Savaşta IT Şirketleri – Ukrayna

24 Şubat 2022 tarihinde Rusya, Ukraynaya bir savaş başlattı. Neredeyse kimse bu savaşın etkilerinin neler olacağını bilmiyorlardı. Savaş sonrası Ukrayna’da yer alan IT şirketlerinin süreçlerini, neler ile karşılaştıklarını ve daha fazlasını Finmap Kurucu Ortağı ve CEO’su Aleksandr Solovei ile konuştuk.

İlk olarak Solovei,Savaş başladıktan sonra bilişim şirketleri nasıl bir yol izledi? Süreçler nasıldı?

İlk günlerde kimse çalışmıyordu. Kelimenin tam anlamıyla, hiç kimse, çünkü herkes ülkede yakıt eksikliğin farkındaydı,  trafik sıkışıklığı ve nereye gittiğinizi veya geceyi nerede geçireceğinizi bilmeden seyahat ediyordu. Örneğin işgalden sonraki ilk geceyi benzin istasyonunda hattın arabama yakıt doldurmasını beklerken geçirdim. Ondan sonra küçük kasabadaki kilisede yerde birkaç saat uyudum.

İlk birkaç gün hiç kimse herhangi bir iş düşünmedi.Şu anda ekip arkadaşlarımızın neredeyse tamamı güvenli yerlerde çalışıyor ama ne yazık ki hepsi değil. Birkaç takım arkadaşımız ne yazık ki işgal altındaki bölgelerde.

Onlarla hiçbir bağlantımız yok çünkü bu onlar için çok tehlikeli. Zaman zaman onlardan “yaşıyorum” diye mesajlar alıyoruz ve hepsi bu. Bahsettiğim tüm bu “güvenli yerler” daha güvenli değil çünkü her gün ve gece hava alarmları var. Daha önce çalıştığımız gibi uzaktan ama daha güvenli yerlerde çalışıyoruz. Bazen sığınaklar ya da evlerin bodrum katlarıdır. Bu kadar.

Genişleme adımlarımız üzerinde çalışmaya başlar başlamaz ilk düşündüğümüz şey kendimizi çalıştırmak olduğunda, kendimizi ve ekip arkadaşlarımızı daha güvenli yerlere transfer ettik ve neler olup bittiğini ve ne yaptığınızı anlamaya çalıştık bilmeli çünkü ilk patlamayı duyduğunuzda işlerin nasıl değiştiğini hayal bile edememek büyük bir stres.

Ben de o sabah ilk füzelerin vurduğu havaalanının hemen yakınında yaşıyordum. O yüzden şirketimizi güvenli moda geçirmek zorunda kalmadık ama tüm çalışanlarımıza önce kendimizi önemseyelim, sonra işler netleşince göreceğiz dedik. İşimizi iptal etmeyi falan düşünmüyorduk. Her şeyden önce güvenliğimizi düşündük.

Savaşın getirdiği avantajlar veya dezavantajlardan bahsedebilir misin?

En büyük dezavantajı, bölgelerin ve şehirlerin bombalanmasından kaynaklanan yıkımdır. Açıkça görülüyor ki, Kiev banliyöleri, Kharkiv şehri veya şu anda düzenli olarak bombalanan diğer şehirler gibi işgal altındaki bölgelerdeki veya yok edilen bölgelerdeki şirketler.

Elbette hiçbir firma eskisi gibi çalışmıyor. Çok sayıda işletme, özellikle de insanların taşındığı şehirlerdeki çevrimdışı işletmeler işlerini kaybetti.

Dijital veya lojistik şirketler gibi işletmelerin bazıları çok küçük bölümleri iyi bir şekilde çalışıyor. Ancak bundan etkilenmeyen işletme olmadığını anlamalısınız. Anladığım kadarıyla, şu anda işletmelerin yaklaşık %80’i, hepsi çevrimdışı olduğu için hiç çalışmıyor, örneğin mağazalar vb. hiç çalışmıyor veya çok az çalışıyor.

Mevcut süreç nasıl ilerliyor ve nasıl planlanıyor?

İlk olarak, birçok şirket bu dönemde hayatta kalamayacak, ancak hayatta kalacak olanlar, yaptıkları şeyleri ve işlerini yapma yaklaşımlarını değiştirmek için kesinlikle döndürülmelidir. Şu anda hükümetimiz çok parlak işler yapıyor ve bununla gurur duyuyorum. Ukrayna’nın zaferden sonra Avrupa’da iş ve ekonomi açısından daha da iyi bir ülke olacağına kesinlikle eminim.

Finmap böyle bir durumda neler yapıyor?

Avrupa pazarlarında ölçeklenmeye devam ediyoruz. Çünkü savaştan önce biz çalışırken odaklı bir yöndü. Ve şu anda Polonya, Çek Cumhuriyeti, İspanya ve Türkiye pazarlarına girme imkanlarımızı bile genişlettik. Bu pazarlar hakkında zaten harika şeyler yaptık. Yazılımımızı, açılış sayfalarımızı ve reklamlarımızı tercüme ettik, kullanıcılar için bir SSS oluşturduk ve şimdiden ücretli müşteriler kazandık. Ve bu arada, normal sürenin iki katı deneme süremiz yapıldı.

Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’daki yatırım ortamı nasıl değişti?

Şu anda sadece startup ekosisteminin içinden gördüğüm şey, örneğin ekip olarak tamamen dış pazarlara odaklanan şirketlerin, örneğin Ukrayna’da olduğunu görüyorum, ürün Ukrayna’daydı veya zaten faaliyete devam etti. Ukrayna’da. Ancak dışarıda bir yerde güçlü bir çekicilikleri varsa, bu şirketlerin çoğu Ukrayna’da yerleşik olmadığı için yatırımcılar için kesinlikle ilgi çekici olmaya devam ediyor.

Halihazırda birkaç tur yükselttilerse, kesinlikle Baltık ülkelerinde veya Birleşik Krallık’ta veya ABD’de yer alıyorlar. Yani yasal olarak Ukrayna’dan olmayan şirketler. Ve daha önce de söylediğim gibi oldukça iyi bir çekişe sahiplerse, yatırımlar için kesinlikle ilgi çekici olmaya devam ediyorlar.

Üstelik, Ukrayna’ya ve birçok şirkete, dünyanın her yerinden birçok insan, Ukrayna’ya çok fazla ilgi duyulur olmaz, Ukraynalı kuruculara karşı tutum daha da iyi çünkü onlar kabul ediliyorlar. çok güçlü olmak. Savaşta bile işlerini sürdürebilmişlerse, bu onların güçlü iş adamı ve güçlü insan olduğunu gösterir.

Gelecekte bir noktada bizi neler bekliyor?

Ben kesinlikle bir sihirbaz değilim. Ama benim gördüğüm, Ukrayna kesinlikle çok büyük ve dünyaca ünlü dünyaca ünlü ürünlerin anavatanı olacak. Çok deneyimli mühendislerimiz olduğu için, çok hırslı girişimcilerimiz var, şimdiden dünyanın her yerinde yatırım payımız var. Preply, Reface, MacPaw vb. gibi birçok Ukrayna ürününün iyi bilindiğini görüyorsunuz.
Dolayısıyla, en yakın gelecekte ve daha ileride, Ukrayna’nın girişim ekosisteminin ve girişim ekosisteminin daha önce hiç olmadığı kadar büyüdüğünü ve geliştiğini göreceğiz. Bu benim vizyonum.

savaş Finmap Kurucu Ortağı ve CEO’su Aleksandr Solovei, Savaşı, sonrası ve gelecekte neler düşündüğünü bizlere aktardı. Umuyoruz ki savaş var an önce biter ve Solovei’nin dediği gibi Ukrayna girişim ekosisteminde gelişir ve bizlerde bu gelişmeleri sizlere aktarabiliriz.

İlginizi Çekebilecek Diğer #Gündem Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedln hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.