İKLİM EYLEMİ : SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMACI 13

İklim Eylemi’ndeki amaç nedir?

İklim değişikliği ve etkileriyle mücadele etmek için acil eylemde bulunmak.

HEDEFLER

 

13.1. İklimle ilgili tehlikelere ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın ve uyum kapasitesinin bütün ülkelerde güçlendirilmesi,

13.2. İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi,

13.3. İklim değişikliği azaltım, iklim değişikliğine uyum, etkinin azaltılması ve erken uyarı konularında eğitimin, farkındalık yaratmanın ve insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi,

13.a Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf olan gelişmiş ülkeler tarafından üstlenilen, anlamlı azaltım eylemleri ve uygulamada şeffaflık bağlamında, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını ele almak için 2020’ye kadar yıllık 100 milyar doların ortaklaşa seferber edilmesi taahhüdünün uygulanması ve Yeşil İklim Fonu’nun sermayelendirme yoluyla olabildiğince kısa sürede tam olarak faaliyete geçirilmesi,

13.b Kadınlara, gençlere, yerel topluluklar ve dışlanmış gruplara odaklanarak en az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinde iklim değişikliğiyle ilgili etkili planlama ve yönetim kapasitesini artıracak mekanizmaların desteklenmesi.

Küresel sıcaklık, buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesi ile şimdiden sanayi öncesi seviyenin 1,1ºC üzerine çıktı. İklim değişikliğinin etkileri aynı zamanda sel ve kuraklığı da içerir, milyonlarca insanı yerinden eder, yoksulluğa ve açlığa sürükler, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere erişimlerini engeller, eşitsizlikleri artırır, ekonomik büyümeyi durdurur ve hatta çatışmaya neden olur. 2030 yılına kadar, tahminen 700 milyon insan yalnızca kuraklık nedeniyle yerinden olma riskiyle karşı karşıya kalacak.

İklim değişikliği ve onun yıkıcı etkileriyle mücadele etmek için acil eyleme geçmek bu nedenle hayatları ve geçim kaynaklarını kurtarmak için bir zorunluluktur ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ile onun 17 Hedefini – daha iyi bir gelecek planı – gerçeğe dönüştürmenin anahtarıdır.

2020’de, küresel sera gazı konsantrasyonları yeni zirvelere ulaştı ve gerçek zamanlı veriler, devam eden artışlara işaret ediyor. Bu konsantrasyonlar yükseldikçe, Dünya’nın sıcaklığı da artar. 2021’de küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi düzeyin (1850’den 1900’e) yaklaşık 1,1°C üzerindeydi. 2015’ten 2021’e kadar olan yıllar, kaydedilen en sıcak yedi yıldı.

Paris Anlaşması’nda belirtildiği gibi, ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5° Santigrat üzerinde sınırlamak için, küresel sera gazı emisyonlarının 2025’ten önce zirveye ulaşması gerekecek. Ardından, 2030’a kadar yüzde 43 oranında düşmeli ve 2050’de net sıfıra inmeli. emisyonları azaltmak ve ulusal olarak belirlenmiş katkılarla iklim etkilerine uyum sağlamak için iklim eylem planları oluşturuyor. Ancak, mevcut ulusal taahhütler 1,5°C hedefini karşılamak için yeterli değil.

 

Gerçekler ve Rakamlar

  •  2021’de küresel ortalama sıcaklık, sanayi öncesi düzeyin (1850’den 1900’e) yaklaşık 1,1°C üzerindeydi. 2015’ten 2021’e kadar olan yıllar, kaydedilen en sıcak yedi yıldı.
  • Küresel yıllık ortalama sıcaklığın önümüzdeki beş yılın en az birinde sanayi öncesi seviyelerin 1,5°C üzerine çıkması öngörülüyor.
  • Küresel karbondioksit (CO2) emisyonları, COVID-19’un neden olduğu sosyal ve ekonomik aksamaların neden olduğu azalan enerji talebi nedeniyle 2020’de yüzde 5,2 azaldı. Ancak COVID ile ilgili kısıtlamaların aşamalı olarak kaldırılmasıyla, 2021 için enerjiyle ilgili CO2 emisyonları yüzde 6 artarak şimdiye kadarki en yüksek seviyelerine ulaştı.
  • Gelişmiş ülkeler tarafından sağlanan ve harekete geçirilen iklim finansmanı, 2018’deki 78,3 milyar dolardan 2019’da 79,6 milyar dolara ulaştı. Dünyanın düşük karbonlu bir geleceğe geçmesi ve iklim değişikliğini önlemek için 2050’ye kadar her yıl 1,6 trilyon ila 3,8 trilyon dolara ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor. 1,5 ° ‘yi aşan ısınma
  • Küresel kara alanlarının yaklaşık üçte biri 2100 yılına kadar en azından orta düzeyde kuraklığa maruz kalacak.
  • Sera gazı emisyonları keskin bir şekilde azaltılsa ve küresel ısınma 2°C’nin çok altında kalsa bile, deniz seviyesi 2100 yılına kadar 30 ila 60 santimetre yükselebilir.
  • 1,5°C eşiğine ulaşılsa bile ılık su mercan resiflerinin yaklaşık yüzde 70 ila 90’ı kaybolacak; 2°C seviyesinde tamamen ölürler.
  • 3 milyar ila 3,6 milyar insan, iklim değişikliğine karşı oldukça savunmasız ortamlarda yaşıyor.
  • 2030 yılına kadar, tahminen 700 milyon insan yalnızca kuraklık nedeniyle yerinden olma riskiyle karşı karşıya kalacak.

Neden?

Küresel topluluk, tersine çevirmek için gereken tam taahhütten kaçınırken, iklim krizi hız kesmeden devam ediyor. 2010-2019, büyük orman yangınları, kasırgalar, kuraklıklar, sellerle birlikte şimdiye kadar kaydedilen en sıcak on yıl oldu.

 

Tedbir almazsak ne olur?

Kontrol edilmediği takdirde, iklim değişikliği ortalama küresel sıcaklıkların 3°C’nin üzerine çıkmasına neden olacak ve her ekosistemi olumsuz etkileyecektir. İklim değişikliğinin fırtınaları ve felaketleri nasıl şiddetlendirdiğini ve çatışmalara yol açabilecek yiyecek ve su kıtlığı gibi tehditleri şimdiden görüyoruz. Hiçbir şey yapmamak, şimdi harekete geçmekten çok daha fazlasına mal olacak. yol açacak eylemlerde bulunma fırsatımız var.

Küresel sıcaklık artışını 2°C’nin çok altında, hatta belki 1,5°C’nin altında sınırlayabiliriz. Aralık 2015’te dünya, tüm ülkelerin iklim değişikliğini ele almak için harekete geçme taahhüdünde bulunduğu Paris Anlaşmasını kabul ederek önemli bir ilk adım attı. Pek çok işletme ve yatırımcı da, yalnızca yapılacak doğru şey olduğu için değil, aynı zamanda ekonomiyi ve işletmeyi 1/2 oranında iyileştirdiği için emisyonlarını düşürme taahhüdünde bulunuyor.

İklim değişikliğiyle mücadele için yeterince yatırım yapıyor muyuz?

İklim değişikliğini ele almak için çabalarımızı büyük ölçüde artırmalıyız. Dünyada çok şey oluyor, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımlar arttı. Ama çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. Küresel sıcaklık artışını 2°C’nin, hatta belki 1,5°C’nin çok altında sınırlayabilmemiz için dünyanın enerji, sanayi, ulaşım, gıda, tarım ve ormancılık sistemlerini dönüştürmesi gerekiyor. Aralık 2015’te dünya, tüm ülkelerin iklim değişikliğini ele almak için harekete geçme taahhüdünde bulunduğu Paris Anlaşmasını kabul ederek önemli bir ilk adım attı. Pek çok işletme ve yatırımcı da, yalnızca yapılacak doğru şey olduğu için değil, aynı zamanda ekonomik ve ticari anlamda mantıklı olduğu için emisyonlarını düşürme taahhüdünde bulunuyor.

Küresel iklimle ilgili finansal akışlar, büyük ölçüde, toplam iklimle ilgili akışların en büyük bölümünü temsil eden yenilenebilir enerjiye yapılan 681 milyar dolarlık özel yatırım nedeniyle 2013’ten 2016’ya kadar yüzde 17’lik bir artış gördü. Bununla birlikte, fosil yakıtlara yapılan yatırım, 2016’da 781 milyar $’a ulaşan iklim faaliyetlerine kıyasla daha yüksek olmaya devam ediyor. Düşük karbonlu, iklime dirençli bir geçiş elde etmek için çok daha büyük ölçekli yıllık yatırım gerekiyor. 2019’da, gelişmekte olan 153 ülkeden en az 120’si, bir önceki yıla göre 29 ülke artışla, iklim uyumunu ve direncini artırmak için Ulusal Uyum Planlarını formüle etmek ve uygulamak için faaliyetler üstlendi. Ayrıca, 2020 afet riski azaltma hedefine ulaşmada ilerleme yavaş olmuştur.

Bu hedefe ulaşmak için ne yapabilirim?

Her birimizin birey olarak yapabileceği birçok şey var. Neler yapabileceğinizi öğrenmek için şu adrese gidin:

BM’nin iklim değişikliği konusundaki çabaları hakkında daha fazla bilgi için:

Diğer Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi hakkında daha fazla bilgi edinmek için şu adresi ziyaret edin: 

 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları:

Dünya Liderleri 2015 yılında, 2030’a kadar 3 önemli işi başarmak için 17 Küresel Amaç üzerinde uzlaştı. Aşırı temizliklerini sona erdirmek. Eşitsizlik ve adaletsizlik ile mücadele. İklim değişikliğini düzeltme. Sürdürülebilir kalkınma için Küresel Amaçlar bu taahhütleri gerçekleştirebilir. Bütün uluslararası. Tüm insanlar için. Gerçekleşebilmesi için herkesin bu hedefi bilmesi gerekiyor. #HareketeGeç

 

        HERKESE ANLAT

 

Sürdürülebilir kalkınma için küresel hedefler ne kadar çok kişi bilirse, o kadar başarılı olacaktır. Eğer biz bunun için çabalarsak, liderlerimiz bunu gerçekleştirebileceklerdir. Amaçların, daha çok insan tarafından öğrenilmesi gerekiyor. Amaçları depolamak için sizi kullananlarınıza var. Sohbette, e-postada, tartışmada, ürünlerde, evde, işyerinde, evde, nerede olursa olsun #HERKESEANLAT

 Girişim Haberleri Kimdir

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik yapmaya ait her parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş türlerinden hükmedilen girişim ve yatırım eylemlerini ortadan kaldırmak için bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca ulaşmayı iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir sınırlarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek isteyenler sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer #Sürdürülebilir1Dünya Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynakça

1, 2, 3

 

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.