SWOT Analizinin Hayatımıza Uygulanması Mümkün mü?

 

Farklı pencerelerden bakabilmek, bir konuyu bir durumu, içinde bulunulan sıkıntılı bir hali çözebilmek için oldukça önemlidir. Analizler de bir konuyu parçalara ayırarak, o parçalar arasındaki ilişkileri, dengeleri, belirsizlikleri ortadan kaldırır.

Analizler yaparak sorunları mümkün olduğunca kazançlı bir biçimde çözmek mümkün. Üstelik bu analizleri sanıldığı gibi gündelik hayatın dışında, iş, okul hayatımızda kullanmamız da gerekmez. Pek tabi gündelik hayatımıza da entegre edebiliriz.

Yazımızda gündelik hayata uygulanabilirliğini göstereceğimiz analiz ise SWOT analizi.

 

swot

 

SWOT Analizi Nedir?

SWOT analizi; Albert Humphrey tarafından geliştirilen SWOT (GZFT) Analizi, güçlü ve zayıf yönlerinizi anlamanıza, fırsatların farkına varıp tehditleri önceden görmenizi sağlayacak bir tekniktir.

Şirketlerin oldukça sık kullandığı bir yöntem olan SWOT analiziyle bizim de kişisel olarak güçlü ve zayıf noktalarımızı tespit etmemiz mümkün. SWOT analizini bu kadar etkili ve faydalı yapan şey ise, normalde farkına varamayacağımız detayları gözler önüne sererek, zayıf noktalarımızı anlamamızı sağlaması ve bize zarar verebilecek tehlikeleri önceden düşünüp önlem almamıza olanak tanıması.

Hayatta başarılı olabilmemiz için kişisel yeteneklerimizi tam anlamıyla kullanmamız kadar zayıf noktalarımızın da farkında olmamız gerekiyor. Şirketler tarafından sıklıkla kullanılan SWOT analizi ise işte bu noktada devreye giriyor. SWOT analizini kişisel hayatımıza uydurmak demek, hem kariyer hem akademik hem ikili ilişkiler konusunda fark yaratmak için bire bir.

Üstelik SWOT analizini yapmak için kişisel özel olarak istenilen bir şey de yok. Yani yaş, cinsiyet gibi opsiyonlar bu analizi yapmada birer kıstas veya gereklilik değil. Sadece kendimizi tanımamız ve kendimizi değerlendirirken dürüst olmamız gerekiyor. Kendimizle ilgili yorumlarımız gerçeğe ne kadar yakın olursa bu analizin vereceği sonuçlar o kadar etkili olur.

swot

 

Peki SWOT Analizi Nasıl Uygulanır ?

SWOT analizinde önemli olan tek kıstas vardır; sorulara içtenlikle cevap verebilmek. SWOT kelimesinin her bir harfini oluşturan kelimeler “Strenghts-Weaknesses-Opportunities-Threats” ve bunun Türkçeleştirilmiş hali olan “Güçlü Yönler-Zayıf Yönler-Fırsatlar-Tehditler”dir. Bu başlıklar altında verilen sorulara cevaplar verilerek bu analizi gündelik hayatımıza uydurmak mümkün olacaktır.

swot

Strengths (Güçlü Yönler)

  • Seni diğerlerinden ayıran noktalar neler? (Yetenek, edinimler, kazanımlar vb.)
  • Hangi alanda diğer insanlardan daha iyisin?
  • Çevrendeki insanların (Yönetici, iş arkadaşı, sosyal arkadaş vb.) sende güçlü olduğunu düşündüğü noktalar neler?
  • Gurur duyulacak bir başarı, senin için neyi ifade ediyor?
  • Seni başkalarından ayıran değerlerin nelerdir?
  • Başka hiç kimsenin içinde bulunmadığı bir gruba dahil misin?

 

Weaknesses (Zayıf Yönler)

  • Kendine güvenmediğin için yapmaktan çekindiğin işler var mı? Var ise neler?
  • Çevrendekiler seni hangi konularda zayıf buluyor?
  • Eğitim hayatın ve becerilerinle ilgili kendine tamamen güvenebildiğini söyleyebilir misin?
  • Çalışma yönteminde negatif olduğunu düşündüğün noktalar nelerdir?
  • Alanında seni geriye çeken kişisel özelliklerin var mı? Var ise neler?

swot

Opportunities (Fırsatlar)

  • Hangi teknolojik yenilikler sana yardımcı olabilir?
  • Çalıştığın sektör/okuduğun bölüm gelişme gösteren bir sektör/bölüm mü? Öyleyse, bu alan içerisinde nasıl avantaj sağlayabilirsin?
  • Sana yardım edebilecek ve önerilerde bulunabilecek önemli bağlantıların var mı?
  • Şirketinde/okulunda hangi eğilimleri (yönetimsel vb.) gözlemlemektesin ve bunlardan sen nasıl fayda sağlayabilirsin?
  • İş arkadaşlarının gözden kaçırdığı veya başarısız olduğu önemli bir nokta var mı? Varsa, sen bu konularda kişisel gelişimin için artı bir değer sağlayabilir misin?

Threats (Tehditler,Tehlikeler)

  • Şu an meşgul olduğun işinde,okulunda karşına çıkan engeller neler?
  • Seninle projeler ve sorumluluklar açısından rekabet eden iş/okul arkadaşların var mı?
  • İşine, yeteneğine gösterilen talep bir değişme halinde mi?
  • Değişen teknoloji, senin işin için bir tehdit teşkil ediyor mu?
  • Sahip olduğun zayıf özelliklerin bir tehdit oluşturuyor mu?

swot

 

Güçlü ve zayıf noktalarını, aynı zamanda da karşı karşıya olduğun fırsatları ve tehlikeleri anlayarak, analiz etmek için bu sorulara objektif cevaplar vermen çok önemli. Çünkü bu sorulara verilen yanıtların cevaplarını bilmek ve verilen cevapların dürüstlüğü konusunda emin olmak bu analizi yapmakta ve hayatımıza entegre hale getirmekte oldukça önemli. Güçlü özelliklerine odaklanmana, zayıf noktalarını en aza indirmene ve çevrendeki fırsatlardan mümkün olduğu kadar çok yararlanmana ve bu fırsatlardan yararlanırken iç veya dış çevredeki tehditlere karşı uyanık olmaya yardımcı olan SWOT analizi, kariyer ve kişisel gelişimine bu şekilde önemli katkı sağlamaktadır.

Bu analizi yapmak, size kendinizle ilgili kilit bilgiyi sağlayacak. Gelişim için yapılması gerekenleri ve dikkat edilmesi gereken sorunları görünür hale getirdiği için başarıya giden yolda önemli bir adımdır.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

Diğer yazılarımız için:

Venture Capital’lar Son 8 Ayda Nasıl Yatırımlar Yaptı?

Sekla Fındık: Topraklarımızdan Gelen Lezzet

What Should The Authorities Do After Turkey Forest Fires? (July 2021)

10-10-10 Tekniğiyle Karar Alma

Hayat Kurtaracak 10 Chrome Eklentisi

Asansör Konuşması(Elevator Pitch) Nedir? İyi Bir Asansör Konuşması Nasıl Yapılır?

13 Soruda Özgür Gündüz ve Cliks’us 

Sosyal Medya Hesaplarımız

LinkedIn

Twitter

Instagram

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.