/

Steve Jobs’ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Steve Jobs, bilgisayar endüstrisinin önderlerinden, “Tasarım bir şeyin yalnızca nasıl göründüğü ve nasıl hissettirdiği ile ilgili değildir. Tasarım bir şeyin nasıl çalıştığıyla da alakalıdır.” sözleriyle tasarımın tüm hayatımız boyunca en önemli şeylerden biri olduğunu savunan, işlevsel ve zarif ürünler üretmek en temel amacı olan ve Apple, NeXTve PIXAR gibi çok değerli şirketlerin kurucusudur. Her şeyin bir garaj ve bir yakın arkadaşla beraber başladığı bu hikayeden ilham almanız dileğiyle. Keyifli okumalar..

Steve Jobs’ın Çocukluğu ve Eğitim Hayatı

Steven Paul Jobs, 24 Şubat 1955 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri, San Francisco’da dünyaya gözlerini açtı. Annesi Amerikalı Joanne Carole Schieble, babası Suriye’li Abdulfattah John Jandali Jobs’a daha fazla bakamayacaklarını anlayıp eğitimli başka bir aileye evlatlık vermek istedi. Bunun üzerine 1 hafta sonra üniversite eğitimleri olan Clara Jobs ve Paul Jobs çifti Steve Jobs’u evlat edindi.

 

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Lise eğitimine Kaliforniya Cupertino’da Homestead Lisesi‘nde başladı aynı zamanda da Hewlett-Packard merkezinde eğitimlere katılarak yaz stajı hakkı kazandı.

Lisesini bitirdikten sonra Reed College adlı üniversitesine başladı. Birkaç dersi dışında hiçbir dersle ilgilenmeyen ve akademik hayatında çok başarılı olmayan Jobs, bir süre sonra üniversiteye ödediği paranın da gereksiz olduğunu, ailesine çok yük olduğunu düşündüğü için eğitim almayı bıraktı.

İlgisini çeken derslere okulunda girmeye devam etti ve özellikle kaligrafi dersi aldı. Kaligrafi dersine girmenin hayatının en önemli ve doğru kararı olarak gören Jobs, “Eğer o derse hiç girmemiş olsaydım, Mac hiç çok yönlü yazı karakterlerine veya boşlukları doğru orantıda kullanan fontlara sahip olmayacaktı. Windows da Mac’ten kopyaladığına göre, hiçbir kişisel bilgisayarın bunlara sahip olmayacağı muhtemeldir.” diyor.

Apple’ın Kuruluşu

1976 yılında liseden arkadaşı olan Steve Wozniak ile birlikte Apple Computer Co.’yu, Steve Jobs’ın garajında kurdular. İlk satışa sundukları bilgisayar Apple I, çok fazla ses getirememesine rağmen sonrasında çıkardıkları Apple II şirketine çok büyük yükseliş kazandırdı. İşler hiç beklemedikleri kadar iyi gidince yatırımcı bir ortak aldılar: John Scully. Jobs, o zamanlar Pepsi-Cola’nın CEO’su John Scully’i “Ömrünün sonuna kadar sadece şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı değiştirmek mi istiyorsun?” sözleriyle ikna ederek Apple’ın CEO’su haline getirdi.

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

1984’e doğru şirketin içinde bazı sıkıntılar çıktı. Gelirlerinin eskisi kadar iyi olmadığı da fark edilince 1985 yılında Steve Jobs’ı kendi kurduğu şirketten kovdular.

NeXT’in Kuruluşu

Apple’dan kovulmasının başına gelebilecek en güzel şeylerden biri olarak gören Jobs, Apple’dan ayrıldığı gibi başka bir bilgisayar şirketi olan NeXT Computer’ı kurdu. Bu şirket daha çok üst kesimlere hitap ettiğinden, şirkette üst düzey işletim sistemleriyle ilgilenildiğinden Apple kadar yükseliş yakalayamadı.

 

PIXAR’ın Kuruluşu

Steve Jobs, aynı dönemde hiç durmadan bir animasyon şirketi satın aldı ve şirketin en büyük başarısı olan Toy Story’i 1997 yılında halka sundu. Birçok Oscar ödülü alan PIXAR, Kayıp Balık Nemo, Arabalar, İnanılmaz Aile gibi animasyon filmlerinin de sahibidir.

 

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Jobs’ın Apple’a Tekrar Dönmesi

Steve Jobs’ı uzaktan da olsa takip eden Apple, 1996 yılında Jobs’ı geri getirmek için NeXT şirketini 429 milyon dolara satın aldı. Bu sayede Jobs birkaç yıl CEO’luk yaptıktan sonra eski şirketinin başında tekrardan geçti. Apple, NeXT ile beraber gelişen teknolojiyle son halini almıştı. MAC OS X işletim sisteminin temelleri de NeXT sayesinde atıldı.

 

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Jobs, artık Apple’ın ürün yelpazesinin genişlemesi gerektiğini düşünürken bilgisayar dışındaki ilk ürünü olan Ipod’u piyasaya sürdü. Daha sonra Ipad ve Iphone gibi çok ses getiren ürünler de halka sunuldu.

Özel Hayatı

Jobs, 18 Mart 1991 tarihinde Laurene Powell ile evlendi. Bu evliliğinde 3 tane çocuğa sahip olan Jobs’ın, 1978 yılında evlilik dışı doğmuş bir çocuğu daha vardı.

 

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Steve Jobs, 2004’te pankreas kanserine yakalandı ve tedavi görmeye başladı. 2009’da karaciğer nakli yapıldı fakat 3. kez hastalığa 2011 yılında yakalandı. 24 Ağustos 2011’de Apple’dan ayrılmak zorunda kalan Jobs, şirketi dünya satışları ve yönetimleri departmanının başkanı Tim Cook’a bıraktı. 5 Ekim 2011 tarihinde ise aramızdan ayrıldı.

Tüm hayatı boyunca bir sürü başarıya imza atan Steve Jobs, “İşiniz, her zaman hayatınızın büyük bir kısmını dolduracaktır. Hayatınızda, neyi ve kimi sevdiğinize iyi karar verin. Çünkü hayatınızın merkezinde sevdiğiniz kişi ve işiniz vardır. O nedenle, hayattan tat almanın tek yolu, yaptığınız işi sevmektir.” sözleriyle bize işinizi gerçekten içinizden gelerek, sevgiyle yapın tavsiyesinde bulunuyor. Umarım bu hikaye sizlere ilham olmuştur ve hiçbir zaman pes etmeden sevdiğiniz şeylerin peşinden gidersiniz. Bol şans..

Steve Jobs'ın Evinin Garajında Başlayan Başarı Hikayesi

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.