Tarımda Yenilikçi Çözüm : Akıllı Tesis Fabrikası

Tarım pazarının bitki fabrikalarında yetiştirilen ürünlere alışması için sanayi bitkilerinin sayısının artması gerekiyor. Yaklaşık 10.000 yıl önce insanlık ilk kez Anadolu topraklarında tarıma başladı. Yıllar geçtikçe tarım sistemleri de değişti ve gelişti. İnsan gücü sabana, saban da traktöre dönüştü. Tarımda birçok teknolojik uygulama kullanılmaya başlandı. Ancak geçmiş yılların olumsuz etkileri de oldukça yüksekti.

Günümüze baktığımızda, ciddi bir tablonun önünde duruyoruz. Dünyamızda iklim değişiklikleri, artan sıcaklık değerleri, susuzluk, çoraklık, kirlilik ve kimyasal kullanım nedeniyle ekilebilir arazilerimiz hem küçülmekte hem de kalitesini kaybetmektedir. Ayrıca küresel nüfus artışı ve kentleşme ekilebilir alanları olumsuz etkilemektedir. İnsanları beslemek ve onlara kaliteli yemek sunmak için farklı ve yenilikçi çözümler gerekiyor. Gelişen tarım teknolojisinde günümüzün çözümü seralardır. Ancak seralarımız çok geniş tarım alanlarını işgal etmekte ve sürekli üretime izin vermemektedir.

Sürdürülebilir tarım için artık yeni üretim sistemlerine ihtiyaç var. İnsan etkisinin azaltıldığı, her yerde ve her zaman sürekli ve yüksek verimli tarıma izin veren sistemler…

Geleceğin Tarımcılığı: Bitki Fabrikaları

Bitki fabrikaları, tamamen kapalı ve iklim kontrollü alanlarda LED aydınlatma ve bitki besleme teknolojisi ile ürünlerin yetiştirildiği tesislerdir. Bu nedenle dış koşullardan bağımsız olarak yetiştirilebilen ürünler 365 gün boyunca kesintisiz ve sağlıklı bir şekilde hasat edilebilmektedir. Yani bir fabrika fabrikanız varsa sürekli olarak çok küçük alanlarda üretim yapabilir ve standart kalitede ürünler elde edebilirsiniz. 1.000 m2’lik bir fabrikada üretim yaparak, 10.000 m2’lik bir serada elde edeceğiniz miktardaki ürünleri elde edebilirsiniz. Geriye kalan 9.000 m2’yi doğaya bırakmanıza imkan veriyor. Ayrıca doğanın tüm olumsuz etkilerinden etkilenmezsiniz. Tamamen kapalı, klimalı ve steril bir ortamda üretim yaptığınız için dışarıdaki hava sizi ilgilendirmez. Ayrıca bakteri, böcek gibi tehditlerle savaşmak zorunda olmadığınız için de pestisit ve zararlı kimyasallar kullanmanıza gerek yok.

Tüketimin Yanı Sıra Fabrika Tesisleri ile Üretim

Bitki fabrikaları sayesinde hem Kenya’da hem İngiltere’de hem de kutuplarda aynı ürünleri üretebilir, aynı standartta ürünler yetiştirebilirsiniz. Dolayısıyla tüketimin olduğu yerde üretim vardır. Tarımda sürdürülebilirlik için makul miktarda yatırım ve işletme maliyetine ulaşmak çok önemlidir. Soğuk zincir gıdaları bir ülke veya şehirden diğerine taşımanın maliyeti çok yüksektir. Bu nedenle yerinde üretim birçok avantajı da beraberinde getirmektedir. Bu sayede sağlıklı, ekonomik, çevre dostu bir üretim modeline sahip olursunuz.

Bitki Fabrikalarında Yatırım Getirisi

Bir fabrika fabrikası, girdisi tohum, su ve bitki beslemesi olan ve çıktısı paketlenmiş ve piyasaya hazır gıda olan kapalı bir tesistir. Kuruluş maliyetlerinin belirlenmesi için öncelikle yetiştirilecek ürünler, ekim alanının büyüklüğü, üretim kapasitesi, uygulanacak otomasyon, uzaktan yönetim, yapılacak paketleme gibi birçok farklı parametre, fabrikanın kurulacağı coğrafya doğru analiz edilmeli ve belirlenmelidir. Daha sonra yapılacak detaylı proje çalışmaları ile gerçek maliyetler ortaya çıkarılabilir. Anahtar teslimi m2 maliyeti 500 ile 2000 Euro arasında değişen fabrika fabrikalarının yatırım getirisi gelişmiş ülkelerde 3 ila 4 yıl civarındadır. Buradaki ana belirleyiciler, enerji maliyeti ve ürünün piyasadaki satış fiyatlarıdır.

tarım

Dünyada Bitki Fabrikaları

Fabrika fabrikaları kavramı tüm dünyada hala çok yenidir. Japonya bu konuda en deneyimli ve bilgili ülkedir. Bu ülkede hem ürünlerin piyasa fiyatları yüksek (yani bir marul 5 avroya alıcı bulabiliyor) hem de halk sağlıklı gıda konusunda çok hassas. Bunun dışında ABD ve Kanada fabrika fabrikaları alanında güçlü ülkelerdir. Avrupa ülkeleri de bu alanda önemli yatırımlar yapıyor ancak henüz büyük ölçekli endüstriyel tesis fabrikalarına sahip değiller. Cantek’in kendi tesislerinde bulunan Farmoniva fabrikası, Avrupa’nın en büyük faal fabrikalarından biridir.

Ayrıca tüm dünyada deneysel çalışmalar yapılmaktadır. Farklı sistemlerle çalışan irili ufaklı binlerce test tesisinden söz edebiliriz. Ancak fabrika fabrikalarında yetiştirilen ürünlere piyasanın alışması için sanayi tesislerinin sayısının artması gerekiyor. Dünyada bu yönde bir trend başladı. Özellikle büyük sermaye grupları, oldukça risksiz ve karlı görünen endüstriyel tarıma yatırım yapma konusunda oldukça hevesli. Türkiye’de fabrika yatırımı yapmak zor bir konu. Çünkü ülkede tüm bitkiler kolaylıkla yetiştirilebilmekte ve maliyetleri ucuzdur. Ancak fabrika fabrikalarından çıkan ürünler, pestisit içermeyen, yüzde 95 daha az su ile büyüyen, minimum karbon ayak izine sahip, yüzde 0 pestisit içeren sağlıklı ürünlerdir. Üstelik her gün aynı kalitede ve aynı maliyetle üretilmektedir. Bu şartlar altında, piyasa, sera ürünlerine göre daha maliyetli olduğunu kabul ettiğinde hepimiz çok daha fazla bitkisel ürün tüketeceğiz.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.