Sürdürülebilirlik Üzerine 7 Türk Girişimi

sürdürülebilirlik

Çevremize duyarlı olmak adına kaynaklarımızı tasarruflu kullanmak için sürdürülebilir girişimlere, diğer bir adıyla yeşil girişimlere talep arttı. Bu talep dünyanın her tarafından olduğu gibi Türk girişimciler tarafından da göz ardı edilemez oldu. Sürdürülebilirlik üzerine olan Türk girişimlerine yazımızın devamında yer vereceğiz. Sizler de tüketici olarak doğayı ve kaynaklarımızı korumak için sürdürülebilir girişimlere destek verebilirsiniz.

Türklerden Yeşil ve Sürdürülebilir Girişim Fikirleri

Sürdürülebilirlik üzerine olan Türk girişimlerini değerlendirmek üzere Uluslararası Yeşil Girişimcilik ve İstihdam Merkezi tarafından Uluslararası Yeşil Girişimcilik Fikir Yarışması düzenlenmiştir. Bu yarışmaya Türkiye’den katılan yeşil girişim projeleri şu şekildedir:

Pulsec

Atık halde bulunan elektronik atıkları toplayıp resmi sosyal sorumluluk ve eğitim müfredatı bünyesinde fonksiyonel, estetik ya da programlanabilir ürünlere çeviriyor. Bu sayede atıklar sürdürülebilir Türk girişim projeleri ile tekrar doğaya kazandırılıyor. Hesaplarına ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

sürdürülebilirlik

 

Bluedot

Elektrikli araba sürücülerinin şarj ünitesine ulaşım sağladığı, şarj için rezervasyon ve ödeme yapabildiği bir girişim projesidir. Sürdürülebilir girişim projesinde şarj ünitesi sahiplerinin paylaşım ekonomisi sayesinde gelir elde etmesi de mümkün hale geliyor. Sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.

Sürdürülebilirlik

 

Paksumatik

“Temiz Su Herkesin Hakkı” sloganı ile sürdürülebilir girişim fikri sunan Paksumatik, henüz geliştirilme aşamasında. Yapay zekâ teknolojisini kullanarak su içerisinde bulunan tehlikeli bakterileri ve zararlı maddeleri tespit etmeye yarayan sürdürülebilir bir Türk girişim fikridir.  Sitelerine buradan ulaşabilirsiniz.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

Avus

Kullanım alanı en geniş ve tasarruf elde etme oranı en yüksek olan yeşil girişimlerden biridir. Akıllı şehir ve enerji tasarrufu hakkında çalışmalar yapan bu sürdürülebilir Türk girişim projesi sayesinde gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakabiliriz. Proje kapsamında; enerji yönetimi ve güvenliği, akıllı aydınlatma çözümleri, problem analizi, özel çözümler, optimizasyon, akıllı şehir konsepti ve yeni nesil gelecek konuları hakkında çalışmalar yapılıyor. Avus sayesinde sokak aydınlatmalarının olması gereken zamandan erken açılma ve ayrıca gereğinden geç kapandığı durumlara çözüm bulmak amaçlanır. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.sürdürülebilirlikPhototherma Hybrid Solar Panel

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmede iki ana problem vardır ki bu iki problemden yola çıkarak Phototherma Hybrid Solar Panel adlı sürdürülebilir bir Türk girişimi doğmuştur. Bu problemlerden ilki yazın yüksek sıcaklıktan dolayı güneş panelinden elde edilen verimin düşmesidir.

Güneşten hem ışık hem de ısınma konusunda verim elde etmeyi amaçlayan Phototherma Hybrid Solar Panel ile elektrik üretimi sağlanır ve aynı zamanda kar yağışı olan dönemlerde kar giderimi yapabilen hibrid güneş paneli üretimi söz konusu hale gelir.

Detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

sürdürülebilir

 

OTTO

Su tasarrufunda yüzde 100 başarı sağlamayı amaçlayan bu sürdürülebilir Türk girişimi ile araç temizlik teknolojileri geliştirmek amaçlanmıştır. Araç temizliğine çevreci bir çözüm önerisi ile karşımıza çıkan OTTO sayesinde araç yıkatırken israf edilen ve boşa akan sudan tasarruf etme düşüncesi doğmuştur. Bundan hareket ile makine mühendisi Türk girişimci, araç yıkamada daha az su harcayan sürdürülebilir bir sistem geliştirdi. Daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

sürdürülebilirlik

 

Yeşil Restoran Girişimi

Yeşil yani sürdürülebilir girişimcilik, pek çok çeşitli sektörde rağbet görmeye başlamıştır. Bu sayede yeşil işletmelerin önü açılmıştır. Bu sektörlerden biri de yeme içme sektörü olmuştur. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan araştırmalar ışığında varılan kanı, üretilen gıdanın üçte biri daha yenilmeden önce ya kayıp oluyor ya da israf ediliyor.

1,3 milyar ton gıdanın çöpe gittiği dünyamızda her yıl ortalama 10 milyon insan açlıktan hayatını kaybediyor. İsraf etme oranı en yüksek sektörlerden başında gelen yeme içme endüstrisinde daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir dönüşümü başlatmak adına WWF, Boğaziçi Üniversitesi ile iş birliği yaparak “Yeşil Nesil Restorancılık” projesini başlattı.

Bu program sayesinde yeşil yani sürdürülebilir girişimcilik adına önemli bir adım atıldı. Program içeriği itibari ile yeme içme sektöründe bilinçli bir tüketim anlayışı edinmek temele alındı. Bu amaç ile sertifikalı ve yerel gıda ürünlerini kullanmak, gıda ve ambalaj atıklarını azaltmak, enerji verimliliğini sağlamak için çaba sarf ediliyor.

sürdürülebilirlik

 

Diğer Sürdürülebilir 1 Dünya Yazılarımız İçin

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK NEDİR?

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Ayça Doğan

Gezmeyi, hayal kurmayı, yeni kültürleri ve dilleri öğrenmeyi seven bir üniversite öğrencisiyim. Okumak ve devamlı araştırarak kendime bir şeyler katmak ve bunları insanlarla paylaşmak beni ben yapan temel yapı taşlarından.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.