Sürdürülebilir Modada 4 Türk Marka

sürdürülebilir moda

Sürdürülebilir moda konusu günümüzde üzerine tartışılan en popüler konulardan bir tanesi haline geldi. Sadece modada değil ayrıca ekonomide, tarımda, teknolojide, sanayide ve bu gibi bir çok alanda da sürdürülebilir olma üzerine geç olsa da atılımlar olmaya başlanıyor.

Moda, sürdürülebilir olma konusunda oldukça önemli bir adım. Özellikle yaşadığımız bu dönemde giyim konusu ister ekonomik ister sürdürülebilirlik çerçevesinde dikkate alınıp daha akılcı adımlar atılması gereken bir konu. Yapılan alışverişin makro çizgide yarar getirmesi kullanıcı için dikkat edilmesi gereken ilk özellik olmalıdır.

Sürdürülebilir Moda Nedir?

sürdürülebilir moda

Sürdürülebilir moda, moda sektöründe hızlı moda anlayışına karşı gelişmiş, ekolojik bütünlüğü ve toplumsal adaleti savunarak moda ürünlerini ve sistemini değiştirmeyi hedefleyen bir akım. Yalnızca ürünle değil, modanın bağlantılı olduğu toplumsal, kültürel, ekolojik, finansal sistemlerle de ilgilenen bir yaklaşımdır.

Sürdürülebilir Moda’nın Amacı Nedir?

Sürdürülebilir modanın amacı, faaliyetleri aracılığıyla gelişmiş ekosistemler ve topluluklar yaratmak olarak tanımlanmıştır. Buna ulaşmak için yerel üretim ve ürünlerin değerini artırmak, malzemelerin yaşam döngüsünü uzatmak, zamansız giysilerin daha değerli hâle getirmek, atık miktarını sıfırlamak, üretim ve tüketimin çevrede yarattığı tahribatı azaltmak gibi yöntemlere başvurabiliyor. Bu akım ayrıca insanları bilinçlendirerek çevre dostu tüketimi teşvik etmeyi hedefliyor.

Bu çerçeveye uyan veya bu çerçevede düşünmek, aksiyon almak isteyen okurlarımıza özel olarak derlediğimiz bu yazıda, sürdürülebilir moda üzerine düşünmüş Türkiye pazarında iş gören markaların birkaçını bir araya getirdik.

1. Atölye Ren

sürdürülebilir moda

Atölye Ren, tasarımcı Gözde Karatekin tarafından Kasım 2017’de İstanbul’da kurulmuş minimal, rahat ve fonksiyonel giysiler üreten doğaya duyarlı bir giyim markasıdır. Markanın temelinde sürdürülebilir moda ilkesi yatıyor. Amacı kadınların öncelikle kendi bedenleri, diğer kadınlar ve yeryüzü ile şefkatli, özen gösteren ve dayanışmacı bir ilişki kurmasını sağlamak.

Kendi deyimleriyle etik, sürdürülebilir ve yavaş moda ilkelerine bağlı olarak, herkes için minimal, rahat ve fonksiyonel giysiler üreten bir marka Atölye Ren.

2. A Hidden Bee

sürdürülebilir moda

‘A Hidden Bee’ markası, 2017 senesinde İstanbul’da tasarımcı Aylien Erel tarafından kuruldu. Erel’in kuruluş sürecinde, aklında lokal materyaller kullanarak ve lokal üretimi destekleyerek, rafine ve zamansız bir tasarım anlayışına hizmet eden farkındalık odaklı bir hazır giyim markası yaratmak vardı.

A Hidden Bee markası daha düşük karbon ayak izi sağlamak için çoğunlukla yerel olarak üretilen kumaşları kullanıyor ve koleksiyonlarını en sürdürülebilir şekilde üretilecek şekilde oluşturuyor. A Hidden Bee, sade bir tasarım yaklaşımıyla uzun yıllar giyilebilecek ve keyifle giyilebilecek, özenli giysiler yaratmayı hedefliyor.

3. Imnotbasic

sürdürülebilir moda

Iamnotbasic, moda sektörünün çevreye ve çalışanlarına karşı daha duyarlı olması için farkındalık yaratmak ve kaliteli aynı zamanda ulaşılabilir ürün gamındaki açığı kapatma amacıyla kuruldu.

Imnotbasic üretim aşamalarında, mümkün olduğunca çevreye duyarlı olan tekniklerle, atölyelerinde is çalışanlara iyi çalışma koşulları sunarak, talep fazlası üretimden kaçınmaya dikkat eden bir vizyon ile ilerliyor.

4. Assez

sürdürülebilir moda

Assez Fransızca kökenli bir kelime. Anlamı ise “yeteri kadar” demek. Markanın tüm vizyon ve misyonu aslında ismi ile müsemma. Hızlı tüketim alışkanlıklarının sebep olduğu etkileri, çevreye verdiği zararları görerek hem bireyler hem de toplum için her bir parçayı “ideal ürün” olarak üretme çabası içinde üretim yapıyorlar.

Kendi deyimleri ile ihtiyacımız olandan çok daha fazlasını tüketmenin ne kendimize ne de bu gezegene bir faydası olmadığının alını çiziyorlar. Her şeyden yeteri kadar mottosuyla gelişmiş çok değerli bir marka.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.