Bu yazımızda sizlere, teknoloji girişimciliği bağlamında girişim ekonomisinin gelişimini anlatacağız. Ayrıca girişimciliğin tanımını ve gelişim serüvenini tanımlayarak günümüzdeki ekosistemin gelişim aşamalarına ışık tutmuş olacağız.
Girişimciliğin Tanımı
Girişimciliğin ilk tanımı; 18.yy’da Richard Cantillon’un “girişimci” terimini arasında gitmek veya alan arasında anlamlarını içeren kullanımıyla ortaya çıktı. 1700’ler öncesine kadar olan bu tanımlar, 1700’lerden sonra girişimcinin risk alan, planlayan, yönlendiren, organize eden ve ürünlerin sahibi olarak tanımlandığı izlenmiştir.
19.yy başlarında Fransız ekonomist Jean Baptiste Say‘in sermaye gelirlerinin girişimcilikten elde edilen gelirler arasındaki farkı ortaya koyduktan sonra, girişimcilik ve yatırım kavramları gelişmeye başladı ve fon sağlayarak gelir elde edenler ile (yatırımcı) yöneticilik yetkinliklerini kullanarak gelir elde edenler (girişimci) birbirinden ayrıldı.
Bir Girişimci Nasıl Olur ve Hangi Özellikleri Taşır ?
Girişimcinin günümüzdeki en kısa ve net tanımını, kar amacı ile öngörülebilir riskleri yönetebilen kişi olarak yapabiliriz. Hangi alanda yapılırsa yapılsın girişimcilik, o alanda dünyayı ve bulunduğu yeri değiştirme arzusu taşır ve bu da finansal kârı beraberinde getirir.
Girişimcilik bir ekip oyunudur ve bu ekibin belirli bir ideoloji ve amaç etrafında birleşebilen kişilerden oluşması gerekir. Ayrıca zorluklar karşısında bu amaçların ve ideolojinin doğru bir ekip mekanizmasıyla çalıştırılarak girişimin verimliliğinin maksimum seviyede tutulabilmesi ile girişimin başarısının maddi güçle ( alınan yatırımlar, kurulan ortaklıklar,v.b.) ve her girişimin ihtiyacı olan şans (örn. çalışılan alanın belirli bir zaman diliminde ihtiyaç olup talebin artması) kavramıyla sağlanabilmesi amaçlanır. Eğer gerekli şartlar sağlanırsa girişimciler ve yatırım fonlarının başarıya ulaşmaları işten bile değil.
Yani kısaca girişimin başarısının formülü: Amaca ve karşı rüzgarların çıkarmış olduğu zorlukların üstesinden gelebilecek inanç ve motivasyona sahip olan takım ilişkisi + Yetenek ve Yaratıcılık (Girişim Enerjisi)+Maddi Güç ve tabii ki bir tutam şans
Bir girişimcinin her zaman , her yeni fikir için iş planı ve bu plan gerçekleştiğinde ortaya çıkabilecek riskleri anlık riskler ile birlikte uzun vadeli okuyabilmeli, gelir-gider dengesini doğru kurgulayabilmelidir. Zaman içerisinde oluşabilecek olası problemlere ve risklere karşı hazırlıklı ve karşılaşılan problemin çözümü için sabırlı, gerekli bilgi birikimine sahip ve farklı kişilerin bakış açısına başvurup hızlı ve doğru karar alabilmelidir. Bu yüzden girişimcinin en sağlam dayanağı, maddi kazanç farkındalığına sahip bir iş planı ve ekip ruhunun verimliliğine dayanan sağlam inançtır.
Girişimcinin sorumluluk sahibi olması ve kurduğu iş fikirlerinin ve yaptığı tüm hamlelerin, kurduğu girişime karşı sorumlu hissederek ve düşünerek yapması gerekir. Ayrıca bu sorumluluk bilinci ile doğru riskler alabilmeli ve bu riskleri belirli bir zamana ve plana yaymalıdır.
Girişimci, kendine güvenmeli ve çalıştığı ekipten finansman sağlayacağı yatırımcılara kadar herkese karşı inandığı fikre karşı kurduğu girişimin sağlam dayanaklarını çalıştığı tüm insanlara geçirerek başarıya ulaşma şansını benimsetmelidir.
Girişimci, geleceği doğru okumalı ve bir sonraki hamleyi hesaplayarak hareket etmesi gerekir. Ayrıca, kurulan her plan anlık şartlara ve risklere karşı yetersiz kalabiliyor. Bu şartlar altında girişimcinin her planı geri vites olasılığını da içermeli ve değişken olmalıdır. Girişimciilik, ülkemizde ve tüm Dünya’da talep koşullarının ve finansman şartlarının aşırı değişken olması nedeniyle, aynı zamanda yüksek enerji sahibi olmayı da gerektirir.
Ayrıca, bahsettiğimiz zorluklar karşısında girişimcinin ekibini her türlü değişken şarta karşı hazır olmasını sağlamalı ve ekibindeki her birimin birbiriyle olan bilgi ve koşul aktarım mekanizmalarını olabildiğince sağlam tutmalı.
Bir girişimcinin girişim kurma isteğinin ve amacının arkasında yatan en önemli faktörlerden birisi de, dünyayı değiştirme isteğidir. Girişimcinin hayalini gerçekleştirebilmesi için ise girişimi için gereken finansman kaynaklarına ulaşabilmeli ve bu kaynakları verimli ve selektif kullanmalıdır. Bu sebepten ötürü, girişimcinin kurmayı amaçladığı girişim fikrini gerçekleştirmeye çalışmadan önce belirli birikimlere ve yetkinliklere sahip olması gerekir. Bu yetkinliklerden en önemlisi, girişimcinin sosyal bağlarının kuvvetidir.
İş ilişkileri ve arkadaşlıklar ne kadar sağlam olursa, çıkan fırsatları önceden görebilmek ve değerlendirebilmek o derecede rahat olabiliyor. Sosyal bağların kuvveti, girişimcinin ikna kabiliyetlerinden beden dili ve sunum yeteneğine kadar bir dizi sosyal beceri ile ölçülür ve bu beceriler doğuştan olabildiği gibi sonradan da kazanılabilir.
Girişimcinin girişimini kurmasıyla birlikte, özgürce ilerlenen süreçlerin bir kısmı, büyüme ve yatırım stratejilerinin konuşulmaya başlanmasıyla girişimciyi belirli bir sistem kurmaya zorlar. Şirketin yatırım ağlarından büyüyen pazara kadar birçok sorumluluk hissettiği alan oluşacağından, şirketin hata yapma olasılığı, büyüme ilerledikçe azalır.
Ayrıca, bir girişimin başlatılması için herhangi bir finans kaynağına ihtiyaç duyulma zorunluluğu yoktur. Yenilikçiliğin ve inovasyonun katma değeri, harcanması planlanan kaynağın her daim çok üzerinde gerçekleşeceği için, kazanç potansiyeli bir girişimci için en büyük ödüllerden biridir.
Dipnot: Amerika, girişimci toplum yetiştirme amacıyla 21.yy’ı Girişim Yüzyılı ilan etti ve şu anda bu konuda oldukça ileri bir düzeye erişti. İstatistiklere göre, ülkede her 11 saniyede yeni iş kurulmakta ve her 12 Amerikalıdan biri aktif olarak yeni bir iş kurma deneyimi edinmekte. Şu an itibariyle, 8 Unicorn sayısına erişmiş ülkemizde de umarım, eğitim sistemimiz ve toplumsal hayatımızın kurgusu, girişimci bir toplum olmayı hak edecek seviyeye erişir.
Girişim Haberleri Kimdir?
Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.
İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.
Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.
Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.