Sürdürülebilirlikte “Biz”

Sürdürülebilirlikte “Biz”
The foreground consists of a moss-covered stone. In the lensball you can see the background, which consists of a beautiful meadow with lush trees.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

“Gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan gelişme.”

Son yıllarda sık sık duyduğumuz sürdürülebilirlik kavramı ilk olarak 1987’de Birleşmiş Milletler tarafından yayınlanan “Our Common Future” yani Ortak Geleceğimiz isimli bir rapor ile hayatımıza giriyor ve sürdürülebilir gelişme raporda bu şekilde tanımlanıyor.

“Gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneklerinden ödün vermeden günümüzün ihtiyaçlarını karşılayan gelişme.”

Hayatımızda her gün iklimi, çevreyi ve diğer türleri olumlu ya da olumsuz etkileyen seçimler yapıyoruz. Yediklerimizden giydiklerimize ve attığımız adımlara kadar sadece kendimizi değil çevremizi de farkında olarak ya da olmayarak sandığımızdan çok daha fazla etkiliyoruz aslında.

Sürdürülebilir bir hayatta ekolojik denge için yapılan birçok çalışmanın yanı sıra, küçük adımların birleşince büyüyeceğini de hatırlarsak bireysel olarak atılan adımların önemi sandığımızdan da büyük aslında. Bunun içinse hayatımızda yapacağımız çok basit görünen ama etkili olan birçok değişiklik ve farkındalık var.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Etiketlere dikkat!

Kıyafetlerimizden, sebze meyveye, içtiğimiz sulardan kahvelere etiketli binlerce ürün kullanıyoruz. Bu ürünlerin üretim şekilleri, koşulları, çalışanları hepsi sürdürülebilir hayatı etkileyen faktörler. Gündelik hayatta tükettiğimiz kahvenin yetiştirilirken göçmen kuşlar ve diğer türler için orman habitatını etkilemesi sebebiyle gölgede yetiştirilmiş kahveyi tercih edebilir, üretimde sürdürülebilirliği önemseyen, işçilerine adil davranan maddi ve manevi haklarını gözeten şirketlerin ürünlerini almaya özen gösterebiliriz. Ürünlerinde hayvanları denek olarak kullanmayan markaları da unutmamak gerek. Maliyetinden haberin var mı diyeceksiniz ama organik gıdanın hem sağlık hem çevre açısından önemini de zararlı pestisitlerin suya ve toprağa zararını unutmayarak hatırlatmak isterim.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Alırken 2 kez düşünmek

Satın aldığımız ürünlerin üretilirken kullanılan malzemeleri, üretim sırasında oluşturduğu kirlilik ve çöp haline gelen ambalajları da dahil olmak üzere ekolojik ayak izi vardır. Bu sebepten dolayı, bir ürün satın alırken ona gerçekten ihtiyacımızın olup olmadığını düşünmeliyiz. Ürünü alacak paramız olsa da kaç kere kullanacağımızı ya da gerçekten kullanıp kullanmayacağımızdan emin olmalıyız. Tercih edilmesi zor bir seçenek olsa da sürdürülebilir bir hayat için yeni bir ürün yerine az kullanılmış olanını da tercih edebiliriz.

The Story of Stuff izlemenizi de tavsiye ederim.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Mutfakta sıfır atık

Alışveriş yaparken gerçekten ihtiyacımız olup olmadığını ve 2 kez düşünmemiz gerektiğini mutfakta da uygulayarak sürdürülebilir hayatta yerimizi almaya başlayabiliriz. Alışveriş öncesi ihtiyaç listesi hazırlamak hem maddi olarak hem de gereksiz ürün alışverişinden kaçınmak için en iyi yollardan biri. Sezonluk alışveriş yaparak da ürünlerin soframıza ulaştığı yolu kısaltarak izlerinin doğadan kısa sürede silinmesine destek olabiliriz.

Plastik poşetler yerine bez çantalar ve keseler kullanabilir, yemek yaptıktan sonra kalan hiçbir şeyi çöp olarak görmeyip kullanılabilecekleri alternatifler bulabiliriz. Yemeklerden kalan suları daha sonra kullanmak için saklayabilir, geriye kalan kompostları bahçenize veya yeşil bir alana gömerek gübre haline getirip kompost dönüşümü yapabilirsiniz. Akıllı alışverişin yanı sıra aldığınız ürünü tüketmenin yaratıcı yolları ile de gıda israfını önleyebiliriz.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Suya dikkat!

Günlük hayatımızda harcadığımız su çeşmeden akarken sanki hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor ancak iklim krizi ile karşı karşıya olduğumuz bir yüzyılda daha önce görülmemiş bir kuraklık ile sularımız da gittikçe azalıyor. Nüfus artışının suya karşı talep artışına da sebep olması suyun önemini kritikleştiriyor. Bulaşık yıkarken, duş alırken, temizlik yaparken kullandığımız su miktarını minimum seviyeye indirerek su tasarrufuna destek olabiliriz. Pet şişede su tercih etmek yerine kendi cam şişelerimizde sularımızı yanımıza alarak plastik şişe üretiminin azalmasına yardım edebilir, su çıkarılırken zarar gören vahşi hayatın korunmasına destek olabiliriz.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Verimli cihazlar

Yeni bir araç veya cihaz üretmek için çok fazla kaynağa ihtiyaç duyarız. Bu durumda yakıt açısından daha verimli bir araba modeli tercih edebilir, yakıt ücreti açısından da tasarruf ederek karbon ayak izimizi azaltabiliriz. Bunun yanı sıra sürüş alışkanlıklarımızı da değiştirerek daha çok yürüyebilir, ortak araba, bisiklet ya da toplu taşıma tercih edebiliriz. Yeni bir eşya almanız gerektiğinde diğerlerine göre daha güzel görüneni değil daha verimli kullanılan ve tasarrufu destekleyen ürünler ile ihtiyacımızı giderebiliriz.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Evinizin enerjisi

Arabalar demişken yakıt verimliliğini arttırmak için arabamızı formda tuttuğumuz gibi evimize de önem göstermeliyiz. Yeterli ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlayan kapılar, pencereler, daha verimli aydınlatma için enerji tasarrufu sağlayan ampuller öncelikli tercihimiz olmalı. Evimizi ve çevremizi de yeşillendirerek doğaya betonlar arasında sırtımızı dönmek yerine mücadelemizi yeşillendirme ile sürdürebiliriz.

Sürdürülebilirlikte “Biz”

  • Bizim gücümüz!

Geçmişi değiştiremeyeceğimizi kabullenip bugün ve yarını değiştirmek için çabalamalıyız. Vahşi hayat, gezegenimiz, doğa ve geleceğimiz için farkında olan bireyler olarak sesimizi çıkarmalı ve oy verme hakkımızı doğadan yana kullanmalıyız. İklim değişikliğiyle mücadele eden, zararlı gazları sınırlayan, vahşi hayatı ve doğayı koruyan, sürdürülebilirliği destekleyen, öncelikler ve farkındalıklar sunan politikaları ve temsilcileri desteklemeliyiz. Aile planlaması ve daha iyi eğitim hizmetlerine erişimi teşvik etmeliyiz. Karbon ayak izimizi azaltarak bizlerin ve çocukların geleceğini korumalıyız.

Doğa ve geleceğe zarar veren şeylere karşı dimdik ayakta hep birlikte mücadele göstermeli, sesimizi en doğru yollarla duyurmalıyız. En başta kendimizden başlayarak farkındalık yaratmalı ve ulaşabileceğimiz en yakınımızdaki insanları da bilinçli tüketim, karbon ayak izinin azaltılması, tasarruflu yaşam için teşvik etmeliyiz. Gezegende söz sahibi olan ama en çok zararı da veren biz insanlar olarak hep birlikte zarar vermek yerine doğa ile yan yana yolumuza devam etmeliyiz. Bir tane dünyamız var ve hayvanların yaşama hakları olduğunu bilerek, yeşili korumalı, betonlaşmış gezegende betonlaşmamış hayatlar sürdürebilmeyi var gücümüzle desteklemeliyiz.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Selcan Güler

“Okuyan mı bilir gezen mi?" sorusuna yazmayı da ekleyerek, öğrenmeyi çok seven bir üniversite öğrencisiyim. Konuşur, dinler ve merak ederim. Farkında olarak yaşadığım bu dünyaya, bir nebze olsun güzellik katabilirsem ne mutlu bana.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.