Serdar Yalçınkaya: Sektörün Sorunlarına Donuk Ekmek Hamuru Çare Olabilir

Ekmek ve unlu mamuller sektörünün yerli ve milli kalabilmesi kalıcı çözümlere bağlı

Sektörün Sorunlarına Donuk Ekmek Hamuru Çare Olabilir

Türkiye’de günde 29 bin ton, yılda 10 milyon ton ekmek üretiliyor. Gelişen Dünya koşullarında artık ekmek hamur üretiminin Türkiye’de geleneksel olarak mahalle fırınlarında yapılmasının olanaksız hale geldiğini belirten Toya Makine ve Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya, bu durumun nedenleri anlatarak, çözüm önerilerini açıkladı.

Toya Makine ve Bay Bread Fırıncılık CEO’su Serdar Yalçınkaya,

yıllık hacmi 50 milyar dolar düzeyinde olan taze ekmek ve unlu mamuller sektörünün yerli ve milli kalabilmesinin kalıcı çözümler ile sektörün günümüz şartlarına uyumlandırılması ile mümkün olacağını ifade etti.

Sektörün zorunluklarının başında yasal zorunluluklar ve işgücü yetiştirilememesi olduğunun altını çizen Serdar Yalçınkaya, “Ekmek üretim tesislerinin Büyükşehir sınırlarında 400 m2, müstakil, ayrık nizamlı, iskanlı yapılarda yapılabilme zorunluluğu var. Öte yandan 2012 yılından itibaren ülkemizde başlayan 4+4+4 eğitim sistemi lise mezuniyetini zorunlu hale getirmiştir. Ancak ekmek ve unlu mamül üretimi konusunda lise düzeyinde bir eğitim verilememektedir. Buda artık sektörde ihtiyaç duyulan iş gücünün maalesef yetişememesine neden olmaktadır.” dedi.,

 

 

Ekonomik nedenlerin de sektörü zorladığını sözlerine ekleyen Yalçınkaya, “Gelişen ekonomik şartlar ve işgücü maliyetleri ekmek üretiminin geleneksel boyutlarda devam ettirilmesinin işin boyutu nedeni ile sürdürülebilir olmasını olanaksız hale getirmektedir. Kurulu iş yerlerindeki teknolojik yetersizlikler üretim maliyetlerini yükseltmekte ve karlılığı yok etmektedir. Özellikle 2018 yılından itibaren oluşan yasal düzenlemeler ile ekmek fiyatları da yasal olarak fiyat artışı kontrollü yapılan ürünlerden olmuştur. Bu da hammadde girdileri serbest artışta ancak mamul fiyat artışı sınırlı olması nedeni ile teknolojik yatırımların arttırılması gereken bir üretim olmaktadır. Ancak geçtiğimiz yıllarda karlılığı düşen yatırımcılar üretim teknolojilerinden ziyade pazarlama ve satışa yatırım yaparak tezgah dekorasyonlarına veya dağıtım araçlarına yatırım yaparak günü kurtarmışlardır. Artık sektörde daha köklü değişim yapmanın vakti gelmiştir; gerekli olan bölgelerde gerekli kapasitelerde donuk hamur üretebilen fabrikalar kurulmalı ve hamur üretim maliyetleri düşürülmelidir. Bu fabrikalarda üretilen hamurlar fırınlara dağıtılmalı ve fırınlar bu hamurları istedikleri saatlerde istedikleri miktarlarda üreterek müşterilerine olması gerektiği gibi sıcak ve taze olarak sunmalıdırlar. Uzun çalışma saatleri gerektiren Fırın işletmelerinde de böylelikle üretim personeli tasarrufu gerçekleştirilebilecektir. Ayrıca yatırımcılar müşterilerin talep ettikleri geniş ürün çeşitliliğini de bu şekilde müşterilerine sunabileceklerdir. Bu tip yatırımlar bireysel olarak yapılabileceği gibi, grup olarak kooperatif şeklinde veya anonim şirket şeklinde de yapılabilir.” şeklinde görüşlerini dile getirdi.

 

Toya Makine: Toya Makine 1976 yılında ekmek ve unlu mamul makinaları üretmek üzere İstanbul’da kuruldu. Kurulduğu ilk günden bugüne, öncelikle yerel piyasada müşterilerin ihtiyaçlarını belirlemeye ve karşılamaya, daha sonra da gelişen şartlar gereği yurt dışına ürün satarak ülke ekonomisine katkı sağlamaya odaklanmıştır. Ürün gamında tüm unlu mamul üretim ekipmanlarını bulunduran Toya Makine, gerek kendi tesislerinde gerekse diğer üreticilerin tesislerinde üretilen ürünleri, dünya standartlarında sunmakta olduğu satış sonrası hizmet anlayışıyla güvence altına almaktadır. Toya Makine’yi rakiplerinden ayıran en önemli özelliği, uzun ömürlü malzemesi ve yüksek kaliteli teknik tasarımın birinci sınıf olmasıdır. Ürün geliştirme çalışmaları devam ederken, TOYA Makine fırıncılık sektöründe birçok ürüne öncülük etmiş, kalitesi ve başarısıyla sektörde yerini almıştır.

 

 

Bay Bread: Katkı maddesi içermeyen doğal ve yerel malzemeler kullanarak geleneksel yöntemlerle ürettiği ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunmaktadır. Bay Bread, ilk şubesini Mart 2017’de açmıştır. Bay Bread, stratejik lokasyonlarda açılan yeni mağazaları ile büyürken, deneyimli ve işini aşkla yapan kadrosu ile marka kimliğini en iyi şekilde yansıtarak “Yeni Nesil Fırıncılık” konseptini hayata geçirmektedir. Ayrıca yeni nesil pazarlama, ürün formları ile evlerde ve iş yerlerinde donuk olarak muhafaza edilen ve ihtiyaç halinde pişirilerek her zaman sıcacık ve tazecik tüketilebiliyor. Klasik fırıncılık anlayışını daha ileriye taşıyan; ekmekten tatlıya, çay ve kahveden dondurulmuş ürünlere uzanan geniş ürün gamına ek olarak, yeni lezzetlere de öncü olmak için var gücüyle çalışmaktadır. Bay Bread, Ümraniye’de yer alan fabrikada tüm ürünlerini son teknolojiyi kullanarak, gıda mevzuatına ve yüksek kalite kontrol standartlarına uygun hijyenik koşullarda üretmektedir. Türkiye’de bir ilke imza atan imalat modeliyle amaçlanan ülkemizdeki üretim verimliliğini en yüksek seviyeye ulaştırarak sektörün rekabet gücünü artırmaktır.

 

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız

Keiretsu Forum Türkiye’den Dijital Güzellik Asistanı Melo App’e 5 Milyon TL Değerleme Üzerinden Yatırım Aldı!

HOTELFOREX TOURISTICA – DIANA TRAVEL ARASINDA STRATEJİK ORTAKLIK

Hekimlerin İletişim ve Profesyonel Bilgi Paylaşım Platformu Medklik, Teknolojik Altyapısını B4YO Capital’den Aldığı Yatırımla Daha da Büyütüyor

Tesla, Otonom Sürüş İçin 9.Beta Güncellemesini Yayınladı

Loggle: Yeni Nesil BT Envanter Varlık Yönetimi Aracı

GelecektekiSen, Lise 9,10,11 ve 12.sınıf öğrencilerini TalentsForFuture High School 2021 Yaz Okulu’na davet ediyor.

Efilli: Kişisel Verilerin Korunmasında Yerli Çözüm

TİİBÖT Tarafından 3-4 Temmuz Tarihleri Arasında Düzenlenen Bilişim ve Teknoloji Zirvesine Davetlisiniz!

Girişim Haberleri Ailesini Büyütüyor!

Girişimcilik Ekosistemi 1 Temmuz’da İBB ile Harekete Geçiyor!

Güneş Gözlüğü, Okyanusta Bulunan Plastik Atıklarından Tasarlandı!

 

 

Girişim Haberleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler 

 

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz. 

 

 

Sosyal Medya Hesaplarımız 

LinkedIn 

Twitter 

Instagram 

 

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.