Sal Khan Kimdir?

Sal Khan’ın Khan Academy Öncesi Hayatı

Sal Khan, Bangladeşli bir çocuk doktoru olan Jamal Khan ve Hindistanlı eşi Mahooda’nın oğlu olarak 1976’da New Orleans’ta doğdu.

Okuldaki ilk hatırası amcasının matematik problemlerini çözmesini izlemesiydi. Önce “Matematik nedir?” diye sordu. Amcası, mühendis olabilmek için matematiğin gerekli olduğunu söyledi ve Sal’a kendisinin de mühendis olmasını ve M.I.T.’ye gitmesini önerdi.

Ama büyürken Sal, matematikten çok sanatla ilgileniyordu ve karikatürist ya da mimar olmak istiyordu. Louisiana, Metairie’deki Grace King Lisesi’nde okurken diğer yandan bir heavy metal grubunda gitar çaldı ve şarkı söyledi.

Yine de yavaş yavaş Sal Khan, bir şekilde teorik fiziğe aşık oldu. Böylece matematik ve fen bilimlerinde kendini geliştirdi ve M.I.T.’ye kabul edildi.

Orada her dönem düzenli olarak tıp ve hukuk alanlarında yedi veya sekiz ders aldı. Aynı zamanda bilgisayarlara ve yazılıma ayrıca ilgi ve heyecan duydu.

Böylesine hızlandırılmış bir programla Sal Khan, 1998 yılında M.I.T.’den üç derece ile mezun oldu: matematik alanında lisans, elektrik mühendisliği ve bilgisayar bilimleri alanında birleşik lisans ve elektrik mühendisliği alanında eşzamanlı yüksek lisans derecesi.

Sınıf başkanı olarak diplomasını da başka bir başkandan aldı – Bill Clinton.

Sal Khan

Kaliforniya’da Oracle için iki yıl çalıştıktan sonra Sal, Cambridge’e ve Harvard İşletme Okulu’na geri döndü ve burada sadece MBA derecesini kazanmakla kalmadı, aynı zamanda M.I.T.’den tanıdığı bir kadınla yeniden bağlantı kurdu. Adı Umaima Marvi idi ve tıp eğitimini Harvard’da tamamlıyordu.

Sal ve Umaima sonunda 2004’te evlendi ve şimdi iki çocukları var: İmran ve Diya.

Harvard’dan sonra Sal Khan, Boston’da bir hedge fonunda analist oldu, ancak eğitime olan hayranlığını ve insanların problem çözme ve diğer bilgiler hakkında nasıl temel bir anlayış kazandıklarına olan merakını asla kaybetmedi.

2004 yılında bir yan proje olarak Sal Khan, küçük kuzenine interaktif bir not defteri ile telefonla matematik dersi vermeye başladı. İki yıl içinde çevrimiçi derslerine bir düzineden fazla akraba, aile ve arkadaşı ekledi. O zamana kadar öğrencilerinin pratik yapması için yazılım üzerine çalışmalar yapıyor ve YouTube’da dersler oluşturuyordu.

2009 yılına gelindiğinde Sal Khan, Bill ve Melinda Gates Vakfı’ndan ve diğer katkıda bulunanlardan da mali destek alarak yeni kar amacı gütmeyen Khan Academy’yi tam zamanlı yönetmek için işinden ayrıldı.

Khan Academy

Şu anda 50’den fazla çalışanı olan büyüyen bir şirketi yönetmesine rağmen Sal Khan, uygulamalı sınıfları ziyaret ediyor ve video dersleri oluşturuyor. Sal Khan’ın burada, Silikon Vadisi’nde ve tüm dünyada eğitim üzerindeki etkisi ölçülemez. Sal, Khan Academy’nin her ay 25 ila 50 milyon kullanıcıya sahip olacağını öngörüyor.

2014 Vadi Eyaleti konferansı’nda, Khan Academy’nin kurucusu Salman Khan, Ortak Girişimin en yüksek onurunun adını verdiği adamın ruhunu somutlaştırdıkları için Ortak Girişimin tanıdığı Silikon Vadisi simgelerinin seçkin bir listesine katıldı: David Packard. David Packard gibi, Khan da topluluğumuzu geliştirmek için sivil girişimcilik yaklaşımını benimsedi. Hem Silikon Vadisi’nde hem de dünyada gelecek nesiller için eğitimi yeniden icat etti.

Sal Khan, genç kuzeni Nadia’ya ders vermeye ve derslerini 2004’te internete yerleştirmeye başladığında, hiç kimse bu bire bir derslerin, misyonu herkes için Ücretsiz Dünya Standartlarında bir eğitim sağlamak olan ve her yerde bulunan Khan Academy olacak şekilde gelişeceğini tahmin edemezdi.

Bugün dünyanın her yerinden her ay 10 milyondan fazla öğrenci Khan Academy’yi ziyaret ediyor.

Sadece son iki yılda öğrenciler 350 milyondan fazla dersi inceledi. Khan Academy, matematik, biyoloji, fizik, kimya, istatistik, olasılık, programlama, ekonomi, tarih, sanat tarihi, tıp, hemşirelik ve güncel konuları kapsayan 5000’den fazla eğitim videosu sunmaktadır.

Bugün dünya çapında 200.000’den fazla eğitimci, öğrencilerin konularda ustalık kazanmalarına ve daha fazla tartışma ve dinamik proje tabanlı öğrenme için Khan Academy’yi kullanıyor.

Sal Khan

Gerçekten, Sal Khan eğitimi sonsuza dek değiştirdi.

Bir öğrenci belirli bir dersi anlamıyorsa, dersi tekrar tekrar tekrarlayabilir, problem üzerine problemi çözebilir ve sınıf arkadaşları kadar çabuk anlamamanın sosyal utancına maruz kalmaz. Khan Academy’nin öğrenmeye yönelik kendi kendine tempolu yaklaşımı, iyileştirici bir piste yerleştirilen öğrencilerin öğrenme boşluklarının üstesinden gelmelerine ve daha üst düzey bir pistte en iyi öğrenciler olmalarına izin verdi.

Her alıştırmanın ipuçları vardır ve sonuçta çözümü sunar. Bir öğrenci çözüme nasıl gidileceğini öğrendiğinde, Khan Academy, öğrencinin konsepte hakim olup olmadığını test etmek için benzer bir soruna hizmet eder.

Khan Academy 31’den fazla dile çevrildi. Bu çevirilerin çoğunu gönüllüler yaptı. Açıkçası, onlar da Sal’ın vizyonunu ve tutkusunu paylaşıyorlardı.

”Sal Khan, vizyon sahibi olduğu kadar son derece yetkin bir liderdir. Eğitimin ne olabileceğini yeniden tasarladı.”

Sal Khan’ın çalışmalarına olan bağlılığını ve TIME dergisinin onu neden “Dünyanın En Etkili 100 İnsanı”ndan biri olarak adlandırdığını artık daha iyi anlıyoruz.

Sal Khan

Girişim Haberleri Kimdir?

Girişim Haberleri; Kasım 2020’den beri etkin ve aktif faaliyet gösteren, girişimcilik ekosistemine ait her bir parçaya değer vererek ilerleyen bir haber ve içerik sitesidir. Girişim Haberleri’nin en büyük misyonu, iş dünyasına hükmeden girişim ve yatırım aksiyonlarını inovatif bir ele alış ile bu sistemin parçası olan herkese dağıtmaktır. En büyük amacımız ise, ekosistemin en büyük haber kaynağı ve en çeşitli içerik üreticisi olarak, okurlarımıza yalnızca gelişmeleri iletmek değil, onların da bu gelişmelerin bir parçası olduklarını hissettirmektir. Siz de ekosistemdeki gelişmelerden haberdar olmak istiyorsanız bültenimize abone olabilir, bu ekosistemin bir parçası olarak her gün büyümek ve gelişmek istiyorsanız bizleri sosyal medya hesaplarımızdan takip ederek ailemize katılabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri İnstagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri Linkedin hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilecek diğer #Başarı hikayeleri yazılarımız İçin tıklayınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.