorsunuz ve diğer firmanın gelip almasını bekliyorsunuz. Bu süreç 1-2 hafta sürüyor ve sonrasında ürün çöp oluyor.

Bu sene sonu 500 milyon liralık gıdayı kurtaracağız

Türkiye’de iadesizliğin artması gerektiğini ve artacağını da sözlerine ekleyen Silahlı,

Perakende zincirleri bu konuda önemli adımlar attı. İadesizlik sürecinin gelişmesiatıkla mücadeleyi güçlendirecek. Gıda bağışı ile geri kazanılan gıdalar teknik olarakatık sayılmıyor. Çünkü bağışta, insan tüketimi için üretilen gıda yine insan tüketimi ilesonuçlanıyor. Dolayısıyla iadesizlik, bağış ve indirimli satışlarla market zincirleri atıksorununu çözmeye çalışıyor. Türkiye’de gıda israfının boyutu yılda 300 milyar lirayakadar ulaşıyor. Geçen sene 200 milyon liralık gıdayı çöpe gitmekten kurtardık. Busene sonu için 500 milyon lirayı hedefliyoruz.

Üretilen gıdaların dünyada %30, Türkiye’de ise %40’ı israf ediliyor

Dünyadaki 2 milyar insan düzenli olarak sağlıklı besine ulaşamıyor, yaklaşık 800 milyon kişi ise açlıkla mücadele ediyor. Üretilen gıdaların dünyada %30’dan fazlası,Türkiye’de ise %40’ı israf ediliyor. Türkiye’de, yalnızca evlerde, kişi başı ortalama yıllık 93 kilogram gıdayı israf ediyoruz ve bu konuda maalesef dünyada ön sıralarda geliyoruz. Toplam gıda atığının yüzde 50’si evlerde gerçekleşiyor. Pandemiyle birlikte evlerde oluşan gıda atığı miktarı artış göstermeye devam ediyor. Restoranların bu süreçle mücadelesi de daha zor hale geldi. Özellikle atıkla mücadele için küçük yerlerde bağış uygulaması yapmak çok mümkün değil çünkü bir kamyonun kafede kalan 5 poğaçayı almaya gitmesi hem daha fazla karbon emisyonuna sebep oluyor hem de operasyon maliyeti işletmeler için zorluk çıkarıyor. Bu nedenle hayata geçirdiğimiz FAZLA uygulamasıyla tüketiciyi de sürece dahil ederek gıda israfını önlerken çevresel, toplumsal ve finansal kazancı en üst seviyeye taşıyabiliyoruz.

İster 50 kilo ister 3 TIR, ne şartlarda hangi ürün olursa olsun Fazla Gıda o ürünün hızlı bir şekilde alınıp doğru yere gitmesini ve şeffaf bir şekilde sürecin izlenebilmesini sağlıyor. İadesizlik sürecinin hızlı ilerlemesine bu anlamda bir katkımız var.Türkiye’de 50’ye yakın ulusal ve uluslararası firmayla çalışıyoruz. 36 şehirde günlük operasyon yapılıyor. Son tüketim tarihi ya da tavsiye edilen tüketim tarihi gelmiş,geçmiş, ambalaj hasarı olmuş ya da olmamış her türlü gıdayı hatta gıda dışı ürünü kabul ediyoruz.

Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünler de bağışa uygun olabiliyor. Türkiye’de gıda atığının önemli sebeplerinden birisi son tüketim tarihi ve tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki farkın bilinmemesi ve tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünlerin çöpe atılma eğilimi. Geliştirmiş olduğumuz teknolojik altyapı sayesinde hiçbir ürüntoprağa gömülmüyor ya da yakılmıyor. Bu sayede karbon ayak izini ciddi boyutta azaltmış oluyoruz ve finansal olarak da şirketlere fayda sağlıyoruz. Son 2 yılda firmaların bu konuya daha sıcak baktığını görüyoruz. Ancak bunun daha da hızlı olması gerekiyor. Şu anda Türkiye’de görüşme aşamasında olduğumuz 180 firma var. Önümüzdeki 2-3 sene içerisinde bu altyapıyla çalışmayan şirketin kalmamasını hedefliyoruz. 2022 başı itibarıyla yurt dışında operasyonlarımızı başlatmak istiyoruz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

2021 Mobil Uygulama Kullanımı Ve Trend Startuplar

Instagram’a Durum Paylaşma Ve Ara Ver Adında Yeni Özellikler Geldi

Fatma Nudiye Yalçı, Turkey’s First Female Playwright

Çinli Emlak Devi Evergrande, 300 Milyar Doları Aşan Borcu Ile İflas Bayrağını Çekti

Blockchain Nedir?

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.