Takıntı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Nedir?

Takıntı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Nedir?

Kişinin bilinçaltında yatan nedenlerden dolayı fiziksel ve duygusal olayların dışa vuruşma halidir. Takıntı problemi olan kişilerde, yaşamlarını daha fazla zorlaştıracak durumları var etmesi ruhsal bozukluğa yol açabilmektedir. Takıntı (OKB) kişilerin rutin hayatını ve genel yaşantılarını büyük ölçüde olumsuz etkileyen ve zorlaştıran durumlardır. Çeşitli takıntılara sahip kişilerin, takıntılı birey hale gelmesine neden olan konular geçmişte yaşadığı ve bilinçaltına yerleşen korku, kaygı, kararsızlık, endişe gibi konu başlıklarıdır. Geçmişte yaşanılan korku, endişe, kaygı veya kararsızlık gibi durumların travma olarak kalması ve ilerleyen zamanlarda kişiyi fiziksel olarak olumsuz etkileyecek takıntıların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Takıntıları bulunan kişilerin, bu durumun normal seyirde olmadığını ve değiştirilmesi gerektiğini fark etmesi de bilinir. Ancak problemin farkında olunması halinde yine de önüne geçilememesi takıntı probleminin başlıca sorunlarındandır. Takıntısı olan bireylerin hem kendi hayatlarını hem de çevrelerinde bulunan kişilerin hayatlarını da zorlaştırmamaları adına mutlaka uzman psikologlardan yardım almaları gerekir. Bu sayede yapılan takıntıların özellikle kendilerine verdiği zararların önüne geçmiş olurlar.

 

Takıntı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Problemi Nasıl Fark Edilir?

Takıntı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Nedir?

Obsesif kompülsif bozukluğu olan bireylerin bu problemi fark etmesi birkaç yol ile net olarak belirgin hale gelir. Takıntı probleminin ortaya çıkmasının belirtileri aşağıdaki gibidir:

 

  • Takıntısı olan kişiler kirlendiğini veya her yerinde mikrop olduğunu hisseder.
  • Takıntısı olan bireyler hata yapmaktan çekinerek farklı insanlara rezil olma duygusunu hissederler.
  • Kendine ya da başkasına zarar verme korkusu ile yaşarlar.
  • Cinsel içerikli ya da dini konularında bulunduğu istenmeyen düşüncelerini günahkar olarak veya kötümseyici düşünmekten korkarlar.
  • Kontrol etme kaygısı içinde olan bireyler, ocağın altını kapattığı halde açık unuttuklarını, kapıyı kilitledikleri halde kilitlemediklerini veya prize takılı olan elektronik eşyaların fişinin çekmediklerini düşünürler.
  • Takıntısı olan insanlarda en belirgin özellik eşyaların düzen, sıralı halde olması, yamuk görünmemesi gibi konular ile anlayabilirsiniz.

 

Kompülsiyon Belirtileri Nelerdir?

 

  • Sürekli olarak görülen sık sık el yıkama, silme, temizleme işlemlerinin yapılması
  • Kirli olduklarını ve temizlenmediklerini düşünerek gün içinde sık sık duş alma isteği
  • İnsanlarla selamlaşmak için temas halinde bulunmayı red etmek
  • Kapı kollarına dokunmamak veya bir peçete, havlu, temiz olan herhangi bir cisim ile tutmak
  • Nesneleri sürekli düzenlemek
  • Yamuk görünen simetri durmayan cisimleri sürekli olarak düzeltmek
  • İçini rahatlatmak için bulundukları ortamı sürekli temizlemek veya düzenlemek
  • Herhangi bir şeyi sürekli olarak baştan tekrarlamak
  • Sürekli olarak bilinçaltlarını rahatsız eden, uyutmayan düşünceleri tekrar tekrar hatırlayıp düşünmek
  • İşe yaramayan nesneleri veya cisimleri biriktirmek, çöpe atmamak kompülsiyon bozukluğunun en belirgin özelliklerindendir.

 

Psikolojik Takıntı Nedir?

Takıntı (Obsesif Kompülsif Bozukluk) Nedir?

Psikolojik takıntı anlamına gelen obsesif-kompulsif bozukluğunda belirgin olan dört farklı öge vardır. Takıntısı olan kişilerde bu dört öge şu şekildedir:

 

  1. Bulaşma
  2. Şüphe
  3. Bilinçaltında sürekli olarak bulunan düşünceler
  4. Simetri gereksinimi

 

Bulaşma Takıntısı Nedir?

 

Bulaşma ögesi kompulsif bozukluğunda en belirgin olan özelliktir. Bu özelliği kişinin sürekli temizlenme, yıkanma, bulunduğu ortamı nesneleri yıkama veya temizleme gibi davranışlarından anlayabilirsiniz. Bulaşma takıntısı olan bireyler mikropların sürekli olarak onlara bulaştığını hissederler. İleri düzeyde bulaşma takıntısı olan bireylerin mikrop bulaşmaması için dışarı çıkmadığı da bilinir.

 

Şüphe (Kuşku) Takıntısı Nedir?

 

Şüphe veya kuşku takıntısı olan bireylerde yaptıkları işin yapıldığından emin olmadıkları görülür. Örneğin; prize taktıkları elektrikli ürünleri, fişi defalarca kontrol etmelerine rağmen çekmediklerini ve fişe takılı ürünün patlayacağını düşünürler ve bu doğrultuda şüphe içinde kalırlar. Buna ek olarak kilitledikleri kapıyı kilitlemediklerini, ocağın altını kapattıkları halde sürekli olarak kapatmadıklarını düşünmeleri şüphe takıntısına örnektir. Var olan işlerini yarıda bırakıp kontrol etme isteğinin olması kuşku takıntısının kompulsiyonudur.

 

Sürekli Düşünme Takıntısı Nedir?

 

Bilinçaltında sürekli olarak bulunan düşünceler yaygın olarak din, saldırı veya cinsellik üzerinedir. Bu düşünceye kapılan insanlarda sürekli düşünme, var olan düşünceyi kendilerine sürekli olarak tekrarlama bozukluğu bulunur.

 

Simetri Gereksinim Takıntısı Nedir?

 

Simetri takıntısı olan bireylerde herhangi bir cismi düzeltme, aynı hizaya getirme takıntısı bulunur. Bulundukları ortam simetri olmayan nesneler bulunduğunda kendilerini rahatsız hissederler ve mutlaka nesneleri düzeltme gereksinimi duyarlar. Simetri takıntısında yavaşlık veya kesin olmak kompulsiyonu bulunur.

 

Takıntısı olan bireylerin bulundukları hal alışkanlık haline gelir. Bu durum zamanlar evrilerek hastalık veya kişilik bozukluğuna yol açar. Bu durum kişilerde olumlu bir etki bırakmayacağı gibi hayati sorunlara da sebep olabilir. Bunun önüne geçmek takıntısı olan kişilere bağlı bir durumdur. Hayatlarını önemli derecede etkileyen bu bozukluk nedeniyle yaşam kaliteleri düşebilir. Yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçları haricinde sosyal düzenleri de bozulur. Takıntı halinde olan kişilerin ikili ilişkilerinin normal seyirde ilerlemediği bilinir. Bireyler bunu istemeyerek yapar ve önüne geçmek isterler de durduramazlar. Ancak takıntısı olan kişilerin değişime açık olmaları gerekir. Bu doğrultuda uzman kişiler tarafından destek almaları gerekir. Takıntının kişilerde olumsuz etkiler ve travmalar oluşturmaması için mutlaka değişmeye yönelmeliler. Takıntı rahatsızlığı bireylerin ne kadar değişmek istediğine bağlı olarak düzelebilecek bir durumdur. Ancak önlem alınmadığı takdirde kişilerin yaşamları oldukça zorlaşır. Kendilerine zarar vermelerinin yanında çevrelerinde bulunan kişilere de fiziksel veya duygusal olarak zarar verebilirler. Takıntı problemi yaşayan bireylerin takıntı belirtileri bulunuyor ise uzman psikologlardan yardım alarak düzeltmeye çalışmaları gerekir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.