Stratejik Düşünme Nedir?

Stratejik düşünme nedir?

Stratejik düşünme, belirli bir sistem bakış açısını benimseyerek hedef odaklı olmayı, hipotez yönelimli hareket etmeyi, zamanında düşünerek fırsatları değerlendirmeyi içeren bir düşünme şeklidir.

Stratejik düşünme
Stratejik düşünme

 Stratejik Düşünme Özellikleri Nelerdir?

Stratejik düşünmeyi okuyarak öğrenemezsiniz. Pratik yaparak öğrenebilirsiniz.

Aşağıdakileri yapıyorsanız stratejik düşünüyorsunuz demektir:

  • Nereye gittiğini bilmek. Belli bir amaç ve hedef olmalı, eğer yoksa strateji işe yaramaz.
  • Nerede olduğunu bilmek. Başka bir deyişle bulunduğunuz mevcut durumu tanımlayabilirseniz hedeften uzaklığınızı bilirsiniz.
  • Takip edilecek yolu belirlemek. Stratejinin merkezinde bu var. Ayrıca o amaç için çalışmak gerekir.
  • Doğruları kendi başına değerlendirmek. Stratejik düşünme esneklik gerektirir, gerekirse yeni adımlar atılabilmelidir.

Stratejik düşünmede realist olmalı, düşünmeli ve büyük resmi görebilmelisiniz. Tabii bütün bunlar da bir anda belirmez, çalışarak kazanılır.

Stratejik düşünme

Stratejik Düşünme Unsurları Nelerdir?

Stratejik düşünme içerisinde birçok kavramı barındırmaktadır. Örneğin, stratejik düşünme için veri elde etme kavramları aşağıdaki gibidir:

  •  Literatür Tarama
  • Uzman Görüşü Alma
  • Kavramsal Çerçeve Hazırlanması
  • İlk Madde Havuzunun Oluşumu

Bu açıklamadan yola çıkarak stratejik düşünmenin de belirli kavramlara veya unsurlara sahip olduğu yargısına varmak yanlış olmayacaktır.

Stratejik düşünme 5 temel unsurdan oluşmaktadır. Bunlar aşağıda açıklanmışlardır:

  1. Yetenek: Sorunları temel bazlı anlama, rekabetin farkında olarak karşı hamleleri hesaba katma ve bir adım önde olmaya çalışarak hamle tahmininde bulunulmasıyla ön plana çıkan unsurdur.
  2. Davranış: Bu unsur ise daha odaklı davranarak, rakiplerinin yanılmasını sağlama, yapılacak eylemlerin yaratacağı etkileri hesaplama, beklenmedik bir hamle yapma gibi davranışsal özelliklere dikkat etmektedir.
  3. Tutum: Gelecekteki karar düzenini bozmama, gereğinden fazlasını ortaya koymama ve temkini elden bırakmama gibi tavırları içerisinde barındıran unsurdur.
  4. Eğilim: Problemlerinin nedenine odaklanma, olayları kendi yararına çevirme gibi hamlelere dikkat çeken bir unsurdur.
  5. Niyet: Kendi hamleni gizleme, karşı tarafa kendini ‘uygun’ bir biçimde tanıtma, çok göze batmadan işleri halletme gibi özellikleri öne çıkaran unsurdur.

Bahsi geçen unsurlar stratejik düşünmenin ilerleyişi ve akışı hakkında birçok bilgiyi gözler önüne sermektelerdir.

Stratejik Düşünme Neden Önemlidir?

Stratejik düşünme, kurum ya da kuruluşlara ve insanlara sağladığı faydalar nedeniyle hayatlarımızda oldukça önemli bir yere sahiptir. Peki, bahsi geçen bu faydalar nelerdir?

  • Sistematik bir zihin haritasına benzemesiyle olası endişelere yer vermez.
  • Yaşanılan kötü bir durumu dahi avantaja çevirir.
  • Plan oluşturmanın yanı sıra birçok yedek plan da oluşturarak hata payını azaltır.
  • Hedeflere ulaşmada pratik bir süreç sunar.
  • Yeni bakış açılarıyla etkileşime girilmesini mümkün kılar.
  • Yetenek, davranış, tutum, eğilim ve tavır gibi yararlı unsurlarla tanışılmasını sağlar.
  • Bir iş yerindeki çalışanların teşvik edilmesini sağlar.
  • İş yerinin ekonomik ve ticari olarak sistematik bir şekilde gelişmesi adına planlar oluşturur.

Yukarıda sıralanmış stratejik düşünme faydaları, stratejik düşünmenin dünyada neden önemli bir yere sahip olduğunu gözler önüne sermektedir. Stratejik düşünmeyi hayatına endeksleyebilmiş kişi ya da kurumların yukarıda sıralanmış örneklerden de anlaşılacağı üzere başarıya ulaşabilme ihtimalleri oldukça yüksektir.

Stratejik düşünme becerilerinizi nasıl geliştirirsiniz? 

Kararların, tüm seçenekleri adil bir şekilde tartarak, rasyonel, dengeli bir zihin halinde verilmesi önemlidir. Dikkatlice bilenmiş stratejik düşünme becerileri, bir işletmenin karlılığı, büyümesi ve genel başarısı için zorunludur.

Bu becerileri geliştirmek için zaman ayırmak, kendiniz için iyi harcanan bir zaman dilimini ifade eder.

Stratejik Düşünme Becerilerinizi Geliştirmenin 5 Adımı

Stratejik düşünme belirtileri gösteren biri çok açık fikirlidir, bilgiyi sorgulayabilir ve değerlendirebilir. Eleştirel düşünme, kavrayışı geliştirir, genel kabul görmüş düşünce sistemlerine meydan okur ve yeniliğin yolunu açar. Bu niteliklere sahip bireyler değerli varlıklardır ve ileri görüşlü işverenler tarafından her zaman ön planda tutulurlar.

Eleştirel düşünme becerisini geliştirmek, yalnızca kişisel başarı için değil, bir bütün olarak toplum için de önemlidir. Dünyanın önde gelen liderleri ve yenilikçileri, kendi düşüncelerine meydan okumaktan ve yeni fikirler denemekten korkmayan eleştirel düşünürlerdi.

Eleştirel Düşünme Becerilerini Nasıl Geliştirirsiniz?

  • İlerlemek İçin Zaman Ayırın

Dünya çapında otoriteler, herhangi bir organizasyonda ilerlemenin önündeki en büyük zorluklardan birinin, stratejik düşünmedeki eksiklik olduğunu buldular. Stratejik yöne odaklanabilmek, gereksiz iş görevleriyle boğulduğunuzda daha da zorlaşacaktır. Günlük problemlerle ilgilenmek önemlidir. Ancak ilerleme kaydedilecekse geleceğe de odaklanmak için zaman bulmanız gerekir. Günlük aktivitelerden uzaklaşmak için gereken zamanı, enerjiyi ve disiplini nasıl buluyorsunuz?

Öncelikle, bunun kendiniz için harcanan iyi bir zaman olduğunu anlayın. Organizasyonun kalıcı gelişimine yatırım yapıyorsunuz.

Görevlere öncelik verin ve hangisinin geçici olarak beklemeye alınabileceğini belirleyin.

Sizi kişisel olarak engelleyebilecek herhangi bir endişeyi ortadan kaldırın.

  • Kendi Önyargılarınızın Farkında Olun

Rasyonel bir eleştirel düşünür olmanın önemli parçası, kendi düşüncelerinizi izleyip sorgulayacak kadar kendinizin farkında olmaktır. Daha stratejik düşünmek ne demektir? Kendi zihninizden sorumlu olmaktır. Düşüncelerinizin kusurlu olabileceğini kabul etmek, kendi güvenilirliğinizi düşürmez. Aksine güvenilirliğinizi artırır. Gerçekleri doğrulamaya ve yeni fikirler yaratmak için kutunun dışında düşünmeye açıksınız demektir. Ayrıca bu durumda şu noktaları da düşünmenizde fayda var;

Şu an hangi durumdayım?

Bakış açım gerçekçi mi?

Başka düşünmediğim noktalar var mı?

Benim bakış açım ne anlama geliyor?

  • Dinleme Becerilerini Geliştirin

Eleştirel bir düşünür, fikirlerinin kusurlu olabileceğini kabul eder. Bu nedenle başkalarının bakış açılarından daha fazlasını öğrenmek için başkalarını dikkatle dinler. Her ekip üyesi değerlidir ve duyulmalıdır. Keskin dinleme becerilerinin geliştirilmesi, başkalarını, fikirlerini dile getirmeye teşvik edecektir. Ve herkesin tutarlı bir şekilde, stratejik olarak katkıda bulunduğu bir atmosfer yaratacaktır.

  • Soru Sorma Becerilerinizi Geliştirin

Eleştirel düşünmek, her şeyi sorgulamanızı gerektirir. Alaycı bir bakış açısından değil, yapıcı bir şekilde fikirleri nesnel olarak görmenizi sağlayacak bir şekilde. Sırf bir düşünce veya fikir sisteminin genel olarak standart olarak kabul edilmesi, sorgulanmaması gerektiği anlamına gelmez. Bir şeyi sorgulamak için zaman ayırmak, farkındalığın ilk adımlarıdır.İşte eleştirel değerlendirme sürecinde sorulacak birkaç stratejik düşünme sorusu örneği:

Fikir mantıklı mı?

Kaynak güvenilir mi?

Bilgi güvenilir bir uzmandan mı geldi? Yoksa söylenti miydi?

Her seçeneğin varsayımları ve önyargıları nelerdir?

Teoriyi desteklemek için var olan kanıtı belirledim mi?

  • Sonuçları Anlayın

Her seçimin sonuçları vardır. Farklı kaynakları ve bakış açılarını sorguladıktan sonra, her seçeneğin yansımalarını düşünün. Bu adım, nihai karar vermede önemlidir ve uygulama ile daha kolay hale gelecektir. Farklı senaryoların etkilerinin rasyonel olarak belirlenmesi, nihai karar verme için önemlidir. Kuruluşunuzun vizyonuna en uygun sonucun hangisi olduğunu ölçmek için kendinize bu soruları sorun;

Her birinin artıları ve eksileri nelerdir?

Her biri ne anlama geliyor?

Hangisi hedeflerimize en iyi şekilde ulaşmamıza yardımcı olur?

Uzun vadeli fırsatlar yaratacak bir seçenek var mı?

En güvenilir çözüm için açık fikirli bir şekilde yeni perspektifler arayın. Kişinin kendi benmerkezciliğinin üstesinden gelme yeteneği onu, yaratıcılığa, ilerlemeye ve yeniliğe götürür. Liderlik pozisyonlarında olan kişiler, eleştirel düşünme konusunda deneyimli olduklarında, toplantılar daha verimli hale gelir ve iş hedeflerine daha hızlı ulaşılır. Tüm bakış açılarına değer verilen bir ortamı teşvik etmek ve tüm çalışanları eleştirel düşünmeye teşvik etmek, gelecekteki başarıların yolunu açacaktır.

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #KişiselGelişim Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.