//

Sürdürülebilir Bir Sanat Modeli: Kintsugi

kintsugi

Kusurların ve kusursuzluğun çokça tartışıldığı günümüz dünyasında kusurlu bir şeyin aslında ne kadar da göz alıcı olduğunu söylesem nasıl tepki verirdiniz? Hatta bunun bir sürdürülebilir bir sanata dönüştüğünü söylesem.

Bu yazımızda 500 yıllık  geleneğe dayanan bir Japon sanatından bahsedeceğim: Kintsugi..  Kintsugi en genel tanımıyla kırılan eşyayı altın kullanarak yeniden birleştirme sanatıdır. Çatlamış, kırılmış bir eşyanın artık işe yaramaz bir çöp olduğunu düşünürüz genel olarak. Kintsugi işte tam da burada devreye giriyor ve bizlerin işe yaramaz dediği ve kusurlu gördüğü objeleri ustalıkla birleştirirerek bir sanat ürününe çeviriyor.

kintsugi

Peki bu onarma işlemi nasıl oluyor da obje eskisinden daha estetik görünüyor ve değerleniyor. Örneğin; basit bir fincan kırıldı ve birden çok parçaya ayrıldı. Bu parçalar altın tozu kullanılarak tekrar birleştiriliyor. Birleştirme işlemi saklanmıyor aksine belirginleştirilerek fincana yeni bir görüntü sağlanmış oluyor. Altın tozu fincanın maddi değerini artırırken, işin içine parçaları ustalıkla birleştirme teknikleri giriyor. Fincanımız artık yaşanmışlık kokan,bir ruha sahip olan ve birçok parçanın kırılmasından yeniden doğan bir bütün haline geliyor. 15. yüzyıla dayanan bu sanat bir Japon ordu komutanın çok sevdiği çay fincanının kırılması üzerine ortaya çıkıyor. Komutan bu fincanı tamir edilmesi için Çin’e kadar gönderiyor. Metal zımba ile onarılan fincan komutanı mutlu etmediği için  Japon zanaatkarlar komutanın seveceği bir çalışma ortaya koymak amacıyla işe koyulurlar. Çalışma bittiğinde fincan eskisinden daha da güzel bir hale geliyor. Neticede altın anlamına gelen “Kin” ve birleştirmek anlamına gelen “Tsugi” bu sanata adını veriyor ve bir gelenek olarak süregeliyor.

 

kintsugi

Kintsugi madde üzerinden ortaya konan bir sanat olsa da almak isteyenler için altında çok derin bir felsefeler barındırır. Kintsugi bize burada her ne olursan ol çok değerlisin ve hatta paramparça da olsan eskisinden çok daha iyi bir hale gelebilirsin diyor olabilir mi? Ne yaşadıysan, başından neler geçtiyse hepsi sana belki de bir sanat eseri olma fırsatı sundu. Dağıldığını düşündüğün her parçanı topla ve al eline o altın tozunu tüm parçalarını birleştirme zamanı geldi. Büyük bir ustalıkla, özenle ve sevgiyle birleştirdiğin bu parçalar eskisinden daha sağlam ve ışıltılı olan tek bir bütün artık. Yaşanmışlıklar üzerimizde izler bırakır. Bu izlerden dersler çıkarıp yolculuğuna eskisinden de güçlü ve ışıl ışıl devam edebilmekse senin yaşam sanatındır. Hayata öğrenci gibi bakan bizler içinse bir sanat türü, derin anlamlar içeren bir ilham kaynağı oluverir.

 

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.