/

Travis Kalanick Kimdir?

Travis Kalanick
Travis Kalanick

Travis Kalanick, 6 Ağustos 1976′ da Los Angeles’ de doğmuştur. En çok bilinen şekilde Uber’in kurucu ortağı ve eski CEO’su olarak bilinen Amerikalı bir iş adamıdır.

Kalanick, Los Angeles’ın bir banliyösünde büyüdü. Küçük yaşlardan itibaren bilgisayarlara ilgi duydu ve ortaokuldayken bilgisayar kodu yazmayı öğrenmişti. California Üniversitesi, Los Angeles’ta (UCLA) bilgisayar mühendisliği okudu, ancak 1998’de birkaç UCLA sınıf arkadaşıyla yeni kurulan Scour, Inc. şirketinin kurulmasına yardımcı olmak için okulu bıraktı. Bir İnternet arama motoru ve dosya paylaşım hizmetleri sunan Scour, kullanıcıların çevrimiçi olarak film ve müzik paylaşmalarını sağlayan ilk dot-com (.com) şirketlerinden biriydi. Hizmetleri hızla popüler olmasına rağmen, şirket hem kayıt hem de sinema endüstrisi tarafından telif hakkı ihlali nedeniyle dava edildi. Scour sonunda 2000 yılında iflas başvurusunda bulundu ve daha sonra tüm varlıklarını sattı.

Travis Kalanick ve Uber

Uber arşivlerine göre, şirketin kuruluşu tamamen “basit bir fikirden” geldi – ya doğrudan cep telefonunuzdan bir yolculuk talebinde bulunabilseydiniz? Meşhur kar fırtınası olayı, Aralık 2009’da Paris’te meydana geldi. Bir fırtınada taksiye binememenin yaygın şehir kederini yaşayan Travis Kalanick ve Garrett Camp, kısa süre sonra UberCab adında yeni bir şirket için beyin fırtınası yaptı.

Uber adı, Kalanick ve Camp’in yeni kurulan şirketleri için istedikleri temel prensip olan “her şeyden önce” anlamına gelen Almanca kelimeden türetilmiştir. UberCab ile, şirket-müşteri dinamiğinin bağlanabilirlik kısmının kaynağı tanıtıldı – bir sürücünün tek yapması gereken cep telefonunu açmak, bir düğmeye dokunmak ve dakikalar içinde uygun fiyatlı bir yolculuk bulmaktı. Aylar içinde Uber, şirket adının “Taksi” kısmını kaldırdı ve yalnızca Uber ve Uber’e bağlı kalmayı seçti. Şirketin kurucuları, Uber’in geleneksel anlamda gerçekten bir taksi şirketi olmadığını düşündüler, bu nedenle adına “kabin” terimi dediler. Şirket, Uber’in nihai CEO’sunu nasıl bulduğuna dair dikkate değer bir hikaye ile hemen işe alımlara başladı. Piyasaya sürüldükten bir yıl sonra Kalanick, Twitter’da bir not gönderdi. Ücretsiz Rapor Alın, yetenekli yönetim yardımı arıyor. Ryan Graves, ilk müdahale edenlerden biriydi ve Uber’in ilk çalışanı oldu. Twitter’da etkileşim şu şekilde gerçekleşti; bu, yalnızca iş ortaklarını birbirine bağlamak için sosyal medyanın gücünü göstermekle kalmıyor, aynı zamanda Y kuşağı işletme sahiplerinin ve müstakbel çalışanların buzları kırmak ve işe başlamak için mobil teknolojileri kullanma konusundaki güvenini de gösteriyor.

Travis Kalanick ve Uber
Travis Kalanick ve Uber

Travis Kalanick ve Red Swoosh

2001 yılına gelindiğinde Kalanick, dosya paylaşım teknolojisinde uzmanlaşmış başka bir firma olan Red Swoosh’u kurarak iflastan kurtulmuştu. Red Swoosh bir dizi önemli kurumsal müşteri kazandı ve Kalanick şirketi 2007’de yaklaşık 19 milyon dolara Akamai Technologies’e satmayı başardı. Daha sonra, 2009’da kurucu ortak Garrett Camp, Uber ile lansmandan önce bir “melek yatırımcı” (gelecek vaat eden yeni şirketlere fon sağlayan) olarak aktifti; merkezi San Francisco’daydı. Şirket, yalnızca üç araba kiralama hizmeti sunan ilk operasyondan kısa sürede bir dev haline geldi ve 2012 yılına kadar çok sayıda denizaşırı pazara yayıldı. Üç yıl sonra Uber, dünya çapında 66 ülkede ve 360’tan fazla şehirde faaliyet gösterdi. Şirket genişledikçe Kalanick hem agresif hem de hırçın biri olarak ün kazandı.

Travis Kalanick
Travis Kalanick

Travis Kalanick ve UberMoto

Kalanick, Uber’in verimliliğini ve akıllı telefonların, bulut bilgi işlemin ve GPS teknolojisinin yenilikçi kullanımını öne sürerken, yerleşik taksi endüstrisi şirkete şiddetle karşı çıktı ve genellikle düzenleyicilerle anlaşmazlığa düştü. 2014’te Londra, Paris ve Madrid dahil olmak üzere büyük Avrupa şehirlerindeki taksi şoförleri, Uber’i protesto etmek ve Uber’in ve düzenlemeye tabi olmayan özel kiralık sürücülere dayanan diğer yolculuk hizmetlerinin hükümet tarafından denetlenmesi çağrısında bulunmak için yüksek profilli gösteriler düzenlediler. Tayland, Hollanda ve diğer bazı ülke ve şehirlerde Uber, Uber uygulamalarının haksız rekabet teşkil ettiğine karar veren birkaç mahkemeyle birlikte tamamen veya kısmen yasaklarla karşı karşıya kaldı. Düzenleyici rüzgarlara rağmen Kalanick, özellikle Asya’da olmak üzere uluslararası genişlemeye kararlı kaldı.

Travis Kalanick
Travis Kalanick

2013’te Uber, özellikle Çin’de faaliyet göstermeye başladı, ancak sert rekabet ve hükümet baskınlarının ortasında, 2016’da UberChina’nın rakibi Didi Chuxing tarafından satın alındığı açıklandı. Uber, araba yolculukları sunmanın yanı sıra (2016) birkaç Asya şehrinde UberMOTO adlı bir motosiklet taksi hizmeti başlattı.

Aralık 2016’da Kalanick’in Başkan seçilen Donald Trump’ın ekonomik danışma konseyine katılacağı açıklandı. Haber, özellikle Trump’ın tartışmalı bir göçmenlik emri çıkarması ve Kalanick’in Şubat 2017’de forumdan ayrılmasının ardından Uber’e karşı bir tepkiye yol açtı. Aynı ayın ilerleyen saatlerinde eski bir Uber çalışanı, şirketi başarısız olmakla suçladığı, oldukça duyurulan bir blog yazısı yazdı. Cinsel taciz ve ayrımcılık iddialarını ele almak konulu bir yazıydı. Kısa bir süre sonra Kalanick, eski bir ABD başsavcısı olan Eric Holder ve onun hukuk firmasının, bu suçlamaların yanı sıra Uber’in aşırı agresif bir işyeri ortamını teşvik ettiği iddialarına yönelik bir soruşturma yürütmek üzere işe alındığını duyurdu. Sahibinin raporu Haziran ayında Uber yönetim kuruluna sunuldu ve bu rapor “Travis Kalanick’in sorumluluklarını gözden geçirin ve yeniden dağıtın” gibi bir eylem noktasını içeriyordu. Kurul önerileri onayladı ve birkaç gün sonra Kalanick izin aldığını duyurdu. Ertesi hafta CEO olarak istifa etti.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Eray Avcı

Kendimi arıyorum, yoldayım, tadını çıkarıyorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.