Tadını Damağımızda Bırakan Subway Sandviçlerinin Yaratıcısı: Fred DeLuca

Frederick Adrian DeLuca, 3 Ekim 1947 tarihinde New York’ta dünyaya geldi. Çocukluğunda ve gençliğinde ailesiyle beraber taşınan, düzenini sürekli değiştirmek zorunda kalan DeLuca’nın maddi durumu pek de iyi değildi. Kendini bildi bileli tıp okumak isteyen DeLuca, 1965 yılında aile dostları olan Peter Buck’dan okul masraflarını karşılayabilmek için 1000 dolar borç istedi ve genç yaşında milyarder olacağından habersiz Subway’in temellerini attı. 

O sıralar DeLuca, ailesiyle beraber Connecticut eyaletinde olan Bridgeport’ta yaşıyordu. Yaşadığı yere yakın bir yerde, borç aldığı 1000 dolarla küçük bir sandviç dükkanı açmayı planlıyordu.

Çok geçmeden “Pete’s Super Submarines” adlı sandviç dükkanını açtı. Genç ve deneyimsiz olduğu için kimse başarılı olacağına inanmıyordu ama ilk günde tanesi 50-70 sentten yaklaşık 300 tane sandviç satarak herkesi şaşırtmayı başardı. “Pete’s Super Submarines” ismi radyodaki reklamlarda “Pizza Marines” gibi anlaşıldığı için rahatsız olan DeLuca şirketinin adını “Pete’s Subway” olarak değiştirdi. 1968’de ise ismi sadece “Subway” olarak kaldı. 

1974’te, DeLuca ilk bayiliğini Wallingford’da açtı. Burası yaşadığı yere ve açtığı dükkana 48 km uzaktı. Yıllarca iki dükkanda da çok iyi iş çıkarttı ve 1984 yılında Bahreyn’de ilk uluslararası bayiliğini açtı. 

2012’de “Start Small Finish Big” isimli kitabını yazdı ve içinde bu işe başlarken sandviç kültürü, sandviç yapmakla ilgili hiçbi şeyi bilmediğini itiraf etti. Buna rağmen kendini o kadar iyi geliştirmişti ki dünyanın her yerine yayılmaya başladı. Kanada, Çin, Hindistan, Fransa, Rusya, Türkiye ve daha birçok ülkede bayilerini açmaya devam etti.

Doktor olmak isterken genç yaşında milyarder olan Fred DeLuca 1965’ten 2015’e kadar Subway için çok çalıştı. Lösemi hastalığına yenik düştü ve 14 Eylül 2015’te 67 yaşındayken Florida’da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra kardeşi Suzanne Greco işlerini devraldı.

Geriye hiçbir şeyden haberi olmayan, eğitimi için masraflarını çıkarmaya çalışan DeLuca’nın bize bıraktığı leziz sandviçleri ve çok çalışırsak başaramayacağımız hiçbir şeyin olmadığını gösteren dünyanın en büyük fast-food zinciri Subway kaldı…

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.