SVB ve Signature’den sonra Credit Suisse da sıkıntılı sularda: Neler yanlış gitti ve 50 milyar İsviçre frangı kurtarma paketi

Bu, teknoloji startup ekosistemini sarsan Silicon Valley Bank ve Signature Bank’in ani çöküşünün hemen ardından geldi.

Şu anda, yıllık prim havuzu hisse senedi fiyatlarında %70 artışa dayanıyor. Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner, yeniden yapılandırılan bankanın daha odaklı ve daha az riskli olacağını söyledi. “Çok karlı olacağız ve hissedarları ödüllendireceğiz.”

Credit Suisse’da neler yanlış gitti?

Credit Suisse, Salı günü, 14 Mart’ta yayınlanan 2022 yıllık raporunda, finansal raporlama üzerindeki “önemli eksiklikleri” ortaya çıkardığını ve müşteri çıkışlarını henüz durduramadığını belirtti.

Raporlama hataları, yatırımcı ve müşteri güvenini sarsan bir dizi krizden toparlanmaya çalışan Credit Suisse tarafından ortaya çıkarılıyor. Tüketici çıkışları dördüncü çeyrekte 110 milyar İsviçre frangını ($120 milyar) aştı.

Her şey, Credit Suisse’nin 1980’ler ve 1990’larda First Boston ile birleşmesiyle başladı ve Credit Suisse First Boston adı altında yatırım bankacılığı yan kuruluşu olarak hizmet verdiği 2006 yılına kadar bu şekilde kaldı.

Credit Suisse, 2021 sonunda 1.6 trilyon İsviçre frangı üzerinde varlık ve 50.000’den fazla çalışan rapor etti.

Credit Suisse, İsviçreli bir bankanın yanı sıra varlık yönetimi, yatırım bankacılığı ve zenginlik yönetimi de işletiyor.

50 milyar İsviçre frangı kurtarma paketi

2019’da, COO Pierre-Olivier Bouée, üst düzey personeli casusluk yapmak için özel dedektifler tuttuğu ortaya çıktığında kovuldu. Banka, Bouée’nin kovuluşunu açıklarken, özel dedektifin de garip bir şekilde “hayatına son verdiğini” belirtti.

Credit Suisse, aynı zamanda 2021 Mart ayında, Archegos olayı bilinmeden bir ay önce, başka bir finansal hizmetler şirketine verilen 10 milyar dolarlık yatırımcı fonlarını sonlandırıp tasfiye edeceğini açıkladı. Mart 2021’de, Greensill iflas etti.

Raporlara göre, bunun sonucunda yatırımcılar yaklaşık 3 milyar dolar kaybetti.

The Guardian’a göre, Şubat 2022’de yapılan 30.000’den fazla Credit Suisse müşterisinin büyük bir sızıntısı, işkence, uyuşturucu kaçakçılığı, para aklama, yolsuzluk ve diğer ciddi suçlardan yararlanan kişiler tarafından sahip olunan 100 milyar dolardan fazla varlığı ortaya çıkardı.

Bu açıklama, bankanın itibarını daha da zedeledi ve yatırımcıların korkularını artırdı.

Bankanın üst liderliği 2019’dan bu yana birkaç kez değişti ve en son değişiklikler Temmuz 2022’de, şirket yeni bir CEO aldığında gerçekleşti.

Axel Lehmann, grup Başkanı, Horta-Osorio’nun pandemi sırasında karantina kısıtlamalarını ihlal ettiği için istifa etmesinin ardından, Ocak 2022’de görevi devraldı.

 

Yatırımcı arayışları sırasında, Credit Suisse CEO’su Ulrich Koerner, bankanın Credit Suisse’nin ayrılan yatırım bankası Firdt Boston’u 2025’e kadar halka açmayı planladığını duyurdu.

Credit Suisse, bugün daha önce oluşturulan varlığın anahtar yöneticilerinin şirketin %20’sine kadar hisse alacaklarını açıkladı. Bir IPO’dan sonra, çalışanlar üç yıl sonra gerçekleşecek ve daha fazla tutma gereksinimine tabi olacak sınırlı hisse birimleri alacaklar.

İsviçre merkez bankasının Credit Suisse’ye 50 milyar İsviçre frangı (£44.5 milyar) kurtarma paketi sağlaması, Şansölye Jeremy Hunt tarafından “memnuniyetle karşılandı”.

Merkez banka kredisi ile, banka, hisseleri neredeyse %30 düştükten sonra, potansiyel bir dünya finansal felaketine ilişkin endişeleri artıran kesin bir adım attığını açıkladı.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.