/

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

Startup Nedir? Nasılır Kurulur? Kelime anlamı olarak bakıldığında startup Türkçe’de yeni başlangıç, sıfır noktasından harekete başlayan şirket manalarına gelmektedir.

Son dönemlerde iş dünyasında yaygın olarak kullanılan startup kavramı genellikle ülkemizde girişimcilik ile karıştırılmaktadır. Her startup kurucusu bir girişimci iken girişimci olmak için startup kurmak koşulu yoktur. Çünkü startup kapsamında bir sorunla ilgili yeni çözüm bulunup bu geniş ölçekte uygulanır ya da önceden çözülmemiş olan bir sorun çözüme kavuşturulur. Bu yönüyle startup riskli bir girişim olarak da ifade edilir.

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?
Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

Startup girişimciler tarafından kurulmuş olup yeni bir iş modeli bulup geliştirmek ve onu kullanılabilir hale getirmek için başlatılan proje ya da şirketi şeklinde de açıklanır. Uygulama alanı geniş olduğundan bu kavramla ilgili herhangi bir sektör kısıtlaması bulunmamaktadır.

Startup İle Girişimci Arasındaki Farklar Nelerdir?

Startup ile girişimci arasındaki farklar detaylıca ele alındığında şu sonuçlara ulaşılabilir:

– Girişimciler genellikle kar amacı gütmekte olup kuruluş buna yönelik şekillendirilir. Yeni nesil olarak tabir edilen startup ise kar yerine farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Bu kavrama göre bağışlardan ya da etkinliklerde ürün satışından gelir elde edilir ve bu gelir yine farkındalık için harcanır.

– Startup ve girişimci kavramları risk yönünden birbirinden ayrılır. Girişimcilerde risk genellikle minimum seviyededir ve onlar çözüm bulunmuş sorunlar üzerinden hareket ederler. Startup ise bunun tam tersi olup yüksek risk içerir. Herhangi bir örneğe ya da çözüme bağlı olmayan bu kavrama göre projelerin başarısız olma olasılığı da vardır.

– Girişimciler çoğunlukla daha bölgesel olacak şekilde faaliyet gösterirler. Onlar için hitap ettikleri bölgenin kültür yapısı ve tüketim alışkanlıkları gibi özellikler son derece önemlidir. Yeni nesil girişimcilerde ise hitap edilen kesimde sınırlama olmayıp ülke hatta dünya çapında hitap hedeflenir, küresel bir soruna ortak çözüm bulabilmek için çalışmalar yapılır.

Startup Nasıl Kurulur?

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

Günlük yaşamda pek çok kişinin iş fikirleri olup bu kişiler fikirlerini hayata geçirebilmek yönünden birbirinden ayrılır. Çalışkan olma, sabır, azim gibi aşamalardan geçip başarılı bir startup kurmak için öncelikle iş modeli hazırlamak gerekir.

Bu kapsamda ilgili sektörde nelere ihtiyaç duyulduğu doğru şekilde analiz edilmeli, bu ihtiyaçları karşılayabilecek bir oluşum ortaya çıkarılmalıdır. Böylece başarı şansı daha da artacaktır.

Kurulum aşamasında süreç boyunca meydana gelebilecek tüm olumlu ve olumsuz durumlar hesaba katılmalı, bunlar için önceden hazırlıklı olunmalıdır. Genellikle yüksek bütçeye sahip olmanın tüm sorunları çözeceği düşünülse de ekipman, ofis, ekip gibi harcamalar sınırlı tutulduğunda kriz yaşama olasılığı da en aza indirilmiş olacaktır.

Startup çalışmalarından önce bir network kurmak fayda sağlayacaktır. Buna göre oluşum aşamasında birlikte iş yapılacak şirket ya da şirketler önceden belirlenmeli, böylece ilerleyen dönemde bekleme süresi en aza indirilmelidir. Bu sayede tüm süreç aksamadan devam edebilecektir. Bu gibi aşamalardan geçip Türkiye’de ve dünya çapında hayata geçirilen startup örneklerine bakıldığında Getir, Vivense, oBilet, mutlubiev, samsara, nuro, compass, snowflake, brex, robinhood bunlar arasında yer almaktadır.

Startup Kurarken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Startup Nedir? Nasıl Kurulur?
Startup Nedir? Nasıl Kurulur?

Sturtup kurarken dikkat edilmesi gerekenler sayesinde yapılan çalışmalar başarılı şekilde sonuçlanacaktır. Buna göre günlük yaşamın içinde ve eksikliği hissedilen alanlara dikkat edilmeli, bunlar bir kenara not alınmalıdır. Üzerinde çalışılmamış ve düşünülmemiş fikirler zaman içerisinde yok olmaya mahkum olduğundan özenli davranılmalıdır.

Prototip yapılarak insanlara gösterilmeli, bu amaçla verimli çalışma yapacak grup kurulmalı ve yatırımcı finansmanı eşliğinde ilk çalışma hayata geçirilmelidir. Kullanıcıları sürekli aktif tutmak adına satışa başlanmak fayda saplayacaktır. Sürekli satış yapmak gelişmeyi de beraberinde getirecektir. Bu gibi detaylara dikkat edildiğinde startup iş fikri istenilen noktalara çıkartılabilir.

11 Başarılı Girişim Örneği

Girişimciler İçin 9 Sağlıklı Alışkanlık

0 Comments

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.