Start-Up Nedir?

Start-Up, günümüzde birçok yerde karşımıza çıkan, herkesin sık sık bahsettiği bir kavram olup, günlük hayatımızın bile içine her gün daha çok nüfuz etmeye başlayan bir iş modeli akımıdır. Peki nedir bu günlük hayatımızda bile duymaya başladığımız Start-Up? Detaylı bilgiler için okumaya devam edinn. Keyifli okumalar…

Start-Up Kelime Anlamı Nedir?

Start-Up, aslında bir iş modeli akımıdır. Bu iş modeli akımı 2010 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Silikon Vadisi’nde başlamış, yavaş yavaş tüm ülkelere yayılmıştır.  Start-Up kelime anlamı tam olarak, “sıfır noktasından aksiyon alan bir şirket için kullanılan terim, başlangıç” anlamına geliyor. Türkçe’ye de “yeni girişim” anlamıyla geçmiştir.

Kısaca Start-Up, belirli bir sorunu çözme amacıyla bir araya gelmiş olan kişilerin, sıfırdan bir şirket kurup onu büyütme hedefiyle geliştirmesine denir. Bu şirketler alışagelmiş diğer şirketlerden çok daha hızlı gelişip büyürler. Start-Up şirketleri projeleri genellikle, yazılım ve teknoloji alanında olmakla birlikte günümüzde finans, tasarım, pazarlama gibi farklı alanlarda da faaliyet gösterirler.

Bir Start-Up Nasıl Kurulur?

Öncelikle etrafınızda gördüğünüz bir sorunu fark edip hayata geçirmek için cesaretli olmalısınız. Bu fikri hayata geçirdikten sonra da sabredip, her gün emek verip emin adımlarla geliştirmeye odaklanmalısınız. Bir start-up’ta fikir kadar ekip de çok önemlidir. Rei Inamoto’ya göre ideal ekip hipster, hacker ve hustlerdan oluşmalı. Kısaca hipster, tasarımlar ve marka değeriyle ilgilenen ekip üyesine; hacker, daha çok teknoloji işleriyle ilgilenen ekip üyesine; hustler ise iş birliği yapan, para kazanmak için planlar yapan ekip üyesine denir. (“Hipster- Hacker- Hustler” teorisini detaylı bir şekilde öğrenmek isterseniz GİRİŞİMİNİZ İÇİN İDEAL EKİP: HACKER, HUSTLER VE HİPSTER NEDİR? yazımıza göz atmayı unutmayın.)

İdeal Bir Start-Up’ta Olması Gerekenler

  1. Start-Up’ın doğmasına sebep olmuş fikirle gurur duyup onu benimsemek, olması gereken en önemli özellik. Fikrinizi önce kendiniz özümsemeli, ona inanmalı ve gurur duymalısınız ki ekibiniz ve yatırımcılar da sizin fikrinizle ilgilensin.
  2. Doğru ekip bir Start-Up’ta olması gereken en önemli ikinci özellik. Ekibiniz birbirinden farklı ama bir o kadar da aynı renklerden oluşmalı.
  3. Yalın girişimi bir kültür haline getirin. “Lean Startup fikri; bir girişim şirketinde tüm gereksiz süreçlerin elenerek ürün geliştirme boyunca kaynakların ve zamanın yalnızca değer üretimine harcanmasını hedefler.” metodolojisiyle günümüzde biliniyor. (Yalın girişim yani lean Start- Up hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz Lean Startup Nedir? yazımıza göz atmayı unutmayın.)
  4. Değişime ayak uydurun. Ve asla pes etmeyin. İnandığınız fikrin sonuna kadar arkasında durun. Darwin’in meşhur sözünü de hatırlatalım “Ne En Güçlü Olan Tür Hayatta Kalır, Ne de En Zeki Olan… Değişime En Çok Adapte Olabilendir, Hayatta Kalan!”

Türkiyede’ki ve Dünya’daki En Önemli Start-Up’lar

  • Türkiye’deki En Önemli Start-Up’lar

  1. Getir
  2. Insider
  3. Fazla Gıda
  4. Armut
  5. Trendyol
  6. BiTaksi
  7. Martı
  8. iyzico
  9. Sertifier
  10. Peak Games
  11. Udemy
  • Dünyadaki En Önemli Start-Up’lar

  1. Facebook
  2. Amazon
  3. Airbnb
  4. Bytedance
  5. Apple
  6. Google
  7. SpaceX
  8. Redbull
  9. Aliexpress
  10. Nike

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız

UI & UX ARAYÜZ TASARIMI NEDİR

Linux Nedir ?

Viral Pazarlama Nedir?

Lean Startup Nedir?

Benchmarking Nedir?

Niş Pazarlama Nedir?

Pazar Analizinde Nelere Dikkat Edilmeli ?

GİRİŞİMİNİZ İÇİN İDEAL EKİP: HACKER, HUSTLER VE HİPSTER NEDİR?

Enerji Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Eğitim Girişimciliği Nedir? Örnekleri Nelerdir? 2021

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.