Sanders İntihar Eşiğindeyken Onu Hayata Döndüren KFC

Harland David Sanders, KFC’yi hayatında her şey kötü giderken, intihar eşiğindeyken kuran adam.

9 Eylül 1890’da Indiana’da dünyaya gelen Sanders, henüz 5 yaşındayken hayatın zorluklarıyla karşılaşmaya başlamıştı. Babasını 5 yaşındayken kaybetti. Evi geçindirmek için annesinin çalışmak zorunda kaldığı bu süreçte evde kardeşleriyle yalnız başına kalan Sanders, küçük yaşta kardeşlerine bakma sorumluluğunu üstlendi. Bu sırada ileride kendini hayata döndürecek olan KFC’nin temellerini kardeşlerine yemek yaparak attı. 

10 yaşındayken çalışma hayatına atıldı ve 16 yaşında okulu bırakmak zorunda kaldı. Annesi o sırada başka bir adamla evlendiği için Sanders evi terk etti. 18 yaşındayken Josephine King ile evlendi fakat hala düzgün bir işi yoktu. 22 yaşına kadar trenlerde kondüktörlük yaptı ama oradan da kovuldu. Bunun üzerine Josephine çocuklarını da yanına alarak onu terk etti.

Josephinden sonra da hayatı iyice kötüye gitti ve artık yaşamına son verme kararı aldı. Vasiyetini yazmak için bir ağacın altına oturdu ve aslında hayatını güzelleştirecek asıl fikri buldu. Bu hayatta her türlü işi deneyen Sanders, tek bir işi denememişti: Aşçılık. 5 yaşındayken bile kardeşlerinin karnını doyurabilen Sanders’ın belki de en büyük yeteneğiydi yemek yapmak ve hayatı boyunca hiç denememişti. Son bir şans diye düşündü ve 87 dolar borç alıp; kapı kapı dolaşarak, kendi tarifini kullanarak tavuk satmaya başladı. Yol kenarında küçük bir tavuk dükkanı açtı ve kısa sürede çok sevildi. Ünü kısa sürede her yere yayıldı ve Kentucky valisi Sanders’a “Albay” lakabını verdi.

Sanders

Fakat Sanders’ın bu başarısı da uzun sürmedi. Yeni bir otoban yapıldığı için Sanders’ın dükkanına kimse gelmemeye başladı ve Sanders battı. Fakat yine pes etmedi ve tarifini satın alacak bir restoran arayışına girdi. Arabasıyla tüm Amerika’yı dolaştı ve 1009. deneyişinde tarifini almayı kabul eden bir restoran buldu. KFC bir efsane haline geldiğinde Albay Sanders, şirketin yüzü olarak kalma şartıyla 2 milyon dolara şirketi John Brown’a sattı. 90 yaşında hayata gözlerini yuman Albay Sanders gerisinde 115 ülkeye yayılan 19.000’den fazla noktada hizmet veren ve tarifi hala saklanan leziz bir fast-food zinciri bıraktı. 

Sanders

Ve yine; ne olursa olsun, ne zorluklarla karşılaşırsak karşılaşalım, umudun hiç tükenmediğini sonuna kadar savaşmamız gerektiğini gösteren bir başarı hikayesi.

Çıkmazdayken savaşmayı bırakmamanız dileğiyle..

Serra Taş

Müzikten, spordan ve gezmekten keyif alan bir üniversite öğrencisiyim. Her gün yeni bilgiler keşfedip bu bilgileri paylaşmak, farkındalık yaratmak, insanların hayatlarına biraz olsun iyi bir şekilde dokunabilmek ise beni ben yapan motive kaynaklarım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.