SESSİZLİĞİN İÇİNDE BİR BESTECİ: LUDWIG VAN BEETHOVEN

Beethoven
Beethoven
Beethoven
Beethoven

Beethoven’ın kendisiyle aynı adı taşıyan dedesi Ludwig Van Beethoven Bonn’un seçkin müzisyenleri arasındadır. Ludwig’in tek çocuğu olan Johann van Beethoven (1740-1792) babası gibi Bonn’da aynı sarayda tenor olarak çalışır ve ayrıca klavye ve keman dersleri verir. 1767’de Johann Heinrich Keverich (1701-1751)’in kızı olan Maria Magdalena Keverich (1746-1787) ile evlenir. Bu evlilikten yedi tane özel gereksinimli çocuk doğar. Beethoven Bonn’da gerçekleşen bu evlilikten sonra dünyaya gelen yedi çocuktan ikincisidir. Bu evlilikten doğan yedi çocuktan sadece Beethoven ve diğer iki kardeşi Kaspar Anton Karl van Beethoven (1774-1815), Nikolaus Johann van Beethoven (1776-1848) hayatta kalır.

Beethoven’ın gerçek doğum günü hakkında kesin bir bilgi olmamasına rağmen vaftiz ediliş tarihi kilise kayıtlarına 17 Aralık 1770 olarak geçmiştir. O dönemlerde yeni doğan bebekler doğdukları günden bir gün sonra vaftiz edilirler ve bu yüzden Beethoven’ın doğum günü ailesi ve öğretmeni Johann Albrechtsberger (1736-1809) tarafından 16 Aralık’ta kutlanır.

Beethoven
Beethoven

 Mutsuz bir çocukluk geçiren Beethoven, küçük yaşlarda ailesinin geçimine katkıda bulunmak için kilisede piyano çalarak çalışmaya başlamıştır. Alkolik bir müzisyen olan babası Johann’dan ilk müzik derslerini aldı. Mozart’ın babası olan Leopold Mozart’ın ailesi ile birlikte çıktığı turnelerden ve başarılarından haberdardır. Onlarla aynı yolu izlemeye başlar.

 Beethoven Gilles van den Eeden’den organ ve aile dostu olan Tobias Friedrich Pfeiffer’den klavye dersleri alır. Aynı zamanda Franz Rovantini’den keman ve viyola dersleri alır. Beethoven 5 yaşından itibaren çok yoğun müzik dersleri almaya başlar. Klavye öğretmeni Pfeiffer bazen onu gece yatağından kaldırarak zorla dersler verir. Beethoven ilk halka açık konserini 1778 yılında henüz yedi yaşında iken verir.

 1779 yılında Beethoven Christian Gottlob Neefe’den ilk bestecilik dersleri almaya başlar. 1783 yılında Christian Gottlob Neefe’nin yardımıyla Beethoven ilk bestesini yayınlar (WoO 63 klavye varyasyonları) daha sonra Beethoven Neefe’nin asistanı olarak çalışır. 1784 yılından itibaren ilk parasını asistanlıktan kazanmaya başlar. İlk 3 piyano sonatı (Kurfürst) 1783 yılında yayınlanır. Beethoven’ın bu muazzam yeteneği başpiskopos Maximilian Friedrich tarafından fark edilerek maddi ve manevi yönden desteklenir.

Beethoven
Beethoven

 O sıralarda baş gösteren aydınlanma çağı ve masonluk Beethoven’ı derinden etkiler Neefe ve Beethoven’ın çevresindekilerin çoğu Aydınlanmışlar (Order of the Illuminati) üyesidir. 1787 yılında Wolfgang Amadeus Mozart’la çalışmak umuduyla Viyana’ya gider ve bir süre Mozart’tan ders alır. Beethoven’in kabiliyetini keşfeden ilk müzik öğretmeni de Mozart’tır. Bir gün Beethoven evinde piyano çalarken Mozart onu odadaki dostlarına göstermiş ve şöyle demiştir:

 Bu çocuğa dikkat edin; bir gün gelecek, bütün dünya ondan bahsedecek.

Mozart
Mozart

 Beethoven aynı yıl içinde annesini kaybeder ve babası alkolik olur. Bunun sonucunda Beethoven küçük kardeşlerinin sorumluluğunu almak zorunda kalır ve 5 yıl boyunca Bonn’da kalmaya karar verir. Bu sıralarda Franz Wegeler ile tanışır ve onun sayesinde o zamanın seçkin ailelerinden olan von Breuning ailesi ile tanışır. Beethoven von Breuning çocuklarına müzik dersleri verir. Bu sıralarda Almanya’nın soylularından Count Ferdinand von Waldstein ile tanışır ve ondan maddi destek görür. Beethoven aynı zamanda seçkin sarayların orkestralarında viyola çalarak ailesine maddi katkı sağlamaya devam eder.

 1792 yılında 22 yaşında Viyana’ya geri döndüğünde Mozart’ın ölmüş olduğunu öğrenir. Klasik müziğin ünlü bestecisi Joseph Haydn’ın yanında çalışmaya başlar. Joseph Haydn kısa sürede Beethoven’ın üstün yeteneğini fark eder ve her konuda ona destek olur. Beethoven, başlarda besteci olarak değil piyanist olarak adını duyurur. Daha sonra yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenlerini etkiler. Beethoven, Viyana’ya geldiği 1792 yılından öldüğü tarihe kadar burada yaşamıştır. Yaptığı bestelerle klasik müziğin 19. yüzyılın sonuna kadar yaşayan tüm müzisyenleri etkiledi.

Beethoven
Beethoven

 Beethoven’ın dokuz senfonisi, beş piyano konçertosu, bir keman konçertosu, bir piyano, keman ve çello için üçlü konçerto, otuz iki piyano sonatı ve birçok oda müziği eseri bulunmaktadır. Sadece bir opera (Fidelio) bestelemiştir. İlk senfonisini 1800 yılında yapmıştır. Eroica olarak da bilinen 3. senfonisini, Avrupa’ya demokrasi getirdiği için Napolyon’a adamıştır. Ancak daha sonra Napolyon kendini İmparator ilan ettiğinde bu adamayı geri almıştır. 9. senfoni ise en çok bilinen ve bugün Avrupa Birliği marşı da olan en çarpıcı senfonisidir.

Beethoven
Beethoven

Beethoven çok titiz çalışan bir müzisyendi. Müziği, ifade gücü ve teknik olarak çok üst seviyedeydi. Beethoven, Haydn ve Mozart’tan devraldığı prensipleri geliştirdi, daha uzun besteler yazdı ve daha tutkulu, dramatik eserler oluşturdu. Eserleri klasik formda olmakla birlikte, özellikle Op. 109 piyano sonatıyla beraber Romantik Döneme geçişi hızlandırmıştır. Daha enerjik ve dinamik eserler üretebilmek için Mozart’ın müziğindeki eleganslıktan uzak durmuştur. Ayrıca Mozart’ın müziğinde pek görülmeyen bilinçaltı dünyası Beethoven’in yapıtlarında önemli bir yer tutar.

  1798 yılında Beethoven işitme problemleri yaşamaya başlar. Bu tarihten itibaren 21 yıl boyunca hiç kimseyle iletişim kurmaz. Ancak 1819 yılına gelindiğinde yazarak insanlarla diyalog kurmaya başlar, artık tamamen sağırdır. 21 yıl boyunca çekilen yalnızlık çok derin acılar yaşamasına neden olur. Beethoven bütün senfonilerini işitme problemi yaşamaya başladıktan sonra bestelemesi de dikkate değer bir olaydır.

Antonie Brentano
Antonie Brentano

Beethoven ömrü boyunca birkaç kadını sevmesine rağmen hiç evlenmemiştir. Bunlar içinde evlenmeye en çok yaklaştığı ve en çok sevdiği Ölümsüz Aşık’tır. Kim olduğu kesin olarak bilinmemekle birlikte bu kadının, Frankfurtlu bir tüccarın karısı olan Antonie Brentano olduğu sanılmaktadır. Sevdiği kişiye kendini bütünüyle veren Beethoven, Diabelli Varyasyonları’nı Ölümsüz Aşkı’na adamıştır.

Beethoven
Beethoven

 Ludwig van Beethoven, 26 Mart 1827 tarihinde Avusturya’nın başkenti Viyana’da siroz hastalığından 57 yaşında ölmüştür.

Girişim Haberleri Kimdir?

 Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

 İlginizi Çekebilecek Diğer #Başarı Hikayeleri Yazılarımız İçin Tıklayınız.

 Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynakça 1, 2, 3

Sena Yıldırım

22, öğrenci hemşire’3, girişimcilik dünyasıyla büyülenmekle meşgul. Dijital pazarlama, girişimcilik ve yaratıcı marka kurma hikayeleriyle ilgileniyor. Özgün, tutkulu, meraklı bir dünya anlayışına sahip.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.