Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

Daha önce Sürdürülebilirlik çeşitlerinden Ekolojik ve Ekonomik Sürdürülebilirlik ’ten bahsetmiştim. Bugün inceleyeceğimiz konu ise ; Sosyal Sürdürülebilirlik

Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

Daha iyi bir toplum daha iyi bir yaşamın garantisi midir ? Peki ya toplumlar nasıl daha iyi olur ve bu mümkün müdür ? Sorduğum sorular ,  size Platon’un ‘Devlet ‘ kitabından alıntılar gibi felsefik ve bir o kadar ütopik gelebilir . Pek yanılıyor sayılmazsınız aslında , geçmişte veya şu an olduğumuz sosyal yapı sürdürülebilir bir gelecek için umut verici sayılacak cinsten değil maalesef. Yeterince belirsiz olan gelecek , artan sorunlarla birlikte bir çözüm arayışına gitmeyi gerektiriyor.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

Diğer iki Sürdürülebilirlik çeşidine oranla ‘Sosyal Sürdürülebilirlik’ daha az ilgi görüyor ve sahip olunan bilgi de diğerlerine oranla yine düşük kalıyor. Sosyal Sürdürülebilirlik ;  sosyal eşitlik , yaşanabilir bir dünya , toplum gelişimi , hizmetlere (sağlık , eğitim , ulaşım)  erişimde eşitlik  , insan hakları , sosyal adalet , emekçi hakları , sosyal sorumluluk gibi konuları içinde barındırmakta.

Tüm bunların sağlanması , ilk paragrafta bahsettiğim ideal dünya düzenine ulaşmanın bir yolu. Sosyal Sürdürülebilirlik , toplum için ‘ne daha iyi olur?’ sorusunun cevaplarından oluşuyor. Eşitlik , çeşitlilik , uyum, yaşam kalitesi , demokrasi , olgunluk . Bunlar toplumu hem besleyecek hem de devamlılığını sağlayacak özellikler olarak belirlenmiştir.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

İnsan faaliyetlerinin ekolojik denge üzerindeki öneminden bahsetmiştim. Toplumun yapacağı eylemler , doğa üzerine direkt olarak etkili. Toplumlar sürdürülebilir olmalı ki yıkımlar gerçekleşmesin ve aynı zamanda toplumlara her türlü destek sağlanmalı ki insan ekosistemdeki adaptasyonunu sağlayabilsin ve ekolojik sistem çalışabilsin.

Sosyal Sürdürülebilirlik sağlanması , toplumun ve haliyle bireylerin bilinçli bir düzeye ulaşmasıyla mümkün . Bilinçli bireylerden beklenen temel şey ise bildiğiniz gibi sorumluluklarını yerine getirmektir. Sorumluluğunu yerine getiren birey , sisteme yani ekolojisine minimum zararı verecektir ve bu da sistemi gerçekten ‘Sürdürülebilir’ kılacaktır .

Eğer insanlar için iyi bir refah düzeyi  yani Ekonomik Sürdürülebilirliği sağlarsanız ve durumu toplumlar adına eşit veya adil kılarsanız Sosyal Sürdürülebilirliği elde edersiniz. Bu iki koşulu sağlayan bireyler ve sistemler ise Ekolojik Sürdürülebilirliği sağlamış olacaktır.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Sosyal Sürdürülebilirlik

Şimdiye kadar Sürdürülebilirlik için 3 çeşidi de inceleyip tartıştık. Hepsinde fark ederseniz ki ‘Daha iyi bir Dünya’ ya da ‘Daha iyi çalışan sistemler’ elde etmeye çalıştık ama hepsinde ortak bir özellikle tüm bunlar mümkün oluyordu ‘Daha iyi bireyler’. Dünyayı değiştiremezsiniz , bunu yaptığınızda bugünkü sonuçlar elde ediliyor ama kendinizi değiştirerek Dünya’nın olması gereken dengesine katkı sağlayabilirsiniz. Daha iyi bizlere ve Dünya’nın kendi dengesiyle kendini döndürdüğü günlere. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere , bilgiyle kalın.

Sürdürülebilir Bir Dünya : Ekonomik Sürdürülebilirlik

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Sürdürülebilirlik Yazılarımız İçin Buraya Tıklayınız

Fatma Koyun

Güncellenen dünyayı kendi değerlerim etrafında dizayn ederek her gün deneyim kazanmaya çalışan bir üniversite öğrencisiyim. Asıl maharetin bilmekten geldiğine inanırım ve buna paralel olarak da bir öğrenme hevesine sahibim . Ayrıca gözlemlemeyi , yazmayı , insanlarla konuşmayı ve araştırmayı da çok severim.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.