/

Spotify’ın Kurucularından, Daniel Ek

Daniel Ek, 1983 yılının 21 Şubat tarihinde İsveç’in başkenti olan Stockholm’de dünyaya gözlerini açtı. Orta halli bir ailenin çocuğu olan Ek’in anneannesi bir opera sanatçısı, dedesi ise bir caz piyanistiydi. Yani Ek, küçükken müzikle iç içe büyüdü. Evinde çocukluğundan beri hiçbir zaman müzik eksik olmazdı. Henüz 4 yaşındayken gitar öğrenip basit şarkılar çalmaya başladı. Müziğe olan yeteneğini küçük yaşlarda kanıtlamaya başlayan Daniel Ek, ilkokul öğretmeni tarafından da keşfedilmişti. İlkokul öğretmeni her zaman Ek’in yanında olarak ona destek verdi ve müzik konusunda yetenekli olduğunu her fırsatta dile getirdi.

14 Yaşındayken İlk Parasını Kazandı!

Henüz 14 yaşındayken Ek, C++ ve HTML CGI programlama dillerini öğrendi ve bilgisayar ile yoğun bir şekilde ilgilenerek kendini geliştirdi. Yine 14 yaşındayken ilk parasını bildiği programlama dilleri sayesinde kazanmayı başardı. İnsanlara yeni internet sitesi hazırlayıp, tasarlıyor ve onlara bu siteleri satıyordu. İlk müşterisinden 100 dolar kazanan Ek, internet sitesi tasarlama işini çok sevdi ve geliştirmeye devam etti. Para kazanmaya devam ederken bu işi bir yıl boyunca sürdüren Ek, 15 yaşına geldiğinde aylık ortalama 50 bin dolar kazanmaya başlamıştı bile.

16 yaşına geldiğinde Daniel Ek, Google’a başvuru yaptı. Google, Ek’e üniversiteyi bitirip tekrar başvuru yapması gerektiğini, ondan sonra değerlendirileceğini söyledi. Bunu kendisinin anlattığı videoya dilerseniz buradan ulaşabilirsiniz.

2002 yılında Sundbyberg’deki IT-Gymnasiet’ten (IT Lisesi) mezun oldu. Daha sonra da KTH Kraliyet Teknoloji Enstitüsü’nde mühendislik okudu.

Advertigo Adlı Reklam Şirketinin Kuruluşu

Daniel Ek, 23 yaşına geldiğinde 14 yaşından beri internet sitesi tasarlayıp satma işiyle başladığı bu yolda kazandığı parayla çok fazla maddi birikim sahibi oldu. Bu parayla İsveç’te Advertigo isimli bir reklam şirketi kurmaya karar verdi. Bu reklam şirketini kurduktan sonra ise BitTorrent ve uTorrent sitelerinde de CEO görevini üstlendi. Burada bir süre çalıştıktan sonra artık içinde müzik olan da bir girişim yapması gerektiğinin farkına vardı. Hayatını müziğe ve programlama dillerine adamış olan Daniel Ek, bu iki yeteneğini birleştirerek Spotify’ın kuruluşuna doğru yeni adımlar atmaya başladı.

Spotify’ın Kuruluşu

2006 yılında Ek, kafasında hayal ettiği bu büyük projeyi hayata geçirmeye karar verdi. En yakın arkadaşı olan Martin Lorentzon ile bu projeyi paylaştı. Lorentzon’un da çok hoşuna giden bu proje için iki yakın arkadaş kafa kafaya verip gece gündüz çalıştılar. Daha sonra ise iki arkadaş yakın arkadaşlıklarının yanında ortak da oldular ve Spotify’ı kurdular.

Daniel Ek, bir bilim ve teknoloji dergisi olan Wired’da  yaptığı bir röportaj sırasında yakın arkadaşı Martin Lorentzon’un desteğini, “Birçok kez pes etmeyi düşündüm, ancak her defasında ortağım engelledi bunu. Bir şirketin iki kurucusu olması şahane bir şeydir. Zira bir tarafın motivasyonu düştüğü zaman diğer taraf dengeleyici bir görev üstlenebilir. Martin Lorentzon da bana bu süreçte çok destek oldu. Birbirimize daima destek çıktık. O olmasaydı belki bugün Spotify diye bir şey olmayacaktı.” cümleleriyle anlatıyor.

Daniel Ek’in asıl hedefi ise bu girişimi ile profesyenel müzik dünyasını gerçekten mutlu etmek ve korsan piyasayla yarışarak kanan olmaktı. O sıralar gündemde olan ve müzik hizmeti veren Napster, Ek’i çok etkilemişti. O dönemde Spotify’ı tasarlarken ilham aldığı müzik hizmeti veren uygulamanın da Napster olduğunu söyler. Ayrıca Spotify’ın ilk yatırımcılarından biri de Napster olmuştur.

Napster’in kurucusu Sean Parker ise Ek hakkında, “Daniel çok sabırlı bir insan. Baskı altında çalışabilen ve yılmayan bir kişiliğe sahip. Birçok insanın havlu atacağı durumlarda bile kendine hakim olabiliyor.” açıklamalarında bulunuyor.

Daniel Ek ve Martin Lorentzon için Spotify girişimlerine yatırımcı bulmak ilk zamanlarda oldukça zor oldu. Hatta bazı zamanlar yatırım alabilmek için Ek’in yatırımcıların kapısında sabahladığı bile oldu. Bu süreç boyunca ise ortağı ve en yakın arkadaşı Martin Lorentzon’un TradeDoubler isimli girişiminden elde edilen gelirle Spotify’ı hayatta tutmaya başardı.

2008 yılının ekim ayında Ek, Spotify’da yasal müzik paylaşımını başlattı. İsveç’te başlayan bu hareketle tüm dünyaya sesini duyurmaya başlayan Spotify, git gide yükselmeye devam etti. Ek ve Lorentzon’un Spotify hakkında benzersiz fikirleri vardı. Ek, ilerleyen zamanlarda uygulamayı geliştirerek Premium hesap seçeneği ve mobil aracıları hizmete sundu.

Spotify’ın ilk hayranlarından biri de Mark Zuckerberg oldu. (Facebook’un kuruluş macerasını ve Mark Zuckerberg’ün hayatını merak ediyorsanız Mark Zuckerberg, 12 Yaşında Bile Girişimci! yazımıza göz atabilirsiniz.) Mark Zuckerberg, 2009 yılında kendi kurduğu Facebook üzerinden “Spotify is so good.” (“Spotify gerçekten çok iyi.) cümleleri yazan bir gönderi paylaştı.

Daniel Ek’in Özel Hayatı

Daniel Ek, 2016 yılında Sofia Ek ile evlendi.

Daniel Ek, Spotify sayesinde birçok insanın ilham kaynağı oldu ve çekingen, sakin bir yapısı olmasına rağmen insanlar ona bayılıyor. Bu kadar servet ve şöhrete rağmen mütevazı ve minimalist bir yaşam sürüyor.

Spotify’ın ilk yatırımcılarından biri olan Par-Jorgen Parson ise Ek hakkında, “Daniel benden 20 yaş küçük olmasına karşın şimdiye kadar çalıştığım en başarılı CEO’lardan biri. Spotify’ın başarısının ardında hep o vardı, bundan sonra da o olacak.” diyor.

Forbes‘a göre Daniel Ek, “World’s Billionaires” listesinde 4.6 milyar dolarlık servetiyle 622. sırada yer alıyor.

Ayrıca Daniel Ek’in Spotify profiline ulaşmak isterseniz, buradan ulaşabilirsiniz.

Daniel Ek’in Girişimcilere Özel Tavsiyeleri

İsveçli bir gazeteci olan Kina Zeidler’in Spotify’ın hikayesini anlattığı “The Swedish Tech Wonder” isimli kitabında Ek, girişimcilere şu tavsiyeleri veriyor:

  • Daima en yetenekli insanlarla çalışın. Uzun vadede bakarsanız alanının en parlak isimleriyle çalışmadığınız sürece başarılı bir şirket kurmanız imkansızdır.
  • Bilginizin kısıtlı olduğu konuları uzmanlarına bırakın.
  • Kendinize bir akıl hocası (mentor) bulun ve süreci birlikte yürütün. Mentorunuzun hatalarından ve deneyimlerinden ders çıkarın.
  • Hem iş hayatında hem de özel hayatınızda okumayı, deneyim kazanmayı ve öğrenmeyi asla bırakmayın.
  • Yerel başlayın, global hareket edin.
  • Eğlenmeyi ihmal etmeyin.

Bu ilham veren başarı hikayesi bitti fakat Daniel Ek ile ilgili bilgilerinizi test etmek isterseniz, SPOTİFY’IN KURUCULARINDAN DANİEL EK’İ NE KADAR TANIYORSUN? testimize göz atabilirsiniz. Şimdi eğlence zamanı!

İlginizi Çekebilecek Başarı Hikayeleri

Amancio Ortega, 1975 Yılında ZARA Markasını Kuran Adam

James Jebbia, 1994’te Supreme Markasını Kuran Adam

Ingvar Kamprad, 17 Yaşında IKEA’yı Kuran Adam

Mehmet Akif Ersoy’un İlham Veren Başarı Hikayesi

Howard Schultz, Starbucks’ı Bir Dünya Markası Yapan Adam

Girişim Haber 

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.