Saha Araştırması Nedir?

Saha araştırması

Saha Araştırması Nedir?

Saha araştırması; bir ürün veya hizmeti halk ile buluşturmadan önce hedef müşteri kitlesini tanımaya ve öğrenmeye yönelten metotları içeren bir yoldur. Girişimci hedef müşteri kitlesinin belirlerken; etnik kökenlerini, kültürel yapılarını, örf ve adetlerini, demografik bilgilerini, bir ürün ile ilgili görüşlerini bire bir olarak kişilerden öğrenir.

Bu bilgiler doğrultusunda hedef müşteri kitlesinin nelerden hoşlanıp hoşlanmadığına, hangi ürünleri kullanıp hangi ürünleri kullanmayacağına ve üreteceği ürün veya hizmetin müşteriler tarafından kullanıp kullanmayacağına bakarak analiz eder.

Anlamaya ve anladığını betimlemeye yarayan saha araştırması, girişimcinin edindiği analizler ile ürün geliştirmesi gerçekleşirken hedef müşteri kitlesini de tanımaya yöneltir.

Saha araştırmasında kullanılan metotlar girişimciler için oldukça önemlidir.

Saha Araştırması

Saha Araştırması Nasıl Yapılır? 

Saha araştırması; bir projenin taslağı oluşturulduğunda ya da tamamlandığında hedef müşteri kitlesinin ihtiyaçları doğrultusunda, kullanım amacı, kullanım miktarı, tercih edilme nedeni ve kullanım oranı, Pazar alanına sürülecek ürün veya hizmetin arz talep ilişki gibi etkenlerin belirlenmesinde ve hedef müşteri kitlesine en uygun ürünün üretilmesinde kullanılan etkili ve önemli bir metottur.

Saha araştırma sürecine giren girişimcilerin veya şirketlerin ihtiyacı olan dönüşümleri alabilmesi için belirlediği hedef müşteri kitlesine uygun soruları sorabiliyor olmalıdır.

Bu soruların cevapları ile saha analizini daha verimli sonuçlandırarak ürün gelişiminde etkili olmasını sağlarsınız. Saha araştırma metotlarını projenize uygun olarak belirlemeli ve bu metotlar doğrultusunda ilerlemelisiniz. Saha araştırması yapılırken birden fazla metot şekli kullanılmaktadır. Bu metotların projenize en uygun olanını belirlemeniz oldukça önemlidir. Yaygın olarak kullanılan bazı saha araştırma metotları aşağıdaki gibidir:

● Doğrudan Gözlem Metodu

● Katılımcı Gözlem Metodu

● Nitel Görüşmeler Metodu

● Etnografya Metodu

● Vaka Analizi Metodu

● Anket Metodu

● AR-GE Metodu

Saha araştırması

Doğrudan Gözlem Metodu Nedir?

Doğrudan gözlem metodu kullanırken, girişimcin kendi yorumunu katmadan doğrudan gerçek bilgileri kullanması gereken bir araştırma biçimidir. Bu metot ile girişimci, üretmek istediği ürünün benzerini üreten rakip firmanın analizini yapmasıyla gerçekleşir. Rakip firmanızın analizini gerçekleştirirken kullanıcıların yorumlarına kendi yorumlarınızı katmadan dikkat etmelisiniz.

Katılımcı Gözlem Metodu Nedir?

Katılımcı Gözlem Metodu kullanan araştırmacı ulaşmak istediği çeşitli bilgileri sistematik olarak veri altına alır. Bu sayede araştırmaya katılan kişilerin bilgileri gözlemlenerek araştırma sağlanır.

Nitel Görüşmeler Metodu Nedir?

Nitel görüşmeler metodu kullanan araştırmacı, hedef müşteri kitlesi ile yüz yüze görüşmeler yaparak sorduğu detaylı soruları inceleyen bir metottur. Araştırma edindiği nitel bilgileri kullanıcı hassasiyetinde tutar.

Etnografya Metodu Nedir?

Etnografya metodu kullanan araştırmacı, belli kültüre sahip toplumların, görüş, inanç, aile yapısı, kültür anlayışları gibi konuları natüralist yaklaşım ile araştırır. Bu konuları araştırırken araştırmacının yorumu bulunmaz, tamamen kullanıcılar tarafından verilen cevaplar ile araştırma yapılır. Adında da anlaşılacağı üzere etnografya; halk betimlemesi demektir. Araştırmacıların, çalışmalarını buna uygun olarak yürütmesi gerekir.

Vaka Analiz Metodu Nedir?

Vaka analiz metodu; var olan vakanın (olayın) içerisinde kullanılan bir araştırma metodudur. Araştırmacı konunun dışına çok fazla çıkamadığından dolayı araştırma yalnızca vaka olayları çerçevesinde yürütülür. Vaka analiz metodunda alınması gereken bilgiler araştırmacının gereklilik duymasıyla ilgilidir.

Anket Metodu Nedir?

Anket metodu Pazar araştırması yapılırken en fazla kullanılan metot türüdür. Araştırmacının ürün veya hizmetleri ekseninde yapacağı araştırmalara yönelik elde etmek istediği verilen hedef müşteri kitlesine yönelteceği sorulardan ibarettir. Araştırmacı araştırma yapmak isteği bölgeye giderek müşteri portföyüne sorular yöneltir ve cevap olarak belirttiği seçeneklerin cevaplanmasını ister. Bu doğrultuda araştırmacının araştırma yapmak istediği bölgede, müşteri adaylarına detaylı soru sorabilmesi için toplumun kültürel yapısına, cinsiyet kavramına, demografik özelliklerine dikkat ederek sorması gerekir. Bu anket sonucunda araştırmacı, ürünlerinin hitap edeceği kesimine ait bilgilere kolayca ulaşabilir.

AR-GE Metodu Nedir?

AR-GE metodu; bir ürünü araştırma ve geliştirme anlamına gelir. Özellikle şirketlerin ve girişimcilerin çok sık kullandığı bu metot ile ürünlerinin veya sundukları hizmetin satışında ciddi oranlarda artış görülür.

Peki AR-GE çalışması nasıl ilerler?

Saha araştırması

AR-GE çalışmaları; bir ürünün demoları ile hedef müşteri kitlesine ücretsiz olarak denetilmesi ve gerçek yorumların alınması ile yürütülür. Örneğin; saç dökülmelerine karşı şampuan üretmek isteyen bir girişimci laboratuvarda AR-GE çalışması için bir demo düzenler.

Hedef kitlesi saçı dökülen veya az olan müşteriler olduğu için demo ürünlerini hedef müşteri kitlesine denemesini rica eder. Müşteriler şampuanı denedikten sonra olumlu veya olumsuz dönüşler sağlar. Bu çalışmalara göre ürün üzerinde yenilikler ve geliştirmeler yapılır. Bu doğrultuda şirket Pazar alanına kanıtlanmış özellikleri ile giriş yaparak rakip firmalardan daha fazla satış yapar.

Saha araştırması yapan girişimcilerin müşteri portföyünü oluşturması için belli metotlar ile ilerlemesi gerekir. Doğrudan Gözlem Metodu, Katılımcı Gözlem Metodu, Nitel Görüşmeler Metodu, Etnografya Metodu, Vaka Analizi Metodu, Anket Metodu, AR-GE Metodu gibi metotlar ile araştırmalarını başlatmaları gerekir. Bu metotların uygulanması sonucu araştırmalarınızda edineceğiniz bilgiler ile sahaya müşterilerinizin ihtiyacına yönelik ürünler ile giriş sağlamış olursunuz.

İhtiyaç ve istek üzerine çalışan ekosistemde müşterilerinizin taleplerine uygun olarak üretilen ürünlerin alım gücü diğer markalara göre daha fazla olacaktır. Ürünlerinizin üretimi ve pazara sürülmesinden sonra ihtiyacınız olan en önemli yapı taşı sürekliliktir. Saha araştırmasını üretime başlasanız dahi düzenli periyotlar ile gerçekleştirmeniz gerekir. Bu sayede müşteri kitlenizi genişletir ve ürün satışlarınızda süreklilik sağlarsınız.

Daha fazla içeriğe mobil uygulamamızdan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri uugulamasını buradan iOS cihazınıza indirebilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri ugulamasını buradan Android cihazınıza indirebilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer Girişimpedia Yazılarımız İçin Tıklayınız.

Dilerseniz Girişim Haberleri Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

Dilerseniz Girişim Haberleri LinkedIn hesabına buradan ulaşabilirsiniz.

İsmail Karaçengel

Bahçeşehir Üniversitesi Yeni Medya
Girişim Haberleri Kurucusu

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.