Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 7 : Erişilebilir ve Temiz Enerji

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji
Küresel Kalkınma Amaçları

 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2015 yılında Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından belirlenen barış, uluslararası iş birliği ile temellendirilmiş 2030’un sonuna kadar amaçlanan 17 hedef içeren evrensel bir bildirgedir. Pek çok madde deposu gibi görünmeye de temelde amaç tüm canlılar için erişim, yaşanabilir ve eşit koşulların sağlanmasıdır.

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 Bu yazımda sizlere kalkınma amaçlarından yedicisi olan “Erişilebilir ve Temiz Enerji”yi paylaşacağım.

          2030’a DEK…
Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 7.1. Uygun fiyatlı, güvenilir ve modern enerji hizmetlerine yaygın erişimin sağlanması,

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 7.2. Yenilenebilir enerjinin küresel enerji kaynakları içlerindeki payın önemli ölçüdeki kısımları,

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 

7.3. Küresel enerji bilgisayarlarının iki elden çıkarılması,

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 7.a. Yenilenebilir, enerji santralini ve gelişmiş ve daha temiz fosil yakıt kapsamı içeren temiz enerji araştırmaları ve teknolojilerine erişim sağlamak için uluslararası işbirliğinin enerji tüketimini ve enerji kullanımlarını ve temiz enerji teknolojilerinin içeriklerinin yatırımın teşviki,

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 7.b. Özellikle en az gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan küçük ada devletleri ve karayla yerleşimli olan ülkeler olmak üzere gelişmekte olan yabancılar, bu çevredeki çerçeveleri çevre modern ve sürdürülebilir enerji önlemleri sunabilmek için altyapının genişletilmesi ve bulunması Erişilebilir ve Temiz Enerji elde edilmesinin sağlanması hedeflenmektedir.

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji
 Bazı başlıklarla ilgili istatistikler, karşılaştığımız zorlukların büyüklüğünü gösteriyor:

 Şu anda enerjimizin %80’inden fazlası (2019’da bu değer %84’ten fazlaydı) hala kömür, petrol ve gaz gibi fosil yakıtlardan elde ediliyor. 2019 yılında nükleer ofis dışı elde edilen enerjinin yalnızca oranı %11′ in biraz üzerindeydiFosil yakıtlara zararlarının bu kadar yüksek düzeyde olması nedeniyle, toplam küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık %60’ına denk gelen elektrik üretiminin, iklim değişikliğinde en çok rol oynamasının olması pek de şaşırtıcı değildir.

 Dolayısıyla bu mücadele, yalnızca en çok toplantıdan oluşan topluluklar için uygun fiyatlı enerji elde etmekten ibaret değildir; Bir yılda üretilen enerjinin temiz olması ve Paris Anlaşması’nın muhafazasını muhafaza içinde almamızı sağlamalıdır. BM’nin uyguladığı IPCC’nin (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli) son iklim değişikliği raporunda, bu uzamaya ulaşılamaması durumunda sağlıkla ilgili, ekonomik ve toplumsal etkilerin yanı sıra gittikçe artan aşırı ısı dalgaları, kuraklık ve sel ile karşı karşıya kalınacağı ve hedeflenen maksimum 1,5o C’lik bir küresel ısınma sıcaklığın 2030′ un tahminlerinin aşılmış sonuçlarını açık bir şekilde anlatıyor.

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 İyi haber şu ki, COVID-19 küresel salgınının baskıları 2019 yılında yaşanan yavaşlamaya rağmen, SDG 7’nin tüm temel başlıklarında doğru yönde ilerliyoruz :

 Elektriğe erişim: 2010’da %83 olan küresel elektrik erişim oranı 2019’da %90′ bir yükselen ve elektrik erişiminde ortalama yıllık yüzde 0,876’lık bir efsane gerçekleşti. 2010 yılında 1,22 milyar olan küresel erişimden yoksun kişi sayısı 2019 yılında 759 milyona düştü.

 Modern, geliştirici enerji: 2010 yılı sonu enerjinin toplam nihai enerji tüketiminde %16,4 olan ödeme, 2019 yılında başarılı olarak %17,4′ e çıktı.

 Temiz pişirme yakıtları ve teknolojileri: 2019 yılında küresel fırın %66’sı temiz pişirme yakıtlarına ve teknolojilerine erişebildi. Temiz yakıtlara ve teknolojilere erişimde 2010 – 2019 döneminde gerçekleşen bu artışın büyük bir kısmı Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya ve Pakistan gibi en yoğun nüfusa sahip düşük ve orta gelirli dönemler gerçekleşti.

 Yatırım: Temiz ve birikimli enerjiyi desteklemek için geliştirici olan kaynağı aktarılan uluslararası finansal kaynaklar 2018 yılında 14 milyar ABD dolarına ulaştı; bu rakam 2017 Maliyet karşılaştırması %35 daha düşük olsa da 2010 Maliyet karşılaştırması hala %32 daha yüksek.

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Erişilebilir ve Temiz Enerji

 Dünya’da Enerji Görünümü Nasıldır?

 Ülkelerin kalkınma, refah ve gelişmelerini sağlamada enerji nihai sonuçlara sahiptir. Birincil enerji dağıtımları en büyük paya sahip olan kaynaklar sırasıyla petrol, kömür ve doğalgazdır. Dünya üzerinde tüketilen enerji tüketimine, ömrünün 2/3’ten sınırın kömür, benzin, doğal gaz gibi söndürücü özelliğindeki hidrokarbon kaynaklarından elde edildiği görülmektedir. Öte yandan günümüzde özellikle elektrik tüketiminde kullanılan rüzgar ve güneş gibi doğal kaynaklar ifade eden enerji tüketimi kullanımı çok daha küçük bir yüzdeye sahiptir.

 Türkiye’de Temiz Enerjide Kullanımda Mevcut Durum Nedir?

  •  Rüzgar enerjisi tüketen şu anda yaklaşık %10′ u kadar enerji üretiliyor. En büyük santraller Manisa ve Afyon’da bulunmaktadır. Bu gidişat son 10 sene her koleksiyonundan beri ve giderek gidiyor da kullanmalıdır. 2016 yılında rüzgar enerjisi elektrik tüketiminin yaklaşık %5,5’ini karşılamıştır.
  •  Güneş enerjisi santrallerinin en büyükleri Konya ve Nevşehir’de yer almaktadır. Güneş enerjisi üretimiyle elektrik tüketimini karşılama oranları çok yetersiz. Ancak 2016 yılında toplam elektrik tüketiminin sadece %0,371’i güneş enerjisi ile karşılanmış olsa da 2017 yılının sadece ilk dörtte (Ocak-Nisan arası) bu oran %0,660’a çıkmıştır. Kısacası, güneş enerjisi evi de az olması birlikte bir dizisi vardır ve bu şekilde devam etmesi idamdır. Güneş enerjisi en yaygın olarak su ısıtmada kullanılmaktadır.
  •  Jeotermal enerji üretiminin elektrik tüketimini karşılama oranı da 2009’dan günümüze %0,2’lik bir orandan %2’lik oranlara kaldı. En büyük jeotermal enerji santralleri Aydın ve Denizli’ diyor. Akışkan jeotermal gücü %9’u elektrik üretimi için, %35’i ise ısıtma amaçlı kullanılmaktadır.
  •  Hidroelektrik santralleri ise Türkiye’de mevcut en büyük temiz enerji kaynağı olarak birlikte gösterimde tahribat nedeniyle geniş bir yelpazede bir enerji enerji kaynağı olarak görülüyor.
  •  Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere bazı şehirlerimizde çöpten veya atık su tesislerinden biyogaz üretimi de mevcuttur.

 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları:

 Dünya Liderleri 2015 yılında, 2030’a kadar 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı. Aşırı temizliklerini sona erdirmek. Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele. İklim değişikliğini düzeltme. Sürdürülebilir kalkınma için Küresel Amaçlar bu taahhütleri gerçekleştirebilir. Bütün uluslararası. Tüm insanlar için. Gerçekleşebilmesi için herkesin bu hedefi bilmesi gerekiyor. #HareketeGeç

        HERKESE ANLAT

 Sürdürülebilir kalkınma için küresel hedefler ne kadar çok kişi bilirse, o kadar başarılı olacaktır. Eğer biz bunun için çabalarsak, liderlerimiz bunu gerçekleştirebileceklerdir. Amaçların, daha çok insan tarafından öğrenilmesi gerekiyor. Amaçları depolamak için sizi kullananlarınıza var. Sohbette, e-postada, tartışmada, ürünlerde, evde, işyerinde, evde, nerede olursa olsun #HERKESEANLAT

Erişilebilir ve Temiz Enerji
Herkese Anlat

 Girişim Haberleri Kimdir?

 Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik yapmaya ait her parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş türlerinden hükmedilen girişim ve yatırım eylemlerini ortadan kaldırmak için bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca ulaşmayı iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir sınırlarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 İlginizi Çekebilecek Diğer #Sürdürülebilir1Dünya Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.