Sürdürülebilir Olmayan Faaliyetler Nelerdir?

Bilim adamları, insanların faaliyetlerinin çevre üzerindeki etkisini anlamalarına yardımcı olmak için onlarca yıl harcadı. Toplum olarak, ilk çevre koruma çabalarının başlamasından bu yana çok yol kat ettik. Bununla birlikte, son yıllarda dünya ulusal sürdürülebilirlik çabalarından birkaç adım geri attı. Özel düzeylerde de ele alınması gereken sürdürülemez faaliyetler var.

  1. Yiyecek ve Su İsrafı

sürdürülebilir

Besleyici gıda ve temiz su, insanın hayatta kalmasının temel taşını oluşturur. Buna rağmen, dünyanın her yerindeki insanlar her yıl milyarlarca yiyecek ve suyu boşa harcıyor. ABD Çevre Koruma Ajansı, ortalama olarak her bir Amerikan ailesinin her yıl 35.500 litre suyu boşa harcadığını tahmin ediyor. Gıda israfına gelince, sürdürülebilirlik sorunu tartışmasız daha kötü. Gıda israfının, mevcut gıda arzının neredeyse üçte biri olan yılda 60.3 milyar kiloya ulaştığı tahmin ediliyor.

  1. Tek Kullanımlık Plastik Satın Alınımı

2019’un başında Jamaika, kişi başına en yüksek plastik poşet kullanımına sahipken, plastik poşetleri ve plastik pipetleri yasaklamaya geçti. Birçoğu Amerika ve diğer gelişmiş ülkelerin ne zaman benzer adımlar atabileceğini merak etti. 1960’dan günümüze, plastik atık yönetimi sorunu Amerika’da katlanarak büyüdü . Plastik atıkların büyük çoğunluğu çöplüklere gidiyor ve hiçbiri kompostlaştırılamaz. Daha da kötüsü, plastiğin parçalanması 1000 yıl kadar sürebilir.

  1. Fosil Yakıtlara Bağlı Olmak

Son yıllarda, güneş enerjisi ve diğer alternatif enerji türleri katlanarak büyüdü. Elektrikli araçlardan yel değirmeni çiftliklerine kadar sürdürülebilirlik çabaları artıyor. İklim değişikliğine inanmayan insanlar bile faturalarını azaltmak için alternatif enerji formlarına yöneldiler. Bununla birlikte, modern toplumlar hala yenilenemeyen enerji kaynaklarına çok fazla bağımlıdır. Stanford Üniversitesi, mevcut kullanım oranlarına dayanarak aşağıdakileri tahminleri açıkladı:

  • 2090’da kömür yok
  • 2060’da gaz yok
  • 2052’de petrol yok
  1. Aşırı Nüfuslu Şehirler

Türkiye’ye baktığımızda doğu kısımlarında toprak olarak daha geniş miktarlar söz konusu iken, batı kısımlarında kişi başına düşen metrekare çok azdır. İstanbul, Ankara gibi şehirler insan çokluğuyla bilinirler. Ülke ve özel kuruluşlar yatırımlarını sadece şehir merkezlerine odakladığında, bu durum çevresel ve altyapı kaynaklı sorunlara katkıda bulunuyor. Ayrıca kırsal alanlarda ekonomik sürdürülebilirliği tehdit ederek insanların şehirlere taşınmasına neden oluyor. Bu da döngüyü sürekli devam ettiriyor.

  1. Kirletici Kaynaklar

Ne yazık ki, aşırı nüfus, fosil yakıt bağımlılığı ve atık yönetimi sorunları, doğal kaynakları kirletme risklerini artırıyor. Kentsel merkezler, tarım bölgeleri ve endüstriyel tesisler, düzgün yönetilmezse toprağı ve yeraltı suyunu kirletebilecek çok fazla atık üretir. Bu devam ederse, topraklar daha az besleyici yiyecek ve daha küçük hasat sağlayacaktır. Benzer şekilde, tatlı su krizi daha da kötüleşebilir.

Sürdürülebilirlik, herkesin elini taşın altında koymasıyla sağlanabilir. Herkes evde üzerine düşeni yaparsa ve kendine duyduğu sevgi ve saygıyı doğaya da duymaya çalışırsa bir fark yaratılabilir.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.